Болна съм от понеделник. Но шефа нещо ме притиска и ми каза, че съм длъжна да представя веднага болничния лист. Има ли такова нещо?
И ако може още един въпрос - колко най-много дни мога да излизам в болнични?
благодаря ви!
мисля, че иска да ме уволни.....моля за помощ
- Дата и час: 02 Дек 2024, 14:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
болничен лист
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
шефа Ви е абсолютно прав. Болничиният лист се предава най-късно до два дни след датата на издаването му. А от тази година има задължение болничните листове да се издават само от деня на прегледа нататък. Т.е. не може днес да ми издадат болничен, за това че вчера съм била болна.
По принцип имате право на до 180 дни в годината платен болничен, но обикновено такъв се издава за възстановяване от тежки операции.
Какво имате предвид под колко дни годишно имате право да сте в болнични. В края на краищата имате право на точно толкова дни, колкото ви разреши лекуващия лекар или съответно лекарската комисия.
Фактът обаче, че мислите, че сте пред уволнение ме кара дамисля, че не казвате цялата истина. Вие да не би да злоупотребявате с тези болнични?Защото работодателя има право да оспори даден болничен лист.
По принцип имате право на до 180 дни в годината платен болничен, но обикновено такъв се издава за възстановяване от тежки операции.
Какво имате предвид под колко дни годишно имате право да сте в болнични. В края на краищата имате право на точно толкова дни, колкото ви разреши лекуващия лекар или съответно лекарската комисия.
Фактът обаче, че мислите, че сте пред уволнение ме кара дамисля, че не казвате цялата истина. Вие да не би да злоупотребявате с тези болнични?Защото работодателя има право да оспори даден болничен лист.
- Гост
болничният ми лист е издаден в понеделник и от тогава не съм на работа. Но той ми направи скандал по телефона, че не съм го занесла, а аз съм сама и не мога. Къде мога да прочета за това, че съм длъжна да го дам до 2 дни.
Въпросът не е че злоупотребявам, но аз работя там от 1 година и за първи път ми се наложи, а той ми каза, че не мога да ползвам. Веднъж съм ползвала 3 дни и сега 4. Въпросът за колко дни мога да ползвам беше във връзка с това например дали не е до 10 или 20 дни - 180 дни са много...
благодаря и ще съм благодарна, ако ми кажете къде да прочета за тези два дни, защото май наистина ще имам проблем:((
Въпросът не е че злоупотребявам, но аз работя там от 1 година и за първи път ми се наложи, а той ми каза, че не мога да ползвам. Веднъж съм ползвала 3 дни и сега 4. Въпросът за колко дни мога да ползвам беше във връзка с това например дали не е до 10 или 20 дни - 180 дни са много...
благодаря и ще съм благодарна, ако ми кажете къде да прочета за тези два дни, защото май наистина ще имам проблем:((
- Гост
личният ви лекар може да ви даде най-много 7 дни!ако за възстановяването ви е необходим по-дълъг период от време той трябва да ви насочи към ЛКК,СЪЩАТА МОЖЕ ДА ВИ ДАДЕ ЕДНОКРАТНО 30 ДНИ,ОСВЕН,АКО МЕСЕЦЪТ НЕ Е 31 ДНИ.КАКТО КАЗВА КОЛЕГАТА МАКСИМАЛНИЯТ СРОК ЗА ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ НА ВРЕМЕННА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ Е 180 ДНИ ПРЕЗ ЕДНА КАЛЕНДАРНА ГОДИНА.А АКО Е НЕОБХОДИМО ЛКК ВИНАСОЧВА КЪМ ТЕЛК.
ЛИЧНИЯТ ВИ ЛЕКАР НЕ МОЖЕ ДА ВИ ДАВА ПОВЕЧЕ ОТ 40 ДНИ БОЛНИЧНИ ПРЕЗ КАЛЕНДАРНАТА ГОДИНА.
МОЖЕТЕ ДА ГО УВЕДОМИТЕ И ПО ТЕЛЕФОНА,АКО ЗАБОЛЯВАНЕТО НЕ ВИ ПОЗВОЛЯВА ДА СТОРИТЕ ТОВА ЛИЧНО КАТО ПРЕДАДЕТЕ БОЛНИЧНИЯ ЛИСТ.
ЛИЧНИЯТ ВИ ЛЕКАР НЕ МОЖЕ ДА ВИ ДАВА ПОВЕЧЕ ОТ 40 ДНИ БОЛНИЧНИ ПРЕЗ КАЛЕНДАРНАТА ГОДИНА.
МОЖЕТЕ ДА ГО УВЕДОМИТЕ И ПО ТЕЛЕФОНА,АКО ЗАБОЛЯВАНЕТО НЕ ВИ ПОЗВОЛЯВА ДА СТОРИТЕ ТОВА ЛИЧНО КАТО ПРЕДАДЕТЕ БОЛНИЧНИЯ ЛИСТ.
- Гост
точно в това може би е проблема. Аз го уведомих по телефона, че съм болна. Но после от колежки разбрах че той нещо е недоволствал. Задължително ли е да представя болничния лист - аз или някой друг и ако е къде го пише. Защото той ми каза, че на следващия ден е трябвало да му го дам. И едва ли не от него зависи дали да ме уволни или не. А аз съм на безсрочен трудов договоп(р . Как може да ме уволни(
Извинете ме мож е би съм досадна - но наистина това е работата ми - поне за момента.
Извинете ме мож е би съм досадна - но наистина това е работата ми - поне за момента.
- Гост
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|