начало

Все така няма кандидати за председател на ВАС Все така няма кандидати за председател на ВАС

Жалба за насилие упражнено от възрастен срещу дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Жалба за насилие упражнено от възрастен срещу дете

Мнениеот georgi_123 » 24 Май 2021, 17:07

Случая е следния- 8 годишния ми син е оставен само в парка от майка си за 30 минути. Играе си с приятелите си, но няма друг възрастен около тях. Както се люля на люлката удря по невнимание 2 годишно дете. Бащата на детето го привика и агресивно започва да го обижда- майка ти е такава, ще те смачкам и т.н.

Искам да подам жалба за вербално насилие срещу детето ми, но ме притеснява фактът, че е оставен сам- по закон нямаме право да го оставяме сам на тази възраст, но това е практика и при много други деца в квартала ни (а и не само там). Също срещнах на друго място, че деца от 7 до 10 години могат да бъдат оставяни сами до 30 минути, какъвто е и нашия случай. Какви могат да бъдат последствията за нас от този факт ако пристъпим към действия? Благодаря предварително.
georgi_123
Нов потребител

Re: Жалба за насилие упражнено от възрастен срещу дете

Мнениеот berto » 24 Май 2021, 19:20

Според мен няма какво да направите. Първо, защото няма такова нещо като вербална агресия за жалост в закона (евентуално си мисля, че може да заведете дело за обида) но като чета, че сте оставили детето само за половин час, резултатът ми се струва да не е ясен отначало и не бих могъл да Ви дам съвет.

Това, че деца могат да бъдат оставяни сами до 30 минути не знам за такова нещо и мисля, че няма (вижте Закона за закрила на детето за всеки случай).

Интересно ще е ако е дело за обида, защото престъплението обида е от частен характер и ще трябва сами да пишете срещу въпросния баща на другото дете, при което трябва да знаете трите му имена и адрес. Въпросът е дали съдът би отсъдил в полза на детето Ви, защото там то е потърпевш и доколкото разбирам от разказа Ви, единствен свидетел. Имайки предвид, че законите в България се прилагат спрямо всички, би трябвало да се даде ход на такова дело, но резултатът може би ще е да остави иска без уважение поради липса на доказателства, защото строго погледнато детето наистина е потърпевш и други свидетели изглежда, че няма. Питайте и в близкото РПУ за детска педагогическа стая (ДПС), макар че ДПС се прилага за МАЛОЛЕТНИ ЗАКОНОНАРУШИТЕЛИ, а не за пострадали, ако могат да поговорят със сина Ви, говорете с дежурния там, ако не Ви харесва какво Ви казва, потърсете адвокат.
berto
Потребител

Re: Жалба за насилие упражнено от възрастен срещу дете

Мнениеот georgi_123 » 24 Май 2021, 20:20

Имало е директна заплаха, точните думи "ще ти откъсна главата". Придружена с крещене и обиди по адрес на майка му. Не мисля, че е маловажен случая, ще се консултираме в районното, надявам се да имаме някакви опции. Иначе е най-лесно да ида и да му набия канчето на онзи, но все пак да се надяваме, че има закони, които могат да защитят сина ми в тази ситуация.
georgi_123
Нов потребител

Назад към Семейни казуси