начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

moratorna neustoyka

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

moratorna neustoyka

Мнениеот laik » 02 Сеп 2005, 12:41

Moje li okrajen sad da obqvi za ni6tojni dogovorni lihvi za zabava sled padeja na ipoteka mejdu fizi4eski lica.Proizvodstvoto e dvuinstacionno: Rayonen sad e priznal 12% mese4na lihva za zabava sled padeja do palnoto i okn4atelno izpla6tane i e izdal izpalnitelen list.Opredelenieto e objalvano.Opredelenieto na OS 6te e okon4atelno.Ima li pravo da gi namali do zakonnata lihva ili trqbva da se predqvi drug isk za obqvane na ni6tojna klauzata v dogovora za lihvite kato protivore4ie s dobrite nravi.4el sam re6eniq na VS v tozi smisal.A pri polojenie 4e OS ima posledna duma v slu4aq kakvo li e nai-logi4noto.....Blagodarq vi.
laik

Мнениеот Гост » 02 Сеп 2005, 13:41

а такова искане за нищожност правено ли е?
Гост

Мнениеот laik » 02 Сеп 2005, 17:07

да иска се прогласяване на на лихвите за нищожни ,защото пише лихва ,а не неустойка, заради чл.86 ЗЗД , противоречие с добрите нрави чл 26 ЗЗД и др.Но дали може да стане в това производство,защото съда проверява май само дали се дължат сумите от изпълниелният лист дали ще се произнесе и за нищожност на лихвите.Какви са вариантите?Виждал сам искове за заплащане на неустойка решавани във ВС,също така и искове за прогласяване нищожност на неустойката пак решени във ВС.Затова ми е въпросът за делото в ОС.(простете ми невежеството-не съм адвокат)
laik

Мнениеот dinodi » 03 Сеп 2005, 15:00

Мисля,че не може да има лихва "до пълното и окончателно изплащане".С предявяване на исковата молба за основното задължение и лихвите се прекратяват договорните лихви.После се начислява само законна лихва.А дали са прекомерни и в противоречие с добрите нрави ще реши съдът.Аз не знам какво е правилно,но съдът знае винаги повече:)Вие как мислите колеги?
dinodi

Мнениеот vassiko » 03 Сеп 2005, 16:46

taka e kolejke...nali poradi tova se obrashtame kam tiah.. :lol:
vassiko
Младши потребител

Мнениеот dinodi » 04 Сеп 2005, 20:37

Nikoy li nqma mnenie po temata?
dinodi

Мнениеот brat » 04 Сеп 2005, 20:37

Nikoy li nqma mnenie po temata?
brat

Мнениеот stavrev » 05 Сеп 2005, 14:01

Лаик,договорните мораторни лихви и неустоката за забава е едно и също.Можеш да искаш намаляването им по чл.92,ал.2. Освен това не може да са нищожни лихвите, а само размерът им. Според мен само в исково производство можеш да направиш тези възражения.

Диноди,това което пишеш ще важи само ако договорът е прекратен.
stavrev
Потребител

Мнениеот dinodi » 10 Сеп 2005, 18:48

Според мен лихвите трябва да се търсят в друго производство с иск за заплащане на неустойка
dinodi

Мнениеот stavrev » 11 Сеп 2005, 12:24

dinodi написа:Според мен лихвите трябва да се търсят в друго производство с иск за заплащане на неустойка

Що да не може?Нали размерът лихвите са отразени в изпълнителното основание?
stavrev
Потребител

Мнениеот dinodi » 20 Сеп 2005, 13:54

сумата е доста висока 15 000 + 12% лихва а закъснението е повече от 1 год и се получават около 35 000 лв нормално ли ако се поиска нищожност на лихвите ОС да ги присъди тъй като производството е двуинстанционно А има и ипотека и ако се иска нищожност на клаузата в договора за лихвите в исково производство до окончателно решение на ВКС имота ще е продаден отдеавна има ли начин да се внесе главницата и да се спре изпълнението или още ОС може да ги отхвърли
dinodi

Мнениеот enigma » 20 Сеп 2005, 17:55

Ставрев е напълно прав по мое мнение!
enigma

Мнениеот Гост » 22 Сеп 2005, 15:48

Ima li na4in da bade sprqna prodajbata na nedvijimiq imot kato se vnese glavnicata na ipotekata i da se iz4aka da priklyu4i iskovoto proizvodstvo za obqvqvane ni6tojna klauzata v dogovora za lihvite.........
Гост

Какъв е случаят?

Мнениеот Ант » 22 Сеп 2005, 23:10

А, защо не разкажете изцяло случая?
Така, не става много ясно, кой - какви задължения е поел, при какви условия и т.н.

Струва ми се, "нищожност на уговорена лихва/неустойка" е мислима само в някои изрично посочени в закона случаи.
Относно "нищожност на договорения размер", не мисля че 12 % е неустойка, която съдът ще приеме за "безнравствена".
Защо се боите, че някой ще се разпореди с имота, докято съществува "проблем" с ипотеката? - Нейната продължителност уговорена ли е отделно или тя ще съществува, докато задълженията на собственика не бъдат изплатени/погасени напълно (вкл. , заедно с лихви и т.н.)? Ако, ипотеката е уговорена със срок, който изтича по-рано, можете да търсите друг начин за обезпечаване на вземането - възбрана, например, нова (законна) ипотека и т.н.
Ант
Ант

Re: Какъв е случаят?

Мнениеот Гост » 23 Сеп 2005, 18:47

Лошо е че аз съм потърпевшата страна.Аз съм склчюл договорна ипотека и не съм платил навреме.Падежа беше на 01.07.2004.Ипотеката е между физ.лица и адвокатът ми каза че лихвата ще падне до законната тъй като 12% на месец е неморална и прекомерна между физ. лица.Обаче има заведено дело и ако съдът признае лихвите и тръгне изпълнително производство аз и да заведа иск за обявяване нищожна клаузата в договора докато делото мине през всички етапи имотът ще е продаден от съдия-изпл.Адв. ми показа решения на ВКС кадето подобни лихви се заместват от законните,особено между физ. лица.Каза ми че има шанс още в това производство за издаване на изпл. лист съдът да ги отхвърли(лихвите)Но аз съм притеснен(май с право) и затова се надявам и на мнения от форума.Верига заложни къщи(Алекс&Дилян)дават заеми с ипотека само като фирма на фирма,защото ТЗ не допуска намаляването на лихвите като прекомерни.Вие какво мислите?Благодаря ви!
Гост

Назад към Взаимопомощ