Здравейте,
през 2015 година ми бе прехвърлен чрез дарение имот, в който живея с моята баба. Прехвърлени са 3/4 от баба ми и 1/4 от баща ми(наследени след смъртта на дядо ми).
Наскоро научих, че баща ми е прехвърлил имота в който живее и е изцяло негова собственост на жената с която съжителства и то чрез фиктивна покупко - продажба, като по този начин ме лишава от запазената ми по закон 1/2.
Опасявам се, че това може да се случи и с имота в който живея в момента. Доколкото се образовах, той може да претендира върху половината от 3/4 и дефакто да придобие около 40 % след смъртта и.
Въпросите ми са:
1. Можем ли с баба ми да развалим дарението и тя да ми прехвърли своята част чрез покупко - продажба и дали това би издържало в съда ? Колко сложно е това да се случи - все пак не искам да тормозя жената, която е на преклонна възраст. Има ли друг по - ефективен метод на сделка ?
2. Има ли някаква декларация или документ, който може да бъде съставен и заверен на този етап ?
3. Има ли друг вариант да се защитя ? Ако се наложи да му надплатя, по каква оценка се случва това - данъчната оценка на имота е значително под пазарната например.
Благодаря за вниманието и помощта !
- Дата и час: 25 Апр 2025, 22:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследствен имот
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Наследствен имот
Здравейте!
От обясненията разбирам две неща:
Дарение може да се оспори по няколко причиние:
Същото важи и за запазената част от бъдещото наследство на вашия баща! Това, че в момента притежава едни имоти - не означава, че някои ден ще наследите същите!
От обясненията разбирам две неща:
- - става дума за два отделни имота;
- баща ви и баба ви са живи към момента!
Дарение може да се оспори по няколко причиние:
- Неблагодарност на надарения - при вас не видам такова нещо;
Неспазване на задълженията, свързани с дарението - това го изключвам, защото не е споменато;
Раждане на дете след дарението
Оспорване на дарението от наследниците
Същото важи и за запазената част от бъдещото наследство на вашия баща! Това, че в момента притежава едни имоти - не означава, че някои ден ще наследите същите!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Питането ми е за имота прехвърлен чрез дарение. Да - става въпрос за майката на баща ми.
Баба ми и баща ми са живи. Няма родени други деца.
Доколкото разбирам баща ми трудно би оспорил 25-те %, които вече ми е дарил.
Интересувам се как да се защитя в случай, че заведе дело за възстановяване на запазена част от 75-те %, които баба ми е дарила.
Баба ми и баща ми са живи. Няма родени други деца.
Доколкото разбирам баща ми трудно би оспорил 25-те %, които вече ми е дарил.
Интересувам се как да се защитя в случай, че заведе дело за възстановяване на запазена част от 75-те %, които баба ми е дарила.
- berserker
- Нов потребител
Интересен казус. Аз, четейки чл. 227 /ЗЗД, си мисля, че това е обичайно дарение, и че след като тия хипотези на разваляне (букви а), б) и в) не важат за Вас, би трябвало да можете на общо основание да развалите. Тогава обаче се отива на чл. 87 /ЗЗД и става интересно, защото дарението не е двустранен договор, а едностранен, а и основанията по чл. 227 /ЗЗД са специални, т.е. дарението може да се развали само на тези основания. Според мен нямате шанс, но да видим някой колега може да Ви даде друг съвет.
Само ми е любопитно как може да се оспори заради раждане на дете след дарението (въпросът е към guest1). Може би имате предвид запазена част?
Само ми е любопитно как може да се оспори заради раждане на дете след дарението (въпросът е към guest1). Може би имате предвид запазена част?
- berto
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|