- Дата и час: 03 Дек 2024, 01:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЗУТ и незаконно строителство
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
ЗУТ и незаконно строителство
Здравейте,
имам следния въпрос.
В жилищна кооперация партерният етаж(магазини) се владее от фирми, но техните в документи за собственост липсва право на строеж. Собствениците на апартаменти в кооперацията са собственици и на парцела под блока. Те никога не са предоставяли право на строеж. Тъй като кооперацията е построена през 1963 г. до сега собствениците на парцела не са търсили правата си по ЗУТ, а по чл.108 от ЗС, но неуспешно. Според ЗУТ партерния етаж представлява незаконен строеж, но в момента не може да се узакони.
Какво трябва да направят? Могат ли собствениците на дворното място да претендират за собственост върху магазините на партера и по какъв ред? Фирмите, които са с незаконни документи могат ли да бъдат осъдени?
Благодаря Ви предварително за отговора.
имам следния въпрос.
В жилищна кооперация партерният етаж(магазини) се владее от фирми, но техните в документи за собственост липсва право на строеж. Собствениците на апартаменти в кооперацията са собственици и на парцела под блока. Те никога не са предоставяли право на строеж. Тъй като кооперацията е построена през 1963 г. до сега собствениците на парцела не са търсили правата си по ЗУТ, а по чл.108 от ЗС, но неуспешно. Според ЗУТ партерния етаж представлява незаконен строеж, но в момента не може да се узакони.
Какво трябва да направят? Могат ли собствениците на дворното място да претендират за собственост върху магазините на партера и по какъв ред? Фирмите, които са с незаконни документи могат ли да бъдат осъдени?
Благодаря Ви предварително за отговора.
- Гост
два от магазините се владеят от общински фирми, които имат актове за държавна собственост, издадени през 1971 и 86г. но самите актове не е записано как са придобили право на строеж. Никога не е имало отчуждаване на помещенията или на парцела. Пълна фалшификация от страна на Общината. Другия се владее от приватизирано държавно предприятие пак с някакъв незаконно издаден документ, а четвъртия въобще няма документи за собственост, но се ползва от единия от собствениците на съседни магазини. В партерния етаж също има и трафопост в отделно помещение пак без никакви документи за собственост.
- Гост
- Инот
Как решихте, че магазините на партерния етаж на кооперацията са незаконни? За жилищната сграда , би следвало да има одобрен инвестиционнен проект и издадено разрешение за строеж. Може би в проекта е предвидено изграждане на обекти за нежилищни нужди на партерния етаж. След като за два от магазините има саставени актове за държавна собственост по реда на Наредбата за държавните имоти /отм. 1997 год./ се счита , че по отношение на тях е налице държавно приемане и същите могат да се ползват съобразно предназначението си.
- нина
Това за АДС-тата по НДИ и аз съм го чувал, но знаете ли, че съдилищата изобщо не се интересуват от тая презумпция (да не кажа фикция, защото по Татово време се съставяха какви ли не идиотски документи, с и без основание) и при спорове във връзка с реституция на терени, където има строителство с неизяснена законност, искат от собственика на сградите съответните строителни книжа, а не само АДС-то?
- Гост
Никога парцела не е отчуждаван и не е предоставяно право на строеж на тези, които имат документи за магазините на партерния етаж. Може да се каже че те са се самонастанили през 60-те години и тогава никой не им е търсил сметка. Блока е построен, но правото на строеж, което е дадено първоначално на едно ТПК не е реализирано. В последствие си вадят някакви документи за собственост, но без право на строеж или пък отчуждаване на парцела.
Дали ако се провери в имотния регистър техните документи за собственост ще бъдат вписани? Как могат да се оспорят техните актове?
Дали ако се провери в имотния регистър техните документи за собственост ще бъдат вписани? Как могат да се оспорят техните актове?
- Гост
Аз не казвам, че не са търпими. РДНСК за длъжни да направят проверка по жалбата и да направят констативен протокол ако има нарушения в строителните книжа. В последващата заповед трябва да има предписания за отстраняване на нарушенията. В крайна сметка след 3-4 години справедливостта може да възтържествува.
- double_teabg
- Младши потребител
Инот
double_teabg, строителни книжа се обжалват единствено в едно производство, образувано по реда на чл.216 от ЗУТ, а за да се образува такова производство, жалбата се подава чрез органа издал строителните книжа, т.е. главен архитект. Нещо повече, строителството започва от основите, 1 етаж, 2 етаж и т.н. Ако 1 етаж е незаконен, то 2 етаж е също незаконен и т.н. - ЦЯЛАТА СГРАДА
- Гост
В целия казус като че ли незаконността на партерните етажи е крайъгълния камък, но така и не стана ясно, кое им е незаконното.
Вярно е, че според ЗУТ незконните строежи могат единствено да бъдат премахвани, за това се и създаде понятието "търпими".
А, само да вметна, че правото на стреож като всяко вещно право също може да се придобие и по давност.
Вярно е, че според ЗУТ незконните строежи могат единствено да бъдат премахвани, за това се и създаде понятието "търпими".
А, само да вметна, че правото на стреож като всяко вещно право също може да се придобие и по давност.
- steli_na
- Потребител
Незаконното е това, че за тях не давано право на строеж, на лицата които са ги придобили следователно строителните книжа не са изрядни.
Благодаря на всички, които коментираха. Мисля да направя справка в имотния регистър, да видя дали изобщо има вписани документи за собственост на всяко от петте помещения на партера, което много ме съмнява и тогава пак ще му мисля.
Ще съм благодарен и на всеки нов съвет или мнение.
Благодаря на всички, които коментираха. Мисля да направя справка в имотния регистър, да видя дали изобщо има вписани документи за собственост на всяко от петте помещения на партера, което много ме съмнява и тогава пак ще му мисля.
Ще съм благодарен и на всеки нов съвет или мнение.
- Гост
Anonymous написа:Относно това дали право на строеж може да се придобие по давност - малко се съмнявам да има такова нещо.
Все пак сигурно има определен ред за това.
Правото на строеж според закона е възможност да построиш и да притежаваш постройка в чужд имот.
В този смисъл, ако построиш сграда в чужд имот без отстъпено право на строеж след изтичането на 10 години непрекъснато и необезпокоявано владение на сградата в чуждия имот и тя представлява търпим строеж... дали е съмнително, че ще я придобиеш?
- steli_na
- Потребител
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|