начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

наказателно постановление на ПП

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наказателно постановление на ПП

Мнениеот aneliani » 15 Окт 2013, 16:12

Имат ли право от паспортна служба на МВР , да откажат подновяване на изтекла шофьорска книжка , под претекст че първо трябва да се заплати НП издадено на 30.04.2011 от ПП при СДВР и чак след това да се получи подновената вече книжка. Според мен наказателното постановление е с изтекъл срок съгласно чл.82 ал 1 от ЗАНН , и задържането на документа е в нарушение на чл.4 ал.4 от Закона за българските лични документи .
aneliani
Нов потребител

Re: наказателно постановление на ПП

Мнениеот aneliani » 15 Окт 2013, 16:17

И
aneliani написа:Имат ли право от паспортна служба на МВР , да откажат подновяване на изтекла шофьорска книжка , под претекст че първо трябва да се заплати НП издадено на 30.04.2011 от ПП при СДВР и чак след това да се получи подновената вече книжка. Според мен наказателното постановление е с изтекъл срок съгласно чл.82 ал 1 от ЗАНН , и задържането на документа е в нарушение на чл.4 ал.4 от Закона за българските лични документи .
Към кой орган да се подаде възражение или жалба
aneliani
Нов потребител

Мнениеот iva_sh » 15 Окт 2013, 17:55

прочетете чл.82, ал. 4 от ЗАНН /за да разберете че при обазувано дело в НАП давността не е 2 две години, а е 5 години по ДОПК/, а след това прочетете чл. 159, ал.2 от ЗДвП /който забранява издаване на СУМПС при неплатени глоби/. СУМПС с изтекъл срок е нередовен български личен документ и ползването му след изтичане на срока на валидност е административно нарушение - в практиката има колебание дали то е съставомерно по ЗБЛД или направо означава, че сте станал неправоспособен по чл. 150 от ЗДвП, тъй като за подновяване на СУМПС се изисква доказване и на медицинска годност.
iva_sh
Потребител

Мнениеот doc03 » 15 Окт 2013, 21:24

aneliani написа:Имат ли право от паспортна служба на МВР , да откажат подновяване на изтекла шофьорска книжка , под претекст че първо трябва да се заплати НП издадено на 30.04.2011 от ПП при СДВР и чак след това да се получи подновената вече книжка. Според мен наказателното постановление е с изтекъл срок съгласно чл.82 ал 1 от ЗАНН , и задържането на документа е в нарушение на чл.4 ал.4 от Закона за българските лични документи .

Ще ти се, ама ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Окт 2013, 22:05

aneliani написа:И
Към кой орган да се подаде възражение или жалба

Колегата Ива Ви е отговорила, допълвам само, че чл.4 /4 / е неприложим доколкото посочената норма съдържа изключението " извън случаите, определени със закон". Такъв случай е именно нормата на чл.159 /2 / от ЗДвП, която е специална норма, касаеща наложени административни наказания за нарушения на ЗДвП.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот e_varadinov » 16 Окт 2013, 19:51

чл.159, ал.2 ЗДвП във вашия случай е неприложим. Защото към настоящия момент нямате дължима глоба. Щом НП не ви е връчено същото не е влязло в сила, защото не е изтекъл срока за обжалване. Налице е евентуално дължима глоба за в бъдещ период.
Можете да заведете дело за неоснователно бездействие, но съм почти сигурен че ще го загубите.
Отказа най-вероятно е законосъобразен, но не са Ви казали действителната причина поради която Ви отказват.
Действителната причина поради която Ви отказват е, че със заявлението не сте представили всички необходими документи.
e_varadinov
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Окт 2013, 22:18

e_varadinov написа:чл.159, ал.2 ЗДвП във вашия случай е неприложим. Защото към настоящия момент нямате дължима глоба. Щом НП не ви е връчено същото не е влязло в сила, защото не е изтекъл срока за обжалване. Налице е евентуално дължима глоба за в бъдещ период.
Можете да заведете дело за неоснователно бездействие, но съм почти сигурен че ще го загубите.
Отказа най-вероятно е законосъобразен, но не са Ви казали действителната причина поради която Ви отказват.
Действителната причина поради която Ви отказват е, че със заявлението не сте представили всички необходими документи.

