начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Промяна на трите имена

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна на трите имена

Мнениеот Гост » 27 Дек 2005, 16:55

Казусът се състои в това, че лице - български гражданин на над 50 годишна възраст търси промяна и на трите си български имена, като желае да им предаде звучене според своя етническа принадлежност. Родителите му не са променили имената си на това основание.
Смятате ли от една страна, че промяната и на трите имена е в противоречие с чл. 19 ал.1 от ЗГР, който изрежда хипотезите със съюза "или"?
От друга - представлява ли самоидентифицирането му със съответната етническа ринадлежност "важно обстоятелство" по смисъла на закона и, ако "да", то какви би следвало да са доказателствата за това.
Гост

Мнениеот neznaiko » 27 Дек 2005, 17:36

Problema e v tova 4e ZGR ne e kazano shto e to "Vajni obstoiatelstva". Tozi propusk na zakonodateli kara vseki sadia sam da pretsenia dali sa nalitse vajni obstoiatelstva za promiana na imenata. Az li4no sam nastroen konservativno i s4itam 4e 4l.19 ne sledva da se talkuva razshiritelno(no az ne sma sadia i ne e vajno kakvo mislia az). Ot druga strana promianata na bashtino i familno ime s4itam 4e ne sledva da se dopuska ako bashtata na litseto si e promenil imenata.Po vaprosa za sobstvenoto ime na litseto moje da se misli -no ne sam privarjenik na podobni promeni osobenno ako zad tiah se kriat drugi tseli(izdavane na nov zadgrani4en pasport naprimer s drugi imena za da se izbegne zabranata za vlizane v strani ot Evropeiskia sauz koito sa zabranili na dadeno litse-polagaiki v pasporta mu taka nare4enia 4eren pe4at). No vsashnost vie ste dlajen/a da opitate da smenite imenata na klienta si pak kavoto sada reshi.Dano klienta vi ne e roden v obshtinata v koiato rabotia shtoto niama da se dam bez boi.
neznaiko

Мнениеот kontrol » 28 Дек 2005, 17:57

Според моето тълкуване съюзът или не означава, че не може да се кумулира промяната на трите имена, тъй като се отнася до процедурата. "Или" следва да се разбира, че промяната се извършва от съда, независимо за кое име става дума. Освен това, не не е логично от гледна точка на процесуалната икономия законодателят да е приел, че промяната на всяко име трябва да става поотделно, след като промяната на всяко едно би довела до промяна и на трите.

Друг е въпросът, дали съдът ще счете, че важните обстоятелства имат значение и по отношение на трите имена. Също така, чудя се, дали промяната при Вашия случай не се налага от това, че в етническата му общност подобни имена не са обществено приемливи.
Все пак подкрепям незнайко, че при преценката на обществената неприемливост и важните обстоятелства съдът трябва да изхожда от обективни критерии, а не от субективната необходимост на молителя.

Сигурно ли е, че не попадате в хипотезата на чл. 19а?

---------------------
Всъщност и аз имам един въпрос, който е свързан с ЗГР и по точно мотивите и разискванията по приемането му. Стенографските дневници за съответната сесия липсваха в НБКМ и така и не е успях да си изясня какво означава име, което е "несъвместимо с националната чест на българския народ" по чл. 12, ал. 4?
kontrol
Активен потребител

Re: Промяна на трите имена

Мнениеот Куна Гърдева Грозева » 28 Дек 2005, 21:37

Обикновена гражданка съм, като се явих на делото за смяната на трите ми имена, се сетиха да поискат още документи и въпросът още не е решен. Ако имате опит с подобни случаи, моля да споделите мнение какви документи още би могъл да поиска прокурорът, независимо от вида на важните обстоятелства, които са вече доказани - става въпрос за документи от рода на свидетелство за съдимост и удостоверения от прокуратурата. Справки от РДВР, копия от страниците на паспорт (нотариално ли да са заверени?)... Да не би да пропускам нещо? Предварително благодаря!
Куна Гърдева Грозева

Мнениеот Imperator » 29 Дек 2005, 00:31

По този повод посъветвах един запалянко на Манчестър Юнайтед, да отиде при попа и да го кпръстят с новото и жгелано от него име. Само така може да докаже някакво важно обстоятелство.
Imperator
Потребител

Мнениеот neznaiko » 29 Дек 2005, 17:48

Nespodeliam mnenieto 4e priemaneto na sveto krashtenie (krashtavaneto ot popa) e vajno obstoiatelstvo po smisala na 4l.19 ot ZGR. Nai malkoto zashtoto imenata na litseto ne se opredeliat ot popa a ot negovite roditeli i se vpisvat v Akta za rajdane.A kakvo shte pishe popa si e negova rabota(taka mislia az).
Interesen e vaprosa koe ime e nesavmestimo s natsionalnata 4est na balgarskia narod.Boia se 4e podobna razporedba e kuha fraza. Ako dopusnem naprimer 4e imeto Hitler ili imeto MAkiaveli ili imeto Kaligula sa nesavmestimi s natsionalnata 4est na BG narod to koi shte go dokaje i kak shte go dokaje. Makar 4e ot druga strana se seshtam za ime koeto moje i da e nesavmestimo s natsionalnata 4est na BG narod.Naprimer "Vasilii-Balgaroubietsa".Moje tova e imal predvid zakonodatelia.
Shto se otnasia do slu4aia na gospojata na koiato prokurora i e poiskal dopalnitelno dokazatelstva -bez da sam zapoznat s konkretnia slu4ai iskam samo da kaja 4e v pravoto tvardeniata triabva da se dokazvat.SIre4 zavisi kakvo gospojdata tvardi v molbata si.I ako ima tvardenia koito ne e dokazala sledva da predstavi nadlejni dokazatelstva.V protiven slu4ai pretentsiata i sledva da bade othvarlena
neznaiko

Назад към Взаимопомощ