- Дата и час: 03 Дек 2024, 01:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имам ли право на обезщетение за бременност и раждане
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Имам ли право на обезщетение за бременност и раждане
Работч на ТД-със срок 9 месеца.Остават ми още 6 месеца пртеди прекратяването му. Вчера разбрах, че съм бременна. След като няма да работа след 8 месеца, имам ли право на обезщетение от ДОО.Осигуряват ме за всички рискове.А как се получава еднократната помощ за раждане?
- бременна
А защо след като бъде прекратен срочният Ви трудов договор не помолите да ви го продължат или не сключите друг фиктивен с друг работодател и не излезете в болнични? Тогава няма да опирате до помощи, а ще сте в трудово правоотношение и ще Ви се плаща обезщетение за болнични около месец и после 135 за бременност и раждане, след което по 160 лв. на месец обезщетение за гледане на дете до две годишна възраст.
- Гост
Отново уточнявам- за да имате право да получавате обезщетения за майчинство от по 160.00 лв. за срок от две години не е достатъчно само да имате 6 месеца общ трудов стаж, но и да работи по трудово правоотношение към момента на излизането Ви в отпуск за бременност и раждане, както и да сте работник или служител за двете години, през които ще получавате обезщетението за отглеждане на малко дете. Не е проблем да сключи след това фиктивен трудов договор с който и да е работодател, напр. някой близък Ваш ЕТ или друг.
- Гост
Еднократната помощ за раждане е в размер на 200 лв. и се взима от местния офис на Социално подпомагане. Нужен е акт за раждане на детето, лична карта на майката. Ако доходът на член от семейството е под 200 лв. имате право и на детски в размер на 18 лв. за 1во дете и 22 лв. за 2ро (промяната е от началото на тази година). Тогава вече се искат справки за работната заплата на 2мата родители за последните 6 мес., и други доходи, ако имате. Съвет:парите се привеждат и по банков път, препоръчвам Ви този вариант - няма опашки всеки месец и е много по-удобно.
Колегите са ви дали много хубав съвет да сключите нов трудов договор, след изтичнане на настоящия Ви. Има случаи, когато дори не много близка фирма може да се съгласи на такова нещо, стига вие да им давате сумите за осигуровките си. Успех и леко бременеене!
Колегите са ви дали много хубав съвет да сключите нов трудов договор, след изтичнане на настоящия Ви. Има случаи, когато дори не много близка фирма може да се съгласи на такова нещо, стига вие да им давате сумите за осигуровките си. Успех и леко бременеене!
- Гост
Не бъркайте осигуровката с дължимите данъци, това са два "различни щата". Щом сте на трудов договор осигуровка за всички осигурени социални рискове се дължи. Съветът ми бе освен да сключите нов трудов договор след изтичането на този, който е действащ към момента да започнете да ползвате болнични. От опит знам, че при бременни лесно се дават. В този случай парите за осигуровки са по- малко, а данъци изобщо няма. В отпуск по болест поради бременност и раждане ще излезете 45 преди датата на термина, ако не Ви достигат дни си вземете обикновен болничен за общо заболяване след като започнете изпълнението на нов трудов договор.
- Отново гост
- Гост
Re:
Прочетох старателно кореспонденцията ви, което доста ме улеснява, и искам да питам тъй като сега сам безработна, но имам 6 мес. осиг.стаж в живота си, колко време преди тези 45дни е добре фиктивно да ме назначат някъде, за да мога да ползвам тези болнични и в какъв размер ще са те (нали са 90% от някакво средно възнаграждение)?Освен това за тези 2г. аз лично какви суми ще трябва да плащам на работодателя си?Благодаря предварително!
- Nadja
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|