Не останах с впечатлението НП да не е връчено.
Последна промяна nk7702n на 16 Окт 2013, 23:21, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Окт 2013, 22:37

Както и да да върти, трябва или да плати сумата или да се обжалва.

Парите са в един джоб, трябва да преминат последователно в другият.

Според мен, една жалба, дори и да загубите, ще притесни и опресни МВР.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот aneliani » 17 Окт 2013, 11:04

Шофьорската книжка -подновената е готова, просто отказват да я дадат докато не се платят НП, те всъщност не са връчени, за тях инфорцията е от служителката на гишето в паспортна служба
aneliani
Нов потребител

Мнениеот e_varadinov » 17 Окт 2013, 18:05

Писал съм и друг път, че до сега законосъобразно наказателно постановление не съм виждал.
И във вашия случай е създадена привидност, че дължите пари по едно, две или повече наказателни постановления.

Ако заведете дело ще го загубите. Даже ще Ви осъдят да платите възнаграждение за един юристконсулт.
Вие не можете да докажете един отрицателен факт, а и такъв не се доказва. Отрицателен е факта, че не дължите пари по наказателни постановления. В тежест на ответната страна е да докаже положителния факт, че дължите пари по наказателни постановления. Но дори по делото да няма доказателства, че дължите пари по наказателни постановления пак ще загубите делото.
Отказа е законосъобразен, но причината е друга и вината е във Вас. Това което сте поискали не е безплатна услуга.
Не сте първият който го карат доброволно да внесе някой друг лев.
Какви такси сте платили и какви платежни нареждания сте приложили към заявлението?
e_varadinov
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 19 Окт 2013, 13:45

Според мен отказът да се издаде СУМПС поради това че имате незаплатени глоби по НП по реда на чл. 159, ал.2 от ЗДвП е индивидуален административен акт /мълчалив или изричен/ и може да се оспорва по АПК. Там администрацията ще представи въпросното НП, което или трябва да Ви е било връчено и да не сте го оспорили в срок или трябва да има отбелязване по чл. 58, ал.2 от ЗАНН /презумпията че НП е влязло в сила, ако не сте бил намерен на известните адреси/. Ако Вие считате, че НП не е влязло в сила, е следвало в 7 дневен срок от момента в който сте узнали че то съществува, да подадете жалба пред Районен съд по реда на ЗАНН срещу НП. Добре е докато приключи делото по ЗАНН да се спре делото по АПК. Съдът по ЗАНН ще прецени дали жалбата Ви срещу НП е допустима. Ако тя е недопистима, изходът от делото по АПК вероятно няма да е във Ваш интерес и тогава наистина ще дължите разноски за водене на делото, но само за това по АПК. За делата по ЗАНН не се дължат деловодни разноски.
iva_sh
Потребител

Мнениеот e_varadinov » 19 Окт 2013, 21:58

iva_sh написа:Според мен отказът да се издаде СУМПС поради това че имате незаплатени глоби по НП по реда на чл. 159, ал.2 от ЗДвП е индивидуален административен акт /мълчалив или изричен/ и може да се оспорва по АПК. Там администрацията ще представи въпросното НП, което или трябва да Ви е било връчено и да не сте го оспорили в срок или трябва да има отбелязване по чл. 58, ал.2 от ЗАНН /презумпията че НП е влязло в сила, ако не сте бил намерен на известните адреси/. Ако Вие считате, че НП не е влязло в сила, е следвало в 7 дневен срок от момента в който сте узнали че то съществува, да подадете жалба пред Районен съд по реда на ЗАНН срещу НП. Добре е докато приключи делото по ЗАНН да се спре делото по АПК. Съдът по ЗАНН ще прецени дали жалбата Ви срещу НП е допустима. Ако тя е недопистима, изходът от делото по АПК вероятно няма да е във Ваш интерес и тогава наистина ще дължите разноски за водене на делото, но само за това по АПК. За делата по ЗАНН не се дължат деловодни разноски.

