начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

посъветвайте ме

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

посъветвайте ме

Мнениеот mim1 » 03 Окт 2005, 16:34

Здравейте!
За първи път влизам в съйта,но е съвсем целенасочено.
Имам струва ми се сериозен проблем.Със съпруга ми сме женени вече 14 години и живеем в жимището предоставено от родителите му,но непрехвърлено.Баща му почина ,а скоро след това и свекървата.В момента жилището не е прехвърлено на никого,но това един ден ще се случи.Имам ли някакво право върху този имот ако съпруга ми нежелае да ме включи като собственик на реално семейното ни жилище.
mim1
Нов потребител

Мнениеот Sorry » 03 Окт 2005, 16:39

Жилището е лична собственост на съпруга ви - получено в наследство от неговите родители - чл.20 ал.1 СК. Вие нямате права върху него.
Sorry

Мнениеот Гост » 03 Окт 2005, 16:53

Абсолютно правилно!
Гост

Мнениеот Гост » 03 Окт 2005, 17:48

Абсолютно правилно. Независимо, че съпругът Ви няма нотариален акт за собственост, той е единствен собственик - по наследство (разбира се, ако няма братя и сестри) на процесния недвижим имот. Ако има братя/сестри, респективно всички те са съсобственици на този имот, но не и Вие.
Гост

Мнениеот аз » 03 Окт 2005, 19:33

Съгласен съм с мненията дотук!
аз

Мнениеот Гост » 03 Окт 2005, 20:33

аз написа:Съгласен съм с мненията дотук!

Всичко това, което бе казано до този момент, е правилно, но не забравяйте, че е напълно възможно изобщо да не се приложат нормите на СК и на ЗН, тъй като жилището е придобито по давност.:)
Гост

Мнениеот posetitel » 03 Окт 2005, 22:24

vas kakvo vi pritesnyava?v 4len 23 ot SK pi6e 4e toi ne moje da se razporejda s tova imu6testvo bez va6e saglasie .
posetitel

Re: посъветвайте ме

Мнениеот mim1 » 04 Окт 2005, 14:10

[quote="mim1"]Здравейте!
Имам струва ми се сериозен проблем.Със съпруга ми сме женени вече 14 години и живеем в жимището предоставено от родителите му,но непрехвърлено.Баща му почина ,а скоро след това и свекървата.В момента жилището не е прехвърлено на никого,но това един ден ще се случи.Имам ли някакво право върху този имот ако съпруга ми нежелае да ме включи като собственик на реално семейното ни жилище.[/qu

благодаря много!
какво представлява придобито по давност?В този случай може ли да се разглежда от този аспект?
mim1
Нов потребител

Re: посъветвайте ме

Мнениеот mim1 » 04 Окт 2005, 14:10

[quote="mim1"]Здравейте!
Имам струва ми се сериозен проблем.Със съпруга ми сме женени вече 14 години и живеем в жимището предоставено от родителите му,но непрехвърлено.Баща му почина ,а скоро след това и свекървата.В момента жилището не е прехвърлено на никого,но това един ден ще се случи.Имам ли някакво право върху този имот ако съпруга ми нежелае да ме включи като собственик на реално семейното ни жилище.[/qu

благодаря много!
какво представлява придобито по давност?В този случай може ли да се разглежда от този аспект?
mim1
Нов потребител

Мнениеот Гост » 04 Окт 2005, 14:18

Вежте, не е много сигурно, че жилището е придобито по давност. Поне аз не намерих във Вашето описание факти, че лично Вие, заедно с Вашия съпруг, сте владели това жилище като свое. Няма да влизам в повече подробности, но ако не сте показали (включително по времето, когато родителите на съпруга Ви са били живи), че смятате жилището за своя собственост, придобиване по давност няма. Освен ако не го докажете с "кошаревски" свидетели. Простото пребиваване в имота не е равно на владение.
Гост

Мнениеот mim1 » 04 Окт 2005, 14:27

от момента на сключване на брак до ден днешен единствено и само ние живеем в това жилище-плащаме сметки/ съпруга ми даже и данъците плащаше/,правим ремонт,след разрешение на общината строихме гараж, който също се записа на името на собственика тоест свекъра,детето ми отрасна там.Как се доказва по друг начин това?
mim1
Нов потребител

Мнениеот Гост » 04 Окт 2005, 14:31

Ама данъците от името на покойните си родители ли ги плащаше? Освен това, не забравяйте, че поне на теория сте в своеобразен "конфликт" със съпруга си - чрез придобиването по давност ще вкарате апартамента в т.нар. "съпружеска имуществена общност", която по принцип е бездялова, но на практика ще му "измъкнете" половината от имота. Той ще бъде ли щастлив от това? :?
Гост

