И ако може - защо?!?
За производството по тези дела се прилага НПК, съгласно чл. 84 от ЗАНН. НПК не предвижда представителство от юрисконсулт.
- Дата и час: 02 Дек 2024, 11:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Може ли юрисконсулт да се явява по адм.-наказателни дела?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Твърдо НЕ
Колега, не може да се явяват на такива дела - справка НПК.
Офтопик - самият въпрос съдържа отговора защо не трябва да се явяват по такива дела.
Офтопик - самият въпрос съдържа отговора защо не трябва да се явяват по такива дела.
- ina_m
- Мрънкалник
Ай де глупости! Не можел!
Как да не може бе колеги! Вие не обикаляте ли съдилищата - по нохд дела масово се явяват юрисконсулти с пълномощи и съдиите ги допускат. В случая се касае по-скоро за законодателен пропуск, но обикновена практика е, съдиите да допускат юрисконсултите по нохд дела с общото им пълномощно по чл. 20 от ГПК. Аз знам за много такива случаи!
Как да не може бе колеги! Вие не обикаляте ли съдилищата - по нохд дела масово се явяват юрисконсулти с пълномощи и съдиите ги допускат. В случая се касае по-скоро за законодателен пропуск, но обикновена практика е, съдиите да допускат юрисконсултите по нохд дела с общото им пълномощно по чл. 20 от ГПК. Аз знам за много такива случаи!
- Гост
- rrr
Може и още как
Anonymous написа:А може ли юрисконсулт със стаж под една година да се явава пред Окръжен съд на въззивно производство. По трудов спор?
Лично аз преди години започнах кариерата си като юрисконсулт и не само се явявах пред Окръжен съд, но и пред ВКС, макар и да бях далеч от минимално изискуемия за адвоката стаж. Но тогава имаше законодателно решение на статута на юрисконсулта, което сега е отменено. Да не говорим, че самите юрисконсулти, вече са малко демоде- трудовият договор ограничава свободата. Поне за мен, която доста време поработих по този път и знам за какво иде реч. И по наказателни дела се явявах, но наистина като граждански ищец и граждански ответник. И на ахн съм се явявала, когато бях юрисконсулт. Проблемът за моите изяви бе по-скоро психологически, защото всички гледат зле (включително и аз) на юрисконсултите и ги посрещат "по дрехите" и пак по "дрехите" ги изпращат
- какаВида
Въпроса не е безпорен. Когато страна по едно адм. наказателно дело е държавна институция (данъчни, общиини и пр.) тази институция ще е допустимо да се представлява от юрисконсулт. (по правило се обжалват актовете на тези институции).
Но дали ще е така, ако другата страна (наказаната) е ю.л.? Дали това ю.л. ще може да се представлява от своя юрисконсулт? Такъв е случая с обжалване на наказателно постановление за наложена имуществена санкция на ю.л.
Но дали ще е така, ако другата страна (наказаната) е ю.л.? Дали това ю.л. ще може да се представлява от своя юрисконсулт? Такъв е случая с обжалване на наказателно постановление за наложена имуществена санкция на ю.л.
- Гост
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|