В случая няма никакъв отказ по издаване на СУМПС, било изричен или мълчалив. СУМПС доколкото прочетох по-горе е издадено. Налице е отказ по предаване на свидетелството. Налице ще бъде неоснователно бездействие, ако свидетелството не се предаде в законно установения срок, при наличието на две комулативни предпоставки.
1. да е поискано.
2.да са платени всички необходими такси.

Каквото и дело да се заведе по АПК ще бъде загубено.
Не е налице нито мълчалив нито изричен отказ.

За да е налице неоснователно бездействие в тежест на лицето поискало издаване на СУМПС е да докаже двете предпоставки.
Почти съм сигурен, че лицето не може да докаже втората предпоставка. Защото най-вероятно е заплатил само такса по издаването на СУМПС, но има и друга такса.
e_varadinov
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Окт 2013, 00:40

Питащият е написал в първия си пост : "Имат ли право от паспортна служба на МВР , да откажат подновяване на изтекла шофьорска книжка , под претекст че първо трябва да се заплати НП издадено на 30.04.2011..", очевидно е, че няма издадено СУМПС, тоест налице отказ за издаването му, който подлежи на обжалване по реда на АПК.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот krasi45 » 06 Ное 2013, 20:06

Колеги, при мен казуса е приблизително същия. СУМПС е издадено, но не искат да ми го дадат, защото съм имал НП.След като проверих, се оказа че НП по съставения ми преди 10 месеца АУН въобще не ми е връчвоно и дори не е правен опит да ми се връчи и няма никакво отбелязване по НП че съм отсъствал от адреса или нещо подобно. Според мен, при това положение, чл.159(2) въобще не е приложим, тъй като глобата е недължима. Вярна ли ми е логиката, че глобата е дължима единствено ако е изпълнено изискването на чл.Чл. 64 ЗАНН Влизат в сила наказателните постановления, които:
а) не подлежат на обжалване;
б) не са били обжалвани в законния срок;
в) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1998 г.) са били обжалвани, но са били потвърдени или изменени от съда.
Към момента, в който си поисках вече готовото СУМПС, ми бе казано че трябва тепърва да си получа НП, да го платя и тогава щели да ми дадат СУМПС. Да, но според чл.159(2)(Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2012 г.) Не се издава свидетелство за управление на моторно превозно средство или негов дубликат, както и отнето свидетелство не се връща до заплащане изцяло на дължимите глоби.Тази хипотеза касае ДЪЛЖИМИТЕ ГЛОБИ.А дължима ли е глобата по невлязло в сила НП???
krasi45
Нов потребител

Мнениеот e_varadinov » 06 Ное 2013, 21:15

А дължима ли е глобата по невлязло в сила НП???

Отговора е НЕ !!!

Какви платежни нареждания приложихте към заявлението и за какво внесохте съответните суми???
e_varadinov
Младши потребител

Мнениеот krasi45 » 07 Ное 2013, 02:43

Заплатил съм таксата за издаване на СУМПС и таксата за издаване и доставка на Контролния талон, доколкото си спомням- просто не са в момента у мен.
krasi45
Нов потребител

Мнениеот e_varadinov » 08 Ное 2013, 21:20

Не намирам законосъобразна причина да Ви откажат.

В този случай следва да е налице неоснователно бездействие.

Обикновено много водачи при подаване на заявлението не прилагат платежно нареждане за таксата за контролния талон. Преди беше един лев, а сега е два лева. Ако всичко Ви е наред взимат Ви таксата на ръка и предават СУМПС. Но ако има някакво НП без значение дали е връчено или не е връчено Ви заявяват, че дължите пари. Но това не е действителната причина за отказа. Действителната причина е, че към заявлението не е приложено всичко необходимо.

Но за да докажете неоснователно бездействие пред административния съд първо следва да докажете, че към заявлението Вие сте приложили всичко което е необходимо. Ако изрично не сте описали какво прилагате много трудно даже почти е невъзможно да докажете твърденията си. Може да сет внесли таксата по банков път и да сте предали платежно нареждане за контролен талон, но как ще го докажете пред административния съд? Това, че таксата е внесена преди подаване на заявлението не доказва, че платежното нареждане е приложено към заявлението. Освен това следва да докажете, и че сте си потърсили СУМПС.
e_varadinov
Младши потребител

Назад към Административно право