начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

имам нужда от съвет

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имам нужда от съвет

Мнениеот теди » 29 Сеп 2005, 15:05

Работя на трудов договор на 8-часов работен ден, но ме осигуряват на 4-ри часа и то на минималната работна заплата. Въпросът ми е - аз ли трябва да си довнасям осигуровките?
теди

Мнениеот Любо » 29 Сеп 2005, 15:42

В закона си има описана точно здравно осигурителната тежест. В проценти е определено колко са за сметка на работника и колко на работодателя. Така или иначе щом си на трудов договор на теб ти се удържа данък при източника т.е. от счетоводителя на работодателя ти. Ти на ръка нищо не трябва да внасяш. Трябва да видиш в НОИ на каква работна заплата са те регистрирали. Щом е на минимална, те си ти удържат и си ти внасят осигуровки. Зависи и от длъжността ти и сферата, в която работиш, защото въведоха минимални осигурителни прагове.
Любо

Мнениеот теди » 29 Сеп 2005, 15:47

Благодаря за отговора. Искам още да знам дали като ми внасят осигуровки на 4- часов работен ден- ако например съм работила 2-месеца на мен ще ми се води 1-месец трудов стаж, и дали аз ще трябва да си довнасям осигуровките за да ми се води трудовият стаж месец за месец
теди

Мнениеот теди » 29 Сеп 2005, 16:02

моля ви отговорете ми
теди

Мнениеот теди » 29 Сеп 2005, 16:24

никой ли не знае как трябва да постъпя?
теди

Мнениеот otgovor » 29 Сеп 2005, 16:51

Това, че те водят на 4 часа означава, че 1 работен ден ти се признава за 1 ден трудов и половин ден осигурителен стаж.
Трудовият стаж е от значение за отпуска и класа, осигурителният стаж - за обезщетения по Кодекса за социално осигуряване и пенсия.
otgovor

Мнениеот отговор » 29 Сеп 2005, 16:57

За да ти се води 1 работен ден за 1 ден осигурителен стаж трябва или да започнеш работа по друг трудов договор за 4 часа, или да поискаш чрез допълнително споразумение сегашния ти работодател да те води официално на 8 часа.
Не може без основание да си "довнасяш" осигуровките
отговор

Назад към Взаимопомощ