начало

Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие

свикване на ОС на публично дружество

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

свикване на ОС на публично дружество

Мнениеот Милена.П » 12 Апр 2005, 15:17

Колеги, знаете ли дали чл. 223, ал. 2 и чл. 223а от ТЗ намират приложение при публичните дружества? Има ли значение дали тази възможност е допусната от устава на дружеството? Има ли някъде практика по въпроса?
Предварително благодаря на всички отговорили!
Милена.П

Re: свикване на ОС на публично дружество

Мнениеот донна2 » 12 Апр 2005, 15:43

Аз лично не виждам някаква забрана за това в ЗППЦК , но те съветвам най-добре се обърни с молба към КФН , те ще ти дадат становище в месечен срок ,но ако ви е спешно помолете за по -бърз отговор.
Все пак предполагам устава е представен в КФН не е правена някаква забелрежка по него за нередовности .
За практика за публичните дружества има много малко а по твоя въпрос май-нищо .

Мисля си В ХИПОТЕЗАТА НА 223а ТЗ ,че като изпращаш протокола от ОС на КФН ,ФБ ,ЦД би следвало да се изпрати и определението на ОС , по въпроса няма практика ,ЗППЦК нищо не казва ....
донна2

Мнениеот Милена.П » 12 Апр 2005, 16:17

Благодаря ти Дона - на пръв прочит и аз мисля така. Успешна работа!
Милена.П

Мнениеот случаен-N » 12 Апр 2005, 16:25

Относно чл.223, ал.2 ТЗ - да, има подобна разпоредба /и практика!/ за публичните дружества - чл.118 ал.2 т.3 ЗППЦК.
А за чл. 223а ТЗ нямам категорично мнение, но смятам, че не следва да се прилага за публичното дружество, защото няма как да се спазят изискванията по чл.115 ЗППЦК и по конкретно за своевременното уведомяване на КФН, Централния депозитар и Фондовата борса. От друга страна, ако ОСА е свикано за достатъчно отдалечена във времето дата, защо пък не?
В законопроекта за изменение на ЗППЦК е предвидена таква промяна:
§ 49. В чл. 115 се правят следните изменения и допълнения:
2. Създава се нова ал. 4:
“(4) В случаите по чл. 223а от Търговския закон акционерите представят на комисията най-късно на следващия работен ден след определението на съда за включване на други въпроси в дневния ред на общото събрание материалите по чл. 223а, ал. 4 от Търговския закон.”
3. Досегашната ал. 4 става ал. 5.
случаен-N

Мнениеот Милена.П » 12 Апр 2005, 17:50

Незнам - това на практика би опорочило цялата идея за уведомяването на акционерите. Всяка една по-притеснителна точка би могла да бъде включена в дневният ред по този начин. А колко акционери биха следяли дали по фирменото дело или в комисията има представена информация за допълнение на дневния ред? И тук възниква и още един въпрос - какво ще е съдържанието на пълномощното - ако например акционер е чуждестранно лице 15 дни са недостатъчни за изготвяне, апосилиране, изпращане и превеждане на ново пълномощно. Дали ако в пълномощното е казано, че "Упълномощаването обхваща въпроси, които са включенни в дневния ред при условията на чл. 231, ал. 1 от ТЗ и не са съобщени или обнародвани съобразно чл. 223 ТЗ. В случаите по чл. 231, ал. 1 ТЗ пълномощникът има право на собствена преценка, дали да гласува и по какъв начин." то ще е даде право на пълномощника да гласува в случаите на 223а?
Милена.П

Мнениеот случаен-N » 12 Апр 2005, 21:00

Размислих. Чл.223а ТЗ се прилага и за публичните дружества, въпреки липсата на изрична разпоредба. Съгл. чл.121 ЗППЦК за неуредените случаи се прилагат разпоредбите на Търговския закон. Освен това видях в уставите на поне три публични дружества /достъпни в Интернет/ включен подобен текст.
случаен-N

Мнениеот донна2 » 12 Апр 2005, 21:11

Специално за пълномощното ,за което питаш то е по специфично,защо не провериш в КФН или в търговският регистър /ако знаеш разбира се за кое дружество става въпрос/ ,там ще видиш как изглежда ,ако някой е гласувал чрез пълномощник с такова /пълномощното трябва да бъде и преведено / и ще го направиш по подобие .
донна2

Мнениеот Милена.П » 12 Апр 2005, 21:14

Всъщност аз съм от страната на публичното дружество и се претеснявам, че се опитват да ме изнудват по най-старата рецепта - или ми купи акциите по баснословна цена, или ще те съсипя от тормоз.
Милена.П

Мнениеот случаен-N » 13 Апр 2005, 09:21

Мисля, че въпросът с пълномощното не бива да ви притеснява. Пълномощникът може да гласува по въпроси, включени в дневния ред при условията на чл.223а ТЗ. Въпросът е уреден в Наредбата за минималното съдържание и т.н. /която е в сила, независимо че е приета въз основа на ЗЦКФБИД/. Според нея цитираният от вас текст /за включени допълнително въпроси/ задължително трябва да бъде уреден в пълномощното.
А за изнудването с включване на допълнителни въпроси в дневния ред , ще ви кажа следното: Тези въпроси се включват в ПРЕДЛОЖЕНИЯ дневен ред. Определението на съда, с което се допускат допълнителните въпроси, не задължава Общото събрание. ОСА приема дневния ред в началото на заседанието и просто може да ги отхвърли. А и да ги приеме, може да се гласува против, нали :)
случаен-N

Мнениеот Милена.П » 13 Апр 2005, 09:28

Така е по принцип. Най-много се притеснявам за пълномощното, но и аз по скоро смятам, че не би трябвало да има проблем. Но знае ли човек?
Благодаря ти Случаен-N. Ти за втори път се отзоваваш когато съм притеснена. Надявам се да мога да ти се реванширам
Милена.П

Мнениеот bateto » 13 Апр 2005, 11:28

:)))))) Не прави събрание, щом те изнудват:)))
bateto

Назад към Взаимопомощ