начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

регистриране на ЕТ - с дейност писане на софтуер - фактури

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

регистриране на ЕТ - с дейност писане на софтуер - фактури

Мнениеот Geleto » 30 Сеп 2005, 11:58

Здравейте,
можете ли да ме ориентирате поне в основи как седят нещата в следната ситуация:
извършвам услуги - правене на интернет софтуер

искам по някакъв начин да мога да издавам на клиентите си фактури или нещо друго с което те да могат да си осчетоводят разходите ?

какви са начините да стане това ?

и ако реше да правя ЕТ ще има ли някакви предимиства/недостатъци ? и съответно за фирма с такава насока плаща ли се патент или нещо такова ?

Мерси
Geleto

Мнениеот Гост » 30 Сеп 2005, 12:21

добре дошъл в света на бизнеса - светът на счетоводителите и адвокатите.
Гост

Мнениеот Гост » 30 Сеп 2005, 13:44

Ако си регистрираш ЕТ първо плащаш патентен данък по ЗОДФЮЛ. Ако стигнеш определен годишен оборот минаваш на облагане по ЗКПО като юридическо лице, нищо че си ЕТ, после ако ти порасне оборота се регистрираш задължително и по ЗДДС. Трябва така или иначе да си наемеш счетоводител. Твоят въпрос си е за адвокатска консултанция. Не се мъчи да го решаваш сама
Гост

Мнениеот Гост » 30 Сеп 2005, 13:45

Ако има от къде да намерите 5000лева, си регистрирайте ЕООД, за да си ограничите отговорността. Плюс това на първо време ви трябват 3500 ( т.е. задължително трябва да внесете 75% от определения минимален капитал) и готово...
Гост

Мнениеот Geleto » 30 Сеп 2005, 20:28

Мерси за бързия отговор, но досега не съм се забърквал с тези истории не някои неща не ми станаха напълно ясни, а искам поне да се ориентирам първоначално преди да реша дали въобще си заслужава да мисля в тази насока и да търся платена услуга.

1) плаща ли се за такава дейност патентен данък - софтуер , интернет програмиране ?
2) ЕТ или ЕООД е по добре да се регистрира като се има предвид че съм сам и предполагам няма да се наложи "ограничаване на отговорността" (поне в смисъла в които го разбирам)
3) има ли някакво предимство ако фирмата се регистрира от името на инвалид (1-ва или 2-ра група) и ако да ще мога ли аз да движа нещата
4) налага ли се да купувам касов апарат ?
5) приблизително колко може да ми излезне месечно това удоволствие ЕТ ? - какви са минималните и задължително разходи - примерно - счетоводство на месец, накакъво осигуряване или данък ако има на месец, нещо друго ???

Предполагам че това са основните неща за които трябва да се ориентирам преди да реша дали въобще да се обръщам към специалист по тези въпроси .

Мерси
Geleto

Назад към Взаимопомощ