начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

плащане на лихви и разноски

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

плащане на лихви и разноски

Мнениеот Боби » 19 Сеп 2005, 09:58

имам търговски отношения с друга фирма от около 2 г. Допреди няколко месеца нямахме проблеми, но те не ми платиха последната доставка, за която съм им пратил фактура. Водихме разговори, но те отказваха. Подадох молба до съда. След получаване на призовката те ми заплатиха сумата по фактурата.
Въпросът ми е мога ли да продължа да си искам парите за лихвите и разноските, които направих в съда - такса и т.н.
Боби

Мнениеот ЖЕКОВА » 19 Сеп 2005, 10:05

НЕ !ИМА ЕДИН ЧЛ.65 ОТ ГПК!
ЖЕКОВА

Мнениеот Боби » 19 Сеп 2005, 16:28

Благодаря на г-жа Жекова,
но ми се струва малко несправедливо!!
Фактурата трябваше да бъде платена през януари. Пратил съм писмо-покана, нотариална покана, а да не говорим за тел.разговори. Но когато получиха призвоката за делото - платиха.
Сумата не много малка и лихвите за този период също????
Те ми платиха, но с около 1 година закъснение - поне лихвата не мога ли да си получа върху парите
Боби

...и лихви!

Мнениеот Johnnie » 19 Сеп 2005, 16:50

Абе ти се радвай, че са ти платили - какви лихви да ти дадат - орал ли си, копал ли си за тия пари... Ето затова аз не плащам - нестига че му плащаш майка си и баща си, но и лихви ти събира...
Johnnie

Мнениеот Боби » 19 Сеп 2005, 19:35

Явно, ВИЕ Джонир доколкото разбирам от разсъжденията ВИ повече от 100 лева собствени пари не сте влагали в нищо. Орал съм и съм копал за парите, за които съм направил доставката на стоката. А някакъв "СУЛЬО" работи с тази стока и МОИТЕ пари, за които той не е орал и не е копал. А за какво си плащал майка си и баща си - това никой не знае - звучи като ЛОЗУНГ. Но всичко това е далече от темата.
Ще бъда благодарен, ако има по-компетентни мнения!
Боби

Мнениеот Александра » 19 Сеп 2005, 20:57

Можеш,Боби. Първо, лихвите върху дълга нямат нищо общо с чл.65 и са ти отделно вземане, което от момента на погасяването на дълга не следва да се начисляват, но пък висят като дължими, т.е. не ти е погасено всичко, което ти се дължи.

Второ, за разноските по делото-възможността на чл.65 не винаги е така безспорна, когато следва да се приложи! Естествено, че си имал основание да завеждаш делото-това ще се види от документа, к. доказва платената фактура-датата и т.н.

Много бързам, ако нещо не съм разбрала...
Александра

Мнениеот Александра » 19 Сеп 2005, 21:00

Т.е. и разноските ще трябва да ти платят изцяло, но направи отказ от този иск за главницата, за да не каже съдът, когато решава, че в тази част искът ти е неоснователен и затова да не ти уважи цялата претенция за разноски изцяло!!!
Александра

Мнениеот Боби » 20 Сеп 2005, 09:23

Благодаря Александра!
Все пак съм правил 2 опита доброволно да уредим отношенията си с писмо и нотар.покана, но те ме разиграват 6 месеца.
Боби

Мнениеот Александра » 20 Сеп 2005, 09:39

Ето и нотариалните покани ще приложиш заедно с документа за плащането на главницата, за да се види колко много след падежа са си погасили дълга. Сега на практика продължаваш делото само по отношение на лихвите - но това, само ако ти възразят за дължимостта на главницата. Едва тогава, за да не се яви неоснователен искът ти в тази част, ще КАЖЕШ в съдебно заседание, че се отказваш от иска за главницата-така избягваш плащането на разноски на техния адвокат.

Те сами ще си вкарат таралеж в гащите-за да докажат, че вече не ти дължат парите по фактурата, ще приложат документа, с който са ти платили.

С този документ обаче те сами ще докажат собствената си забава за погасяване на задължението си-като се сравни датата на този документ и на фактурата..... има забава, има лихви.

Печелиш делото и си печелиш и разноските
Александра

Мнениеот Гост » 20 Сеп 2005, 09:48

И не забравяй, че лихви се дължат само, ако са уговерени, трябва да се съдържа такава клауза в договора за доставка.
Гост

Мнениеот Александра » 20 Сеп 2005, 10:01

Но Боби каза, че сделката е търговска, следователно възнаградителна лихва се дължи винаги. А пък лихвата за забава направо си следва.
Александра

Мнениеот Александра » 20 Сеп 2005, 10:06

Извинявам се-задължението не е парично, т.е. възнаградителна лихва не, но пък лихвата за забава за плащането на цената на доставката се дължи винаги по силата на закона-чл.86 ЗЗД.
Александра

Мнениеот Гост » 04 Окт 2005, 09:40

Във връзка с темата - задължително ли е да се поиска счетоводна експертиза, за да се докаже размера на дължимата лихва и съответно съдът да приеме този размер за доказан или пък ще уважи до размера на претенцията в исковата молба - без експертиза???
Гост

Мнениеот Гост » 04 Окт 2005, 09:58

въпреки погасяването на главницата, задължението за изплащане на лихвата за забава си остава, просто тя трябва да бъде изчислена и претендирана в съдебно заседание, ако това не е направаено в исковата молба.
Гост

Мнениеот Гост » 04 Окт 2005, 10:10

значи задължително да се поиска счетоводна експертиза - тя е поискана в исковата молба, но задължителна ли е. Ако не я поискаме може съдът да счете, че претенцията ни за лихвата е недоказана по размер?!?
Може и да не съм прав...
Гост

otg.

Мнениеот harmaiani » 04 Окт 2005, 10:16

Разбира се, че имаш право на лихва за забава - от момента на падежа/датата на фактурата/ до момента на плащането. Нямаш право единствено на законната лихва от завеждане на делото до окончателното плащане, която се изчислява в изпълнителния процес.Тъй като плащането е настъпило при вече заведено дело, то считам за неприложима разпоредбата на чл.65, ал.2 от ГПК. Разбира се, имаш тези права, ако си ги заявил с исковата молба. Разноските се определят по чл.64, ал.3 ГПК.
harmaiani

Мнениеот Гост » 04 Окт 2005, 10:26

ама иска ли се експертиза или тя само ще забави процеса
Гост

otg.

Мнениеот harmaiani » 04 Окт 2005, 10:30

Иска се- задачата може да бъде нещо от сорта:"Моля, вещото лице, като вземе предвид извършеното плащане на ответника след завеждане на делото, да даде отговор на въпроса: Какъв е размерът на лихвата за забава върху главницата по фактура... считано от .... до датата на плащане?"
harmaiani

otg

Мнениеот harmaiani » 04 Окт 2005, 10:31

И ако е по- малка или по-голяма сума от заявената в исковата молба - изменение на иска.
harmaiani

Мнениеот Гост » 04 Окт 2005, 10:45

Б Л А ГОД А Р Я
Гост

Следваща

Назад към Взаимопомощ