- Дата и час: 02 Дек 2024, 18:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля помогнете
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Моля помогнете
При сделка по чл 15 ТЗ за изкупуване предприятие на ЕТ от ЕООД с един и същи собственик,спроред мен фирмата на ЕТ може да се закрие,но може и да продължи съществуването си. Та въпросът ми е ако продължи съществуването си ,това къде е визирано-някакво тълкователно решение.Ще съм благодарна на всички за помоща. И е спрешно.Имам спор с данъчните.
- moni
моля помогнете
Прочетох не само чл 60,но 15 и 262 и никъде не е казано точно и ясно това която ме интересува.Между другото не съм юрист,а икономист.Наистина ли е толкова трудно да ми отговорите права ли съм или не?Предприятието на ЕТ може ли да продължи да съществува и къде точно мога да прочета това.
- Мони
Тълкувателни решения се издават когато има нещо неясно все пак. Тук мисля, че няма неясни неща. За да разбереш и да можеш да си отговориш, освен чл. 15 и чл. 60 прочети и чл. 16 и чл. 60а. И отговора ще стане ясен (чл. 262 не е нужен - в него става дума за вливане на ТД, пък ЕТ все пак е физическо лице и не може да се "влее" в друго ТД).
Чл. 16 започва така:
Прехвърлянето на предприятие се вписва в търговския регистър по партидата на отчуждителя и на правоприемника.
---------
А това ще означава, че партидата на отчуждителя си остава "незаличена" по принцип - т.е. независимо от продажбата на търговското си предприятие, търговецът (пък бил той ТД или ЕТ) запазва правосубекността си. Даже заличаването на вписването на ЕТ се осъществява само при три хипотези (чл. 60а):
1. при прекратяване на дейността му или при установяване на местожителството му в чужбина - по негова писмена молба до съда;
2. при смъртта му - по писмена молба на наследниците;
3. при поставянето му под запрещение - по писмена молба на настойника или попечителя.
----------
Когато ЕТ след продажбата на предприятието си желае да прекрати дейността си (това е обичайната хипотеза) то наред с продажбата има възможност да заяви прекратяването на дейността си. Но ако не го направи - съда не може да заличи вписването му служебно - ЕТ спокойно може да продължи дейността си (един вид - създава се ново предприятие на ЕТ)
Чл. 16 започва така:
Прехвърлянето на предприятие се вписва в търговския регистър по партидата на отчуждителя и на правоприемника.
---------
А това ще означава, че партидата на отчуждителя си остава "незаличена" по принцип - т.е. независимо от продажбата на търговското си предприятие, търговецът (пък бил той ТД или ЕТ) запазва правосубекността си. Даже заличаването на вписването на ЕТ се осъществява само при три хипотези (чл. 60а):
1. при прекратяване на дейността му или при установяване на местожителството му в чужбина - по негова писмена молба до съда;
2. при смъртта му - по писмена молба на наследниците;
3. при поставянето му под запрещение - по писмена молба на настойника или попечителя.
----------
Когато ЕТ след продажбата на предприятието си желае да прекрати дейността си (това е обичайната хипотеза) то наред с продажбата има възможност да заяви прекратяването на дейността си. Но ако не го направи - съда не може да заличи вписването му служебно - ЕТ спокойно може да продължи дейността си (един вид - създава се ново предприятие на ЕТ)
- лунатик
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|