Мнениеот mim1 » 04 Окт 2005, 14:39

Всички данъци и сметки даже и сега се плащат на името на починалия преди вече 2 години свекър на когото се водеше апртамента.
Съзнавам, че се появява някакъв конфликт в тази насока .На това ме навежда нежеланието съпруга ми да оправи този въпрос нотариално.
Той има сестра,но отношенията са ни нормални и винаги се е знаело,че този дом е за него ,респективно за нас като семейство и в това отношение проблем няма.
mim1
Нов потребител

Мнениеот mim1 » 04 Окт 2005, 14:48

Не искам да се стига до конфликт,но този дом е и мой и в него съм вложила труд и средства .искам да знам реално никакви ли права нямам .
mim1
Нов потребител

Мнениеот Гост » 04 Окт 2005, 14:48

аааа, ясно. Щом има сестра, може и да се позабъркат нещата. В такъв случай просто трябва да го убедите да се посъветва "на живо" със специалист. Ако данъците и досега се плащат на името на починало лице, грози вии и глоба, ако имотът не е деклариран от наследниците. Изобщо - тази работа не е много за интернет, да Ви кажа... Но е желателно да стигнете до общо мнение какво да правите двамата със съпруга си. И тогава да порътсите адвокат. Успех!
Гост

Мнениеот Гост » 04 Окт 2005, 14:49

смятам, че не може да става въпрос за придобиване по давност, тъй като не налице "Своене" т.е Вие сте осъзнавали, че владеете като несобственици.
Гост

Мнениеот Sorry » 04 Окт 2005, 17:48

Ама каква придобивна давност, колеги? Защо напразно обнадеждавате жената? Данъците плащани на името на родителите, гаражът построен на името на свекър и, какво владеене изключващо правата на действителните собственици виждате тук ? И като се обърне към адвокат - какво? Ще подмени данъчната партида ли? Или ще склони някого към лъжесвидетелствуване?
Sorry

Мнениеот mim1 » 05 Окт 2005, 09:32

Благодаря на всички ,които се включиха по темата!
Може би последен въпрос.
След придобиване на апартамента от съпругами като наследство от родителите му, прилага ли се /важи ли/ след необходимия период от време ,придобиване по давност за мен?И евентуално от кога започва да тече този период-от смъртта на родителите или от момента на получаване на нотариалния акт тоест и след" делбата" със сестла му?
mim1
Нов потребител

Мнениеот Гост » 05 Окт 2005, 11:51

дори и след делбата със сестра му за Вас не тече придобивна давност, тъй като Вие осъзнавате, че имотът е собственост на съпруга Ви, няма да го владеете като свой. освен това СК е категоричен. Придобито от съпруга имущество по наследство не е СИО.
Гост

Мнениеот Гост » 05 Окт 2005, 11:56

колеги - говорите за придобиване по давност като нещо много лесно . Не обърквайте жената. Няма как да подаде молбата до нотариуса за обстоятелствена проверка - в регистрите на данъчна служба този имот е обявен, че принадлежи на друго лице/ца как ще се ползват единствено условие,че наследника продължава владението на своя праводател . Имота следва да е обявен от лицето и то да плаща данъци в продължение на 10 г. за недобросъвестно владение в противен случай се настанявам в една изоставена къща и водя трима свидетели да кажат, че от 10 г. я ползвам.
Освен това дамата трябва да знае, че иск за делба е непреклузивно право. Винаги съществува.
Дори да не съм права относно обстоятелствената проверка въз основа на нея ще бъде издаден констативен нотариален акт, който винаги може да се обори още повече, че сестрата има 1/2 ид.част по наследство, което е абсолютно доказуемо.
Защитата наистина ще Ви дойде от обширен разговор с колега не е приятно в този форум да го кажа, но така ще си изясните каква защита имате с какви документи да я докажете и какви реакции може да има от другата страна - например сестрата може да поиска да бъде въведена до имота си като докаже , че вие и отказвате достъп, може да поиска наем за това, че се ползва имота и т.н. С две думи поговорете с колега кажете чесно какви са ви намеренията и исканията за да получите най - добра защита . Защото започнахте форума с определени неща, на по-късен етап допълнихте нещо друго това не Ви помага. Юриста е за това да защити интерес, а не да води лекции по семейно, наследствено и по закона за собствеността.
Гост

Следваща

Назад към Взаимопомощ