начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Търговия с чужденец

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търговия с чужденец

Мнениеот Lili_ia » 02 Дек 2005, 13:25

Бих те ли ми дали съвет какъв договор трябва да се сключи между българска фирма за производство на мебели и гръцка, която иска да изложи мебели и каталог за мебели в магазин в Гърция? Притеснява ме и въпроса с митницата. Някакъв вид представителство ли е необходимо, достатъчно ли е едно търговско пълномощно?
Lili_ia

Мнениеот адвокат » 02 Дек 2005, 13:40

Въпросът е неясен!Българската ли фирма ще "излага" стоки в Гърция или гръцката.Кой къде ще търгува?
адвокат

Мнениеот Гост » 02 Дек 2005, 14:24

Българската фирма е производител на мебели.Целта е гръцката фирма да изложи стоки и каталог в магазин в Гърция на българската фирма. Но под каква форма да стане?
Гост

Мнениеот Lili_ia » 02 Дек 2005, 14:28

Може да се постигне споразумение, стоката да се излага от името на българската фирма в помещението на гръцката фирма. Кой ще бъде по-удачния вариант от гледна точка на правото?
Lili_ia

Мнениеот Lili_ia » 02 Дек 2005, 20:14

Моля колеги помогнете на младши адвокат! Страх ме да не объркам, защото фирмите разчитат на мен.
Lili_ia

Мнениеот bogdanvi » 02 Дек 2005, 20:30

според мен би следвало да си сключите един договор за сътрудничество, с който ще му дадете мебелите и каталозите и ще уговорите общите условия за работа между вас.

А за всяка отделна поръчка да си сключвате договор за изработка, поръчки или както щете го наречете.

За да не се занимавате с митница - възложителят да си получава поръчката в завода и той да си оформя документите по износа и да си заплаща евентуалните мита и разходи по транспорт.

Вие му давата цена франко завода (склада)
bogdanvi
Младши потребител

Мнениеот адвокат » 02 Дек 2005, 20:59

При всички положения намира приложение гръцкото законодателство,така,че съобразете това!
адвокат

Мнениеот bogdanvi » 02 Дек 2005, 21:15

Не виждам защо ще се прилага гръцкото законодателство - договорът се сключва тук, има клауза за прилагане на бълг.законодателство, товаренето и разплащането става в БГ.
bogdanvi
Младши потребител

Аха, така е!

Мнениеот Благой от Мостстрой » 07 Дек 2005, 12:21

Наистина, всичко правим тука, продаваме на фанариотите гардеробите, слагаме им най-културно ДДС 20%, вместо да ги изнесем прилично с ДДС 0%! Ама нали Гърците си го плащат, бълха ще ги ухапе, пък и те имат време да се занимават и с нашите митници, че техните са им малко :-)

Сключете си договор за търговско представителство и ги оставете хората да си работят там по техните си закончета...
Благой от Мостстрой

Мнениеот Lili_ia » 12 Дек 2005, 19:31

Благой мерси, но аз защитавам интересите на гръцката страна и трябва да измисля вариант, който е благоприятен за тях, както и от гледна точка на преминаването на стоката през митницата, а точно последното не ми е мн. ясно как ще стане.
Хайде някой да даде идея?!
Чудех се дали като начало, за да се види дали ще потръгнат нещата ,да не го оформя като едно Споразумение. в което във връзка с Рекламана кампания на мебелната къща, гръцката страна се задължава да изложи в магазините си мебелите и каталозите, без да се прехвърля собствеността, без да продават. Евентуалните продажби да се извършват от Бълг. фирма, пък после може един договор за Търг. представителство. Моля Ви дайте идея................
Lili_ia

Назад към Взаимопомощ