- Дата и час: 02 Дек 2024, 13:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
как да докажа, че съм информирала...
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
как да докажа, че съм информирала...
въпросът е следния. значи искам да информирам някога за нещо., но така че евентуално впоследствие да мога да докажа това в съда. как се процедира. Варианта да кажа на човека това дето искам пред сума ти свидетели отпада(има причини). Мисля си за препоръчано писмо, но как да докажа впоследствие какво точно е съдържало писмото. Защото то ще съдържа да речем 10 реда информация. ама как впоследствие мога да докажа, какво точно е писано. Може би ако го пратя по куриер в присъствието на свидетели, които да го прочетат? Или има друг начин.
- едвина
Използвай нотариус за целта.
Извикваш куриера в офиса на нотариуса, той свидетелства, че точно еди си какъв документ/и/ е поставен в пратка с номер еди си кой (номера на товарителницата) и я изпращаш с обратна разписка...макар че и всички куриери искат подпис от лицето получател, добре ще е да имаш разписка за това.
Извикваш куриера в офиса на нотариуса, той свидетелства, че точно еди си какъв документ/и/ е поставен в пратка с номер еди си кой (номера на товарителницата) и я изпращаш с обратна разписка...макар че и всички куриери искат подпис от лицето получател, добре ще е да имаш разписка за това.
- hicks
Съд е много общо.Също зависи дали писмото е ръкописно.При един вид дела - да ги наречем граждански, насрещната страна е тази, която следва да оспори документа - било авторството, било съдържанието.Тогава би следвало да иска експертно заключение относно тези обстоятелства.При друг вид дела - да ги наречем наказателни, отново другата страна ще оспори истинността /авторството/ или преправянето-чужда намеса в съдържанието, грубо казано.Така, че евентуално няма какво да доказваш.Отговорът ми е принципен, като имаш предвид, че всеки казус е сам за себе си.А, и нещо друго - използваш израза ПРЕПРЯВАНЕ на съдържанието, което ме навежда на въпроса, дали не си запозната с НК?Този израз е специфичен за наказателното право.
- rrr
rrr написа:А, и нещо друго - използваш израза ПРЕПРЯВАНЕ на съдържанието, което ме навежда на въпроса, дали не си запозната с НК?Този израз е специфичен за наказателното право.
честно казано не съм запозната. както и да е . явно наистинна трябва по-конкретно. ами така като си мисля би трябвало да е за гражданско дело. А под преправяне имам пред вид следното(не съм запозната с термините). значи получавам да кажеме писмо от лицето Х, в което да речем ме обижда. аз решавам на базата на това писмо да го съдя. Да де, ама като го изтъпаня да речем писмото оня отсреща може да каже "Глупости, аз не съм го писал това. Аз и писах съвсем други неща. Това не е писмото дето аз и пратих". И то наистина си звучи съвсем логично. Съда наистина от къде да знае какво е било. нали аз трябва да докажа, че ме е обидил, а не той да доказва, че не ме е обидил. значи понеже нямам нищо общо с правото като знания та може някъде и някоя тъпоти да казвам. Извинявам се. Затова питам
- Гост
В такъв случай виж чл.144 от ГПК, който сочи, че частният документ / писмото/, което е подписано от лицето, което ги е издало, са доказателство, че изявленията в този документ са направени от това лице.В този случай той най-вероятно ще го оспори по реда на чл.154 от ГПК.Съгласно чл.154 ал.3 от ГПК, тежестта на доказване на неистинността пада върху този, който го оспорва, ако е подписан от него.Ако не е, доказването на истинността е твоя работа.Става чрез графологична експертиза, ако е ръкописно.Могат да се ползват и свидетели и други безспорни документи.
- rrr
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|