начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

Търг за продажба на общински имот

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търг за продажба на общински имот

Мнениеот Deputy_Major » 17 Окт 2005, 09:44

Колеги, може ли някой да ме насочи по следния проблем!
Обявен и проведен двукратно е търг с тайно наддаване за продажба на общински имот.
и на двете дати не са се явили кандидати!
Възможно ли е/ има ли практика/ да се намали цената за евентуален следващ търг. В ЗОС няма указания за нещо подобно.
Считате ли, че ще е законосъобразно в наредбата по чл.8, ал.2 да се уреди подобна възможност? Предварително благодаря на всички които се включат с мнения
Deputy_Major

Мнениеот Гост » 17 Окт 2005, 10:06

Няма пречка съответната община да го е предвидила като възможност в приетата от ОбС наредба - НРПУРОИ.
Ако има предвидени подобни разпоредби няма пречка цената да бъде намалена, но следва да се има предвид и следното: оценките на общински имоти, предвидени за продажба се правят от независим експерт-оценител и са валидни 6 месеца. След изтичане на този срок е възможно да бъде назначена последваща оценка и да се проведе нова процедура с абсолютно различа от първоначалната цена/без значение дали ще е по-висока или по-ниска/.

Успех!
Гост

Мнениеот D.M. » 17 Окт 2005, 11:37

Следва ли да се изчаква шестмесечния срок за валидност на оценката!Мисля, че не е нужно, но дори и да се преразгледа оценката ЗОС казва , че имотите се продават на по-високата между пазарната/ определена от лицензиран оценител/и данъчната.
Малко, като порочен кръг. А идеята е да се изпълнява приходната част на бюджета!
Мисълта ми е, че ако примерно пазарната оценка е 100 000, данъчната 95 000, дори повторната пазрана да се намали до 90 пак ще трябва да се продава по по-високата!
D.M.

Мнениеот Гост » 18 Окт 2005, 14:18

Според мен най-удачния вариант би бил просто да си внесете някой допълнения към съществуващата наредба относно възможността да бъде намалена цената.
Гост

Назад към Взаимопомощ