начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

МАЙЧИНСТВО-СПЕШНО!!!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

МАЙЧИНСТВО-СПЕШНО!!!

Мнениеот Гост » 26 Окт 2005, 18:40

Здравейте,
Преди три месеца станах майка,докато бях курсант в Академията на МВР.Дипломирах се успешно и по предварително сключения договор ще бъда назначена на 01.11.2005 г. на работа.До тук добре, но проблемите като че ли тепърва започват.
Не зная, а и никой не може да ми каже дали ще мога да ползвам отпуск по майчинство.До сега не съм работила - през последните четири години следвах в Академията на МВР, от където не могат да ми кажат дали от срока на обучението ми се приравнява някакъв трудов стаж.
Ще мога ли след встъпване в длъжност да изляза в отпуск за отглеждане на детето си?
Наистина ви моля за спешен отговор и предварително благодаря!
Гост

Мнениеот Гост » 26 Окт 2005, 18:55

Казусът наистина е интересен - ще трябва да се поровим из кодексите!
Спокойно - тук има добри юристи, които се надявам да помогнат :)
Гост

Мнениеот Гост » 26 Окт 2005, 22:01

tova e unikalen slu4aj.az li4no ne moga da otgovorq,no mi bilo interesno da uznaq eventualno re6enie.
Kolegi,nqma li koj da re6i zagadkata :)
Гост

Мнениеот Гост » 27 Окт 2005, 22:58

Ne e zadylgitelno da ima6 trudov stag za da polzva6 otpusk po mai4instvo.Spored men, kogato te nazna4at na rabota trjbva da si podade6 molba za da izleze6 v otpusk po mai4enstvo.Drug e vyprosa za mai4enskite koito 6te polu4ava6 te 6te sa ot tretij mesec do navyr6vane na dve godi6na vyzrast. Za parite koito e trjbvalo da polu4i6 do tretij mesec mislj, 4e trjbva da popita6 kym socialno podpomagane, no tam edno ot iziskvanijta e da njma6 pove4e ot 200lv na 4len ot semeistvoto[brutna zaplata].Smjtam 4e tam trjbva da ti izplatjt bolni4nite i mai4enskite do postypvaneto ti na rabota.
P.S
Kogato polu4ava6 mai4enski kato socialno podpomagane - sa do navyr6vane na edna godina na deteto, a kogato si po trudov dogovor sa do dve godini i sled tova ima6 pravo na otpusk za otglegdane na dete do tri godini ne si spomnjm dali e platen.
Tova e moe mnenie neznam do kolko e vjrno no po4ti sym ybedena 4e e taka. Ot socialno podpomagane 6te polu4i6 nai to4na infotmacij.
Nadjvam se da sym bila polezna. Uspeh!!!
Гост

Re: МАЙЧИНСТВО-СПЕШНО!!!

Мнениеот гост » 28 Окт 2005, 09:09

Anonymous написа:Здравейте,
Преди три месеца станах майка,докато бях курсант в Академията на МВР.Дипломирах се успешно и по предварително сключения договор ще бъда назначена на 01.11.2005 г. на работа.До тук добре, но проблемите като че ли тепърва започват.
Не зная, а и никой не може да ми каже дали ще мога да ползвам отпуск по майчинство.До сега не съм работила - през последните четири години следвах в Академията на МВР, от където не могат да ми кажат дали от срока на обучението ми се приравнява някакъв трудов стаж.
Ще мога ли след встъпване в длъжност да изляза в отпуск за отглеждане на детето си?
Наистина ви моля за спешен отговор и предварително благодаря!

Доколкото знам, в Академията ви плащат някакъв вид възнаграждение...но стипендия ли се води или заплата? ако това е така /заплата/- тези години ви се зачитат за трудов стаж
гост

Мнениеот Ани » 28 Окт 2005, 09:17

Здравей! Моят съпруг е завършил Военното училище в Търново. 5-те години му се зачитат за стаж, получавал е и заплата. Предполагам, че и при теб е идентичен случая.
Ани

Благодаря!

Мнениеот Гост » 29 Окт 2005, 11:47

Благодаря на всички за отзивчивостта!
Гост

Мнениеот Гост » 29 Окт 2005, 13:20

Доколкото си спомням имаше вариант да си "откупите" трудов стаж за времето на следването. По такъв начин ще имате изискуемите 6 месеца стаж за да ползвате платен отпуск за отгеждане на дете до навършването му на 2 год. В момента на ползващите такъв отпуск се плащат 130.00 лева месечно. Освен това има възможности да се прехвърли майчинството на някой друг (съпруг или баба) и Вие да си работите и да си получавате заплатата ако това ще е по-изгодно за Вас. има и вариант да си работите и да получавате 50% от майчинството.
В най-общи линии е това!
Гост

Мнениеот val_f » 12 Ное 2005, 14:06

a nqkoi oje li da mi kaje kak stava tova "otkupuvane" na trudov staj
val_f

Мнениеот val_f » 14 Ное 2005, 16:58

samo 4e az ne u4a tam i ne gi znam ne6tata :}}}}
val_f

Мнениеот Гост » 19 Яну 2006, 13:13

Можеш, уреденоо е в НАРЕДБА за работното време, почивките и отпуските - чл.46(10)
Гост

Назад към Взаимопомощ