начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Казармата и последните 6 месеца до 27-та ми годишнина

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот julian78 » 14 Сеп 2005, 17:08

Ако ти пратят повиквателна, ти отиваш и им казваш, че по закон се отлагаш до навършване на 27 години и неподписваш повиквателната. Иначе при този шум, който се вдигна едвали ще послеят като знаято, че пак ще се вдигне шум, все пак по този начин те нарушават закона.
julian78
Младши потребител

~

Мнениеот Гост » 14 Сеп 2005, 17:26

julian основното ми притеснение е, че те тълкуват закона така... че могат да те отлагат само до дата преди 27-та ти година. Тоест не могат да те отложат последните 6 месеца тъи като ще е до дата след 27-та години, следователно ти казват влизаш ... не можем да те отложим. Таза мисли този според мен ... !!!

Дано да греша :(
Гост

~

Мнениеот Гост » 14 Сеп 2005, 17:27

под този имам предвид -> Карамнучев
под мен -> konstantin98

:)
Гост

Re: ~

Мнениеот julian78 » 14 Сеп 2005, 19:20

Anonymous написа:julian основното ми притеснение е, че те тълкуват закона така... че могат да те отлагат само до дата преди 27-та ти година. Тоест не могат да те отложат последните 6 месеца тъи като ще е до дата след 27-та години, следователно ти казват влизаш ... не можем да те отложим. Таза мисли този според мен ... !!!

Дано да греша :(
Като ти кажат неможеш да се потложиш, ти им казваш, че във закона е ясно написано, че се отлагаш до навършване на 27 години и неподписваш повиквателната.
julian78
Младши потребител

Re: ~

Мнениеот ivaylo_ganchev » 18 Сеп 2005, 19:41

konstantin98 написа:Темата ми е скучна или просто никой не знае какво да ми каже?!?

:(

Съжалявам, че все аз вдигам "казармените" теми нагоре, но са ми някак присърце :) . Малко нескромно казано, но тъй като аз създадох прецедента със съдебното обжалване и отмяна на повиквателни заповеди, та ако те интересува нещо по-конкретно по юридическата постановка на жалбите - ето ти e-mail: ivaylo_ganchev@abv.bg

Успех
ivaylo_ganchev
Нов потребител

posledno

Мнениеот slavi101 » 30 Сеп 2005, 01:33

Zdravejte!
ne znam koj kak si tylkuva zakonite,no dnes ot voennoto biuro v rodniq mi grad sa vyrnali uverenieto mi za vtoroto visshe, kato nachalnika kazal ,che to ne vaji. zaedno s tova, predstavih i uverenie za predstoqshto diplomirane /ot magistyrska stepen-nego sa prieli/. kato dopylnenie bilo : "neka mi se obadi toj ,za da ne stigame do krajni merki. i kato navyrshi 27 vliza/ - togava shte sym eventualno vtori kurs na vtoroto vishe ?!?! i kak da go razbiram tova ot zakona ,che moga da se otlagam ne po-kysno ot 27 god. a nali napraviha,che pri navyrshvane na 27 se osvobojdavash ot slujba?
slavi101

Проблемът е, че никои не задава точният въпрос на военните!

Мнениеот студент на 26 » 30 Сеп 2005, 11:12

Здравейте и от мен!
Писах и в другата тема за казармата, но тази е по-точна.
Бях задал въпросът какво ще стане с тези студенти, навършили 26 години. От отдел "връзки с общетствеността" към МО ми пратиха становището на МО: има линк към него тук - http://www.mod.bg/bg/index.html#
Но тъй като това становище не дава категоричен отговор на въпроса ми пак им писах и ето какво отговориха:
---
po cl. 106 ot ZOVS mojete da badete otlojen ot naborna voenna slujba, no ne po-kasno ot 27 godishna vazrast. Otlojen, a ne osvoboden, zashoto saglasno Konstituciyata nabornata slujba e zadaljitelna.
---
Явно този отговор се базира на следното изречение от горното становище:
Отлагането от военна служба се отнася към реда за изпълнение на воинските задължения.

