начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Покупко-продажба на вилно селище от АД на чужденец

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупко-продажба на вилно селище от АД на чужденец

Мнениеот steadyrock » 12 Яну 2009, 17:14

Здравейте, студент съм по право и бих искал да ви попитам има пречка за извършване на покупко-продажба на вилно селище от АД на физическо лице - чужденец? Задавам този въпрос, защото имам за задача да изготвя нотариален акт за такава покупко-продажба. Благодаря ви предварително!
steadyrock
Нов потребител

Re: Покупко-продажба на вилно селище от АД на чужденец

Мнениеот DEKAH » 12 Яну 2009, 18:36

АМа какъв чужденец? Наш или чужд?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Въпроса ти звучи така:

Здравейте, изучавам аеродинамика. Бихте ли ми казали как да карам Ф16?
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот steadyrock » 12 Яну 2009, 18:57

Там е въпроса, че това е поставената ми от университета задача - да напиша нотариален акт за договор за покупко-продажба на вилно селище от АД на чужденец. Въпросът ми е трябва дали чужденецът може да купи вилното селище без да учредява ЕООД? Благодаря
steadyrock
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Яну 2009, 19:21

Ако няма да изкарваш пари от следването си, ясно. Ама за съжаление голямото четене не свършва с университета, а започва точно всяка сутрин, всеки ден и няма почивка, ако работиш с право.
Така че, въпросът следва да си го разработиш сам.
Правото в България въображаемо се дели на отделни групи - гражданско, наказателно, административно и т.н.
Основните отношения се уреждат в самостоятелни закони - например правото на собственост и отношенията, свързани с него се уреждат в Закона за собствеността. Там е посочено, кои са основните субекти на правото на собственост.
Дори и аз се затруднявам да давам директни отговори, защото се налага актуална справка.
При приемането ни в демократичната част на света, Западна Европа, ние подписахме един договор - така наречения индивидуален за всяка страна членка Договор за присъединяване на Република България към Европейския съюз.
Освен това променяме ежедневно законите си, за да съвпаднат с тези на Европа.
Не че нашите са лоши, просто от края на 1980 не са пипани, има и някои остарели закони.
Освен това сме членки като държава на много други договори.
Така, че ако нотариалният договор е подписан от лице, гражданин на Европейския съюз (ЕС) следва да има правата като на български гражданин.
Ако не е гражданин на ЕС, но пък е страна по такъв договор (руснаците може би да имат такова право - я колко апартаменти купуват), също.
Ако е някакъв пълен абориген, тогава с ООД.
А процедурата по изготвяне на нотариален акт се урежда от процесуалното право, и така нататъка.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот steadyrock » 12 Яну 2009, 19:46

Благодаря ти много, ivan_lawyer.
steadyrock
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Яну 2009, 20:23

Няма за какво. Но все пак ако те пита някой - имота е по-сложно да е на чужденец, отколкото на ООД, защото има сигурно някакви данъци-манъци и още 50 други работи.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот steadyrock » 15 Яну 2009, 17:08

Всеки за себе си си знае какво е вложил и колко усилия са му коствали. В моя случай ми се стори специфична тази задача и затова прецених, че би било по-добре да се консултирам с повече източници след като съм я изготвил. Оказа се, че наистина е по-добрия вариант, защото внесох и промени. Приемам критиката ти все пак :)
steadyrock
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба