начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

да плащам ли здравни ос. в тоя случай

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

да плащам ли здравни ос. в тоя случай

Мнениеот Мала » 10 Окт 2005, 14:45

по повод прословутото здр. осиг.
за 2000 г. дължа здр. осигуровки
за 1.2001 - 4.2001 дължа здр. осигуровки
за 5.2001 -8.2002 там където съм работила не са ме осигурявали. от тогава досега всичко е ок.
1.Значи сега като мине 2005 , ако дотогава не ме призоват да ги платя за 2000 мога да ги отсвиря съобразно давностния срок, като при това правата ми на здравноосигурен няма да бъдат нарушени. вярно ли е това твърдение.
2. ако не ида в нои да си внеса за 1.2001 - 4.2001 и да представя книжка, че за 5.2001 - 8.2002 работодателят ми е виновен ще изгубя ли право на мед. помощ ото 1.1. 2006. някъде по телевизията слушах, че трябвало да внесат или да се разсрочат , щото иначе от 1.1.2006 г губя права, ама като чета чл. 109 ото ЗЗО стигам до извода, че аз не мога да ги изгубя тея права, щото там е упоменато 15 месеца..... (да не го цитирам сигурно го знаете). Т.е в карайна сметка стигам до извода, че ако на 1.1.2006 отида на лекар и отговарям на срока с петнайсете месеца дето го пише в чл.109 всичко трябва да е в ред. Това твърдение вярно ли е? има ли нещо дето ми убягва
Мала

Мнениеот Гост » 10 Окт 2005, 15:26

Здравейте!

Малко не сте съвсем разбрала проблема със здравното осигуряване. ( Това не е упрек към вас :-)Мисля, че ако не сте ТРЗ специалист, за да следите всички промени, които влизат в сила, няма как да сте на ясно ).
Положението е следното: първо, ако разчитате на давност, НОИ се усети за това още в края на миналата година. По този повод те започнаха да разлепят уведомителни писма из цялата си сграда, с което започва да тече нова 5-годишна давност. ( Не са толкова глупави :-)).
Така че осигуровките до 04.2001 си ги дължите. Хубаво е да си оправите и тези от 05.2001. За целта трябва единствено да отидете с трудовата си книжка в НОИ на първия етаж, за да видят те, че имате заверка от работодател и оттам нататък те ще си търсят осигуровките от работодателя.
Лошото е, че като отидеш да си оправиш онези неща, те ще те накарат да си платиш и тези от началото на 2000 г.
Колкото до тези 15 месеца, те се въведоха като критерии за възстановяване на здравноосигурителни права най-вече заради тези, които са пребивавали в чужбина за периодите преди 01.01.2005 ( после направиха онази система с декларациите). За сега планът е наистина от 01.01.2006г., всеки който има задължения към фондовете на ЗО да не може да ползва услуги на здравната каса от тази дата нататък.
Какво ще стане обаче и дали ще има нови разсроочвания и ново отлагане - чакаме да видим.
Гост

Мнениеот Mala » 11 Окт 2005, 09:14

възникнаха ми още въпроси след като прочетох вашия отговор и те са:
1. на базата кой закон лепенето по прозорците води до удължаване на давността
2. както пишете , а и аз така съм чула от 1.1.2006 г. излиза че ще съм с прекъснати здравно осиг. права, защото имам задължения. а това пък на базата на кой закон, постановление и т.н. ще се случи.

п.п. Благодаря ви за отговорите. Не съм нито трз нито юрист, но стигам от извода, че в България за всичко се чудят как да ни .... и затова почнах да си проучвам нещата. а доколкото знам от правна гледна точка за да ми прекратят правата онея от НОИ трябва да се позоват на някакъв нормативен документ. В ЗЗО пише за срока от 15 месеца преди получаване на помощта ....(няма да го цитирам чл. 109). Значи явно има някой друг нормативен акт, на базата на който от 1.1. 2006 ще ми кажат да си гледам работата. Доколкото схващам защо е въведен тоя член не е толкова важно в случая. Важно е, че той гласи нещо си и аз отговарям на това нещо си за да имам здравни права. Е... та пак опираме до там . На какво ще се позоват, за да ми спрат правата.
Mala

Мнениеот Гост » 11 Окт 2005, 11:18

На очакваните промени в ЗЗО, които ще влязат в сила от 01.01.2006г.
Законите не са статични, те се променят.
А колкото до лепенето по прозорци, както Вие се изразявате, това се прилага не само в НОИ, а също така в данъчното и в други общински и държавни структури. Не са го измислили специално за Вас, за да Ви стъжнят живота.
В данъчното например такива покани се закачат за длъжниците и те стоят на стената 14 дни. Така се считат за връчени.
Ако не искате да си плащате осигуровките си е ваш проблем. Но Вие си поемате риска да не бъдете включена в пациентската листа на НЗОК от 01.01.2005г.
Гост

Мнениеот Mala » 11 Окт 2005, 11:35

Гост написа:На очакваните промени в ЗЗО, които ще влязат в сила от 01.01.2006г.
Законите не са статични, те се променят.
А колкото до лепенето по прозорци, както Вие се изразявате, това се прилага не само в НОИ, а също така в данъчното и в други общински и държавни структури. Не са го измислили специално за Вас, за да Ви стъжнят живота.
В данъчното например такива покани се закачат за длъжниците и те стоят на стената 14 дни. Така се считат за връчени.
Ако не искате да си плащате осигуровките си е ваш проблем. Но Вие си поемате риска да не бъдете включена в пациентската листа на НЗОК от 01.01.2005г.

Ясно, че не са го измислили за мен. не знам защо толкова се ядосахте. Значи излиза, че до тук много точно съм схванала нещата. ако не направят промени в закона просто няма как да се получи номера да ми отнемат здравноосигурителните права, т.като отговарям на чл. 109. от ЗЗО. Вече, ако го променят, тогава е друго нещо.
Mala

Мнениеот Гост » 11 Окт 2005, 13:44

Аз точно това се опитвах да Ви кажа от самото начало. Че се очакват промени! И това, че в момента сте с непрекъснат стаж не означава, че в началото на следващата година ще е така.
По принцип аз също съм консултирала хора да не внасят осигурителните си вноски за ЗО, но това са само хора, които са работили в чужбина и то в точно определени страни. Защото знаех какви промени се превиждат и една от тях - а именно спогодбата с Белгия е вече факт и ще влезе в сила от 01.01.2006г.
За тези, които са си работили в България обаче, изгледи задълженията да отпаднат преди да изтекат по давност няма.Проблем ще настане, ако наистина след обединението на НОИ и данъчното те вземат, че се организират ( за изненада на всички ) и въведът системата за задълженията. Тогава, заради едни неплатени вноски от 2000 г. няма да можете да излезете от страната! Помислете си и за това. Все пак сумата не е кой знае колко голяма
Гост

Мнениеот Гост » 18 Окт 2005, 13:54

Гост написа:
Положението е следното: първо, ако разчитате на давност, НОИ се усети за това още в края на миналата година. По този повод те започнаха да разлепят уведомителни писма из цялата си сграда, с което започва да тече нова 5-годишна давност. ( Не са толкова глупави :-)).

http://www.segabg.com/18102005/p0020017.asp
пише че над 1 млн. души се водят с нередовни вноски. Колко ли квадратни метра табло им трябва на НОИ за уведомителните писма. Интересно ми е къде са ги побрали :?:
Гост

Мнениеот Гост » 24 Окт 2005, 14:08

Казаха ми, че ако си платя само главницата и изпратя на НОИ препоръчано писмо с нарежданията и декларация 1, няма как да не ги приемат за платени и да ме третират като здравноосигурена за съответните месеци. Ще остане да си търсят от мен само лихвите, но това едва ли ще стане скоро.
Гост

Мнениеот Гост » 24 Окт 2005, 14:52

:roll: ....същият проблем като зададеният в началото...но с платени 3 вноски за да не се прекъснат здравно осигурителните права.Посъветваха ме да неподавам декларация за разсрочване!Да изчакам да получа покана за плащане през следващата година.Какво би произтекло от това?
Гост

Мнениеот Мала » 24 Окт 2005, 15:34

аз не случайно го пуснах този въпрос. исках да провокирам различни мнения. ето какво установих. Значи според мене някой като каже нещо е хубаво да се проверява. щото нали ние сме специалисти по всичко. та... да си дойдеме на думата. Ето аз как ги виждам нещата. ще се опитам да се аргументирам. Ще се радвам , ако някой , който не е съгласен с мен да каже. Така с общи усилия ще разбереме истината къде е.

Чл. 109. (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 01.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 21.12.2004 г.) (1) Осигурените лица, които са длъжни да внасят осигурителни вноски за своя сметка, заплащат оказаната им медицинска помощ, ако не са внесли повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 15 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ. Осигурителните права на тези лица се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски, като сумите, платени за оказаната медицинска помощ, не се възстановяват.

значи съгласно тоя член , става ясно кой има право на мед.помощ и кога се прекъсват правата. значи ако имате неплатени здр. ос. за повече от 15 месеца назад, съгласно този сегашният закон здр. осигуряване не губите правата си. Ако законът се промени, тогава трябва да видиме как ще се промени, за да видиме каква е хавата. НО докато не е променен действаме съгласно него. Ако от тея 15 месеца назад имате 3 месеца за които нямате осиг, тогава тях трябва да си платите , за да си възстановите правата. По отношение на тези по-старите задължения, дето са повечв от 15 месеца назад. Принципно съгласно закона се дължат, но не водят до загуба на права. Давността е 5 г. Ако ви уведомят чрез писмо започва да тече нова давност , считано от датата на уведомяването. Новата давност може да започне да тече и ако ви уведомят, чрез съобщение на таблото в НОИ. за което по-нагоре е писано, но аз мисля, че на този етап такова нещо е правено само за фирми длъжници, а не за физически лица. Но , СЪГЛАСНО СЕГАШНИЯ ЗЗО независимо какво дължите и какво не дължите, ако отговаряте на чл 109 значи ИМАТЕ ПРАВО НА МЕД. ПОМОЩ. Но следете дали няма да има промяна в закона. То ако има ще се разчуе бързо. Още преди да го приемат ще се разчуе, че ще го разглеждат в пленарна зала, така че ще му мислиме тогава.
Мала

Мнениеот mariya » 08 Дек 2005, 17:52

nqkoi znae li kak stoi vaprosa za lica rabotili v Gibraltar(angliiska koloniq) prez 2003. daljat li osigurovki?
mariya

Мнениеот Гост » 08 Дек 2005, 18:02

в гИБралтар??2
:P
аре стига се гъбаркай
Гост

Мнениеот Гост » 08 Дек 2005, 19:08

който пуска данъчна декларация си празнава задълженията към ДОО и ЗО и давността му се прекъсва отвсякъде
Гост

мнение на общопрактикуващ лекар

Мнениеот drrahnev » 08 Дек 2005, 20:12

я сега и аз да си кажа мнението като лекар
като ми дойдат пациенти, за които се усъмня, че може и да не са здравно-осигурени, правя справка в сайта на НОИ. Ако там се казва, че лицето е с прекъснати здравно-осигурителни права, а той самият твърди, че не е така, тогава го пращам в най-близкото районно звено на НОИ, където да му издадат документ с подпис и печат на същата институция, че правата му са възстановени. Този документ аз запазвам при себе си. Иначе, ако назнача изследвания, дам направление и т.н. на лице, което не е осигурено, познайте от кого НЗОК си възстановява парите :) Недай си Боже да издадеш болничен лист на някой неосигурен :0
drrahnev
Младши потребител

Мнениеот Мала » 09 Дек 2005, 18:12

Да се върнем пак на здравните осигуровки. В частност на въпроса от темата. Значи чакахме да променят закона и ето промениха го по следния начин:

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ (ДВ, БР. 70 ОТ 1998 Г.)
В сила от 01.11.2005 г.
Обн. ДВ. бр.99 от 9 Декември 2005г.
§ 1. В § 19г, ал. 3 от преходните и заключителните разпоредби думите "31 октомври 2005 г." се заменят с "31 декември 2005 г.".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. (1) В срок до 31 декември 2005 г. териториалните поделения на Националния осигурителен институт изпращат задължителни предписания до лицата, които не са упражнили правото си по § 19г, ал. 1 и не са с възстановени здравноосигурителни права към 31 октомври 2005 г. В предписанията се посочват размерът на задълженията и периодът, за който се отнасят.
(2) С изпращането на задължителните предписания се прекъсва погасителната давност за разсрочените задължения.

§ 3. Законът влиза в сила от 1 ноември 2005 г.
-------------------------

Законът е приет от ХL Народно събрание на 30 ноември 2005 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

В следствие на тази промяна стигам до извода, че ако отговарям на чл. 109 значи няма да изгубя правата си . т.е. на този етап, ако имам задължения по-стари от 15 месеца назад НЯМА да изгубя права.
Както виждам НОИ ще трябва да прати известия на тези, които са с прекъснати права, т.е. не отговарят на условията в чл. 109. Абе с две думи казано на въпроса, който съм задала аз си отговарм "НЕ" . Ако някой има друго тълкуване на казуса, моля да сподели
Мала

pak zdravni osigurovki

Мнениеот dobroplodni » 10 Дек 2005, 16:24

kakav e razmera na minimalnata zdr osigurovka?
dobroplodni
Нов потребител

Мнениеот dess_74 » 10 Дек 2005, 18:13

Справка НОИ
6.60 лв.
dess_74
Потребител

Назад към Взаимопомощ