Но това не е ли своеволно тълкуване на закона? В края на краищата никои не иска да бъде освободен по чл. 106, тъй като за това си има друг чл. 107 ал. 2 (за пределната възръст)!
Това, че тази година Народното Събрание сля двете възрастови граници (до която можеш да се отлагаш по чл. 106 и тази, след която си освободен по чл. 107) дава ли право на някой да не зачита пълният срок (до 27 години) на чл. 106? Защо се прави разлика между един на 25 години и друг на 26 години и 11 месеца?!

Някой може ли да изкаже правно подплатено мнение по въпроса?

Тъжното е, че никой - нито студентският съвет, нито журналистите, не задава този въпрос на военните, та те си говорят глупости ("никой студент няма да бъде взет в казармата") а журналистите си правят съчинения на свободна тема...
Жалкото е, че в българската армия все още "освобождаването" става с поткупи. Затова ли преследват вишисти на 26 години, които явно не искат да влизат в казармата? а момчета които искат да отслужат не могат, защото няма свободни места?!
студент на 26

Мнениеот студент на 26 » 03 Окт 2005, 18:09

Добре де, няма ли някои да изкаже мнение по въпроса...
Правилно ли е тълкуването на МО и ген. щаба, че и дума не може да става за отлагане до 27 години, тък като това е равносилно на освобождаване?

Как е правилно да се разбира чл. 106 (нека временно забравим за другото):
Чл. 106. (1) От наборна военна служба се отлагат:
1. (изм. - ДВ, бр. 40 от 2002 г.) учащите се в основни и средни училища, в редовна форма на обучение във висшите училища и в други училища, създадени по законоустановения в страната ред, и приравнените към тях чужди учебни заведения - до завършване на образованието, но не по-късно от 27-годишна възраст;

Може ли да се отлагаш до навършване на 27 години или само до навършване на 26 и еди_колко_си месеца?
студент на 26

Мнениеот Стоилов » 03 Окт 2005, 19:42

Не по-късно от 27г означава ,че края на отлагане поради следване 27г след тези години по Чл.106 ал.1 т.1 нямаш право да се отлагаш но то не ти и трябва защото влизаш веднага в правната хипотеза на Чл.107 от Закона за въоражените сили -ЗАТОВА Е ВРЯВАТА ЗАЩОТО ИСПУСКАТ ХОРА ДА НЕ СЛУЖАТ ПО-ТОЗИ НАЧИН.
Но това е Законово положение и никой не ги пита!!
НАВЪРШВАНЕТО НА 27 ГОДИНИ СЛАГА КРАЙ НА ПРАВОТО ПО ОТЛАГАНЕ ПОРАДИ УЧЕНЕ.ТО СЛАГА И КРАЙ НА ВЛИЗАНЕТО В КАЗАРМА ЗАЩОТО НАВЪРШВАШ ПРЕДЕЛНАТА ВЪЗРАСТ ЗА ПОВИКВАНЕ И СЕГА СЕ ЧУДАТ КАК ДА ГО ПРЕФАСОНИРАТ,ЧЕ ДА ВЗИМАТ ХОРА ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ЩЕ ДА СТАВА КАДРОВИ ВОЙНИК.
ТЕ И НА МЕН МИ ПРЕДЛОЖИХА ЗАЩОТО КАТО СТАНЕШ КАДРОВИ ВОЙНИК ТЕ ОСВОБОЖДАВАТ ОТ НАБОРНА СЛУЖБА СЪЩО АМА КАК С МАГИСТЪРСКА СТЕПЕН ДА ИДА ПРИ ХОРА С ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ И ДА ГИ УЧА ДА ЧЕТАТ И ПИШАТ ЩОТО В КАЗАРМИТЕ ЗНАЕТИ КАКВО Е!

МНОГО СЪЩЕСТВЕН Е И ВЪПРОСА,ЧЕ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НЯМА КОМПЕТЕНТНОСТ ДА СПИРА ПРИНУДИТЕЛНО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ НА СТУДЕНТИ.
СПИРАНЕТО НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ СТАВА СПОРЕД ЗАКОНА ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ А ТАМ НЕ ФИГОРИРА ПОДОБНА ХИПОТЕЗА ЗА СПИРАНЕ НА ОБРАЗОВАНИЕ.
ДА НЕ ГОВОРИМ,ЧЕ НАМЕСАТА НА ОРГАН НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ ОТ КОЙТО Е МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НЯМА ПРАВО ДА СЕ НАМЕСВА В РАБОТАТА НА ВУЗ И АКАДЕМИЧНАТА АВТОНОМНОСТ!
ЦЯЛОСТНО ВЪПРОСА НЕ Е РЕШЕН НО И НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВО ДА СЕ ПРАВИ !
ЯВНО ДОКРАЯ НА ГОДИНАТА ЩЕ СЕ ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ИЗПРАЩАЙТЕ ПИСМА ДО МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА И НЕ ГИ ОСТАВЯЙТЕ ДА ПРАВАТ ПРОТИВОЗАКОННИ НЕЩА !!
Стоилов

ДО 27-НАВЪРШЕНИ ИМАШ ПРАВО ДА ОТЛАГАШ ПОРАДИ СЛЕДВАНЕ

Мнениеот ГОСТ » 03 Окт 2005, 19:47

Становище на Министерството на отбраната относно възможността за отлагане от наборна военна служба на основание чл. 106, ал. 1, т. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България
РЕГ№ 21-01-285/12.09.2005г

Във връзка с постъпващите многобройни писма, жалби и молби относно възможността за отлагане от наборна военна служба на основание чл. 106, ал. 1, т. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България /ЗОВСРБ/, становището на Министерството на отбраната е следното:
Конституционната разпоредба на чл. 59, ал. 1 гласи, че защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.
Съгласно чл. 59, ал. 2 от Конституцията изпълнението на воинските задължения, условията и редът за освобождаване от тях или за замяната им с алтернативна служба се уреждат със закон. Отлагането от военна служба се отнася към реда за изпълнение на воинските задължения. Законодателят, който единствен допуска освобождаване от военна служба или замяната й с алтернативна служба, предвижда от гледна точка на целесъобразност различни основания за отлагане от военна служба. В изпълнение на тази изрична конституционна делегация основанията за отлагане са изчерпателно уредени в ЗОВСРБ.
Императивната норма на чл. 97 от ЗОВСРБ гласи, че всички мъже български граждани, които са навършили 18 годишна възраст, годни за военна служба без разлика на раса, народност, вероизповедание, образование, социален произход и семеен статус, подлежат на наборна военна служба. Пределната възраст за повикване на наборна военна служба е 27 години.
На основание чл. 106, ал. 1, т. 1 от ЗОВСРБ от наборна военна служба се отлагат учащите се в основни и средни училища, в редовна форма на обучение във висшите училища и в други училища, създадени по законоустановения в страната ред, и приравнените към тях чужди учебни заведения – до завършване на образованието, но не по-късно от 27-годишна възраст.
По смисъла на чл. 42 от Закона за висшето образование системата на висшето образование се състои от следните образователни степени: "специалист по...", “бакалавър”, “магистър” и “доктор”. Обучението в редовна форма във висше училище в която и да е от изброените образователни степени е законово основание за отлагане от наборна военна служба, но не по-късно от 27-годишна възраст.
Съгласно чл. 175, ал. 1 от ЗОВСРБ ежегодно със заповед на началника на Генералния щаб на Българската армия към военните окръжия се създават наборни комисии, които вземат решения относно изпълнение на воинските задължения от набора и за организиране на дейностите по подготовката и изпращането на набора на военна служба. Съгласно чл. 176, ал. 1, т. 4 от ЗОВСРБ наборните комисии отлагат от наборна военна служба. Лицата, имащи законово признато право на основание чл. 106, ал. 1, т. 1 от ЗОВСРБ, представят във военното окръжие уверение от съответното висше училище, че към момента са учащи и подлежат на отлагане от наборна военна служба. Тези от тях, които са завършили обучението си в една от горепосочените степени на образование и не са продължили обучението си в следващата, подлежат на повикване за изпълнение на наборна военна служба, но тези, които са завършили една степен и продължават в друга такава, имат правата по чл. 106, ал. 1, т. 1 от ЗОВСРБ.
Решенията на наборните комисии по чл. 176, ал. 1, т. 1, 4 и 5 могат да се обжалват в двуседмичен срок пред контролната наборна комисия. Жалбата се подава чрез началника на военното окръжие, който служебно я комплектова с необходимите документи и пояснения.
Контролната наборна комисия се произнася по жалбите в двуседмичен срок, като може или да потвърди, или да отмени решението на наборната комисия и да вземе друго решение. Решението на контролната наборна комисия е окончателно /чл. 176, ал. 2 от ЗОВСРБ/.
Видно от гореизложеното, съгласно чл. 106, ал. 1, т. 1 от ЗОВСРБ обучението в която и да е образователна степен на висшето образование е основание за отлагане от военна служба.
Неспазването на тази разпоредба води до нарушаване правата на българските граждани и създава социално напрежение,което не допринася за повишаване авторитета на Българската армия.

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА
СОНЯ ЯНКУЛОВА
ГОСТ

казус

Мнениеот student na 26 god. » 04 Окт 2005, 17:06

При мен става много интересно:
Сдудент съм, днес записах последния си семестър на магистратурата и си извадих уверение, в което пише, че първата дата за дипломната ми защита е март 2006 г. Април 2006 ще навърша 27 години, а военните държът да ме вземат март. Че март месец няма да мога да защитавам диплома е ясно - имам още изпити да взимам, ама дали това има значение? Аз мерт ще мога да си извадя ново уверение (че ми предстои дипломна защита еди_кога_си) ама какво да правя ако военните ми пратят призовка преди това? (те ме искат дори и по-късно да ми е дипломната защита, ама сега става по-интересно...)
Благодаря ви за всяко изказано становище по въпроса
student na 26 god.

ЩЕ ХВЪРЧАТ ШАПКИ И ПАГОНИ !!!

Мнениеот ИВО » 04 Окт 2005, 20:05

ОЩЕ ПО ИНТЕРЕСНО Е,ЧЕ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НЯМА КОМПЕТЕНТНОСТ ЗА ПРИНУДИТЕЛНО СПИРАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И НАМЕСАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО В КАЧЕСТВОТО СИ НА ОРГАН НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ В АКАДЕМИЧНАТА АВТОНОМНОСТ Е АСОЛЮТНО НЕДОПОСТИМО.
В ЗАКОНА ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ЯСНО Е КАЗАНО ПРИ КАКВИ ХИПОТЕЗИ СЕ СПИРА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ЧЛ.74 АЛ.1,2.
ТАКА КАКТО Е ФОРМОЛИРАН ЗАКОНА "НЕ ПО-КЪСНО ОТ 27Г" ОЗНАЧАВА ЧЕ ИМАШ ПРАВО ДА НАВЪРШИШ 27Г А СНАВЪРШВАНЕТО ИМ ПРИКЛЮЧВАШ С ВОЕННИТЕ -ТЕ ЗАТОВА СЕГА ВДИГАТ ТОЛКОЗ ШУМ ЩОТО СЕ ИЗПЛЪЗВАТ ХОРА ПО-ТОЗИ НАЧИН НО ТОВА Е ЗАКОН НИКОЙ НЕМОЖЕ ДА УМУВА ПО НЕГО МАКАР И ВОЕННИТЕ ДА ТЪРСЯТ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ ЩЕ СЕ НАЛАГА ДА ОСВОБОДЯТ ТЕЗИ КОИТО НАВЪРШВАТ 27Г КАТО СТУДЕНТИ.
ТОВА Е !
ИВО

Предишна

Назад към Взаимопомощ