начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Има ли престъпление при неизбежна самоотбрана?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли престъпление при неизбежна самоотбрана?

Мнениеот Гери » 02 Окт 2005, 22:15

Моля някой ако може да ми помогне по този въпрос,че ми трябва в у-ще :?: :? :idea:
Гери

Мнениеот nova 1 » 02 Окт 2005, 22:36

Когато сме изправени в условията на неизбежна отбрана - няма престъпление.
nova 1

Мнениеот Гост » 03 Окт 2005, 11:29

но при превишаване на неизбажната отбрана - има престъпление и наказание
Гост

Мнениеот от мен » 03 Окт 2005, 14:40

Чл. 12. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана - за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.

(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Независимо от характера и опасността на защитата няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако:

1. (Обявена за противоконституционна - ДВ, бр. 120 от 1997 г.) нападението е от две или повече лица;

2. (Обявена за противоконституционна - ДВ, бр. 120 от 1997 г.) нападателят е въоръжен;

3. (Обявена за противоконституционна относно думите "вилен имот или стопански обект" - ДВ, бр. 120 от 1997 г.) нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище, вилен имот или стопански обект;

4. (Обявена за противоконституционна - ДВ, бр. 120 от 1997 г.) нападението е в моторно, въздухоплавателно, водно превозно средство или подвижен железопътен състав;

5. (Обявена за противоконституционна - ДВ, бр. 120 от 1997 г.) нападението е извършено нощем;

6. нападението не може да бъде отблъснато по друг начин.

(4) Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение
от мен

Мнениеот аз » 03 Окт 2005, 19:36

А бе ти какво учиш? :D
Ако има неизбежна отбрана няма престъпление. Това е.
И кажи на даскалите да не ви занимават с неща, които се учат 5 г.
аз

Назад към Взаимопомощ