начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

Недобросъвестни наематели - съседи

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Недобросъвестни наематели - съседи

Мнениеот drkalo » 10 Окт 2005, 12:12

Предварително се извинявам ако темата е дискутирана, но не можах да намеря подобна във форума, тъй като и не знам с какъв термин да я потърся, тъй като не съм юрист.

Става въпрос за апартамент в жилищна кооперация, в който са се нанесли наематели, упорито отказващи да заплащат ежемесечните такси за входа под предлог, че не са собственици. Собственикът не живее в България. Освен това твърдят, че са 2-ма, а реално живеят 5-има.

...И друг проблем. Навремето собственикът е демонтирал радиаторите си и апартаментът е без парно. Имаме сериозни подозрения, че наемателите са ги "закачили" отново, а не позволяват това да бъде проверено. Ако това е вярно, то новополучената голяма разлика между общия топломер и сбора от останалите ще трябва да се разпредели пропорционално между хората, които имат парно.

Въпросите ми са - има ли законова процедура, чрез която можем да си получим парите и да задължим живущите там да плащат редовно? Как да проверим състоянието на техните радиатори - трябва ли да се обърнем към фирмата за топлинно счетоводство за осъществяване на тази проверка?
drkalo
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 10 Окт 2005, 19:48

Има много подобни теми във форума. Често проблемът е един и същ - живеещите в сградата сами не спазват закона и актовете по прилагането му, донякъде от незнание, което само по себе си не причинява вреди или обществена опасност. Но когато те започнат да търпят вреди, то е трудно да се опрат на нормативните актове, защото и те не са били изрядни. Част от действията, които могат да се предприемат, имат положително действие за в бъдеще.

В общи линии първият кръг от засегнатите от drkalo въпроси са уредени в Закона за собствеността, чл. 41- 44, 47. В етажната собственост (блокове, кооперации ...) съществуват 2 вида Общо събрание с различни компетенции и управител. Министерски съвет е приел Правилник за управлението, реда и надзора в етажната собственост, с който е регламентирал по-прецизно неподдаващите се на трайна уредба отношения. Във всяка ЕС пък би трябвало да има Правилник за вътрешния ред, който обаче тук не ни касае.
Можете да погледнете цитираните актове в Лекс. Особено ПУРНЕС. А имаше и една книжка "Наръчник на домоуправителя", която май раздаваха от общините.

Идеалният случай е: При редовното си годишно събрание Общото събрание на собствениците и другите обитатели на самостоятелно правно основание е приело бюджета на ЕС, като е определило и месечните вноски за различните видове разходи - едни според броя на живущите, други според броя на идеалните части от общите части. ОС също така е избрало управител (или управителен съвет), едно от правомощията на който е да събира вноските, а ако това не е възможно доброволно, да пусне молба за изпълнителен лист до съда.

Така че наемателите са длъжни да заплащат общите разходи за осветление, почистване и т.н - "на калпак". Ако разходите са за нетекущи ремонти - следва да се обръщате към собствениците.

Не ми хрумва нищо по отношение на определяне на точната бройка на живущите. Регистрациите за адрес може и да не са направени. Надали полицията може да се въведе в задачката.

За радиаторите не знам, какви са отношенията с Топлофикация. Няма ли щранг, от който да се прекъсне топлоподаването към спрените радиатори. Евентуално може да се използва чл. 3 изр. 2 от ПУРНЕС, ако ОС реши да извърши някакви проучвателни работи.

И на мен ще ми е интересно да видя мнението на някой капацитет.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот drkalo » 10 Окт 2005, 20:49

Благодаря, ще се опитам да намеря тази книжка "Наръчник на домоуправителя". Между другото всичките решения на ОС са протоколирани и подписани, така че предполагам могат да послужат като документ в случай на подаване на молба за изпълнителен лист в съда. Целият проблем е, че това са някакви досадни неща, с които на никой не му се занимава, но взе да става много дразнещо - защо едни ще плащат, а други не, както се казва - принципен въпрос :)

за парното - няма външни щрангове, иначе досега фирмата за топл. счетоводство да ги е отрязала от топлото :) Минават през тях - явно ще трябва да се правя на ударен - мога да си изпусна нещо на техния балкон и да отида уж да си го взема :)

Още веднъж - благодаря за съвета.
drkalo
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