начало

АПИ показа най-опасните пътища АПИ показа най-опасните пътища

монтаж на климатик и евентуален проблем с инвеститора

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

монтаж на климатик и евентуален проблем с инвеститора

Мнениеот fulias » 11 Апр 2025, 16:50

Здравейте,купих недвижим имот/магазин/ с подписан предварителен договор и след известно време сделката беше изповядана и имам нотариален акт. В нотариалният акт са записани половината от клаузите от предварителния договор, но не всички. Интересува ме незаписаните клаузи от предварителния договор валидни ли са или окончателния/изповядването/ ги обезсилва и важат само вписаните във нотариалния акт? Става дума за монтаж на климатик и реклама на дейността, в предварителния договор е записано, че ако не ги поставя на посочените от инвеститора места ще бъда глобена сериозна сума. При изповядването на сделката точно тази клауза не беше вписана,дали това я прави невалидна? Оказа се, че за него правилното място на външното тяло на климатика е на земята, а реклама можело само чрез брандиране на витрината. Не ми се иска да изпълня подобни изисквания и ме интересува дали може да ми създаде проблем въпреки, че клаузата е само в предварителния договор? Разбира се нямам никакво намерение да съсипвам фасадата, но и климатик на земята отвън не ми е ОК. Магазинът е с отделен външен вход и има подходяща достатъчно широка стена за монтаж на климатика, също и на рекламна табела. И има ли някаква общинска наредба която да забранява това и да глобява?
fulias
Нов потребител

Re: монтаж на климатик и евентуален проблем с инвеститора

Мнениеот guest1 » 11 Апр 2025, 18:03

Здравейте.
Едно практическо мнение - подобна клауза я виждам само в договор за наем. Когато наемодателя се е съгласил, наемателя да монтира за своя сметка и да ползва този климатик.

Договора за покупко-продажба е документ за промяната на собствеността, а НА - документ за собственост на новия собственик. Подобно обвързване е абсурно - все едно да си купя апартамент, но с условието - да си стои старата дограма!

Колкото до нормативна уредба на въпроса за климатиците - на практика няма такава. Всеки си монтира там, където реши - в това число на общински и държавни сгради от съответните институции.
За рекламите - проверете във вашата община, дали има наредба и какво пише в нея.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот errant_lawyer » 11 Апр 2025, 23:37

Здравейте,

със сключването на предварителния договор се поема задължение за сключването на окончателен договор. Както не е задължително предварителният договор да съдържа всички условия на окончателния (а само съществените - в случай на продажба това са описание на вещта и цената), така според мен на осн. чл. 9 ЗЗД страните могат да уговорят в окончателния договор условия, които се различават от тези в предварителния. В крайна сметка в сила за страните ще останат условията, посочени в окончателния договор. Тоест ако Вие поставите климатиците не на посоченото от продавача място, според мен Вие няма да дължите предвиденото в предварителния договор обезщетение.

Допускам, че сградата е в режим на етажна собственост и че по отношение на нея се прилага ЗУЕС. Фасадата е обща част по естеството си (вж. чл. 38, ал. 1 ЗС). Съгласно чл. 6, т. 19 ЗУЕС собствениците са са длъжни да не извършват дейности в общите части на сградата, включително и по фасадата, които нарушават тяхната цялост и архитектурен вид [...]. Освен това вземането на решение за поставяне на реклами или технически съоръжения върху сградата е част от правомощията на общото събрание (чл. 11, ал. 1, букв. "д" ЗУЕС). Общото събрание взема и решения, свързани други въпроси, свързани с управлението на общите части (чл. 11, ал. 1, букв. "м" ЗУЕС). Според мен Вие попадате в тези хипотези и според мен за поставянето на климатик / рекламно пано на фасадата Ви трябва решение на общото събрание. Дали инвеститорът може да събере достатъчно идеални части, за да отхвърлят искането Ви, или за да Ви накарат да махнете климатика (ако решите да го инсталирате без решение на ОС), е друг въпрос.
errant_lawyer
Потребител

Назад към Покупко-продажба