начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

трудовоправен казус

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трудовоправен казус

Мнениеот ЕПМК » 27 Сеп 2005, 21:24

Връчиха ми тримесечно предизвестие за освобождаване от длъжност.
И двамата ми родители са инвалиди 1 група с придружител. Аз съм единственото им дете и с моите доходи се справяме в оцеляването, отглеждането и купуването на лекарства. Имам ли някакви права за да запазя работата си след като конкурентката, която предпочитат да оставят на моето място е жена пред пенсия /след 2 години ще се пенсионира/. Обяснението, което получих е че не е човешко тя да бъде съкратена, той като и остават само две години до пенсия.
Мислех си че не е човешко да съкратиш човек, от чиито доходи зависят трима души, но всъщност аз не си знам правата в случая, въпреки че работя в престижна организация.
Ще ви бъда благодарна за коментарите и съветите.
С най-добри пожелания.
ЕПМК

Мнениеот monteskio » 27 Сеп 2005, 21:57

Здравейте,
Наистина ситуацията е неприятна. Но в конкретния случай е необходимо да се изясни ситуацията от юридическа гледна точка.
От така написаното от вас не става ясно каккъв е вида на трудовия ви договор. На прима виста мога да ви кажа, че ако договора ви е срочен, т.е. сключен за определен срок / този извод го правя от факта, че ви предизвестяват за прекратяването с 3 месечно предизвестие /, то вие нямате никаква правна възможност да се защитите. При срочните трудови договори, работника не се позлва със защитата, която му се предоставя при сключен безсрочен трудово договор.
От друга страна, казвате, че работодателят ви е " предпочел " друг служител. Ако в хипотеза е налице вътрешно преструктуриране в предприятието - закирване н ачаст от предприятието или съкращаване на щат , то следва да се извърви подбор - т.е. кои измежду служителите да бъдат освободени и кои не. Ако това имате предвид - че е извършен подбор и сте недоволна от това, имате право да оспорвате уволенението пред съответния компетентен районен съд.

УСПЕХ!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

благодаря, Монтескьо

Мнениеот ЕПМК » 27 Сеп 2005, 22:07

Трудовият ми договор е безсрочен.
Съжалявам за пропуска, не съм специалист по право и не зная кое е важно, за да го споделя най-напред.
Наистина явно става въпрос за преструктуриране в организацията, беше ми обяснено че трябва да се "намалят" служителите. В силно затруднена ситуация съм, защото работата ми е много и напрегната и не съм имала възможност да се "усъвършенствам" в последните години, което на практика ме прави "неконкурентноспособна" на трудовия пазар сега. Вложих много от себе си, сега се оказва че предпочитат възрастна жена, което дори не е в интерес на организацията и нейната работа. А самата аз съм ощетена, тъй като само ако работя мога да полагам нужните грижи за възрастните си родители, които се намират в безпомощно състояние вече три години.
Далеч съм от мисълта за дела, по-скоро не зная по какъв начин Кодекса на труда защитава хора в моето положение.
Благодаря още веднъж.
ЕПМК

Мнениеот monteskio » 27 Сеп 2005, 22:15

" Трябва да се намалят служителите " е израз, който е използван от човек, който наистина не знае каков трябва да се нарпави. При извършване на реорганизация трябва да се вземе решение за това на управленско ниво. В това решение трябва да се изложат мотиви, които налагат преструктурирането, а също така и по-какъв начин ще се извърши. В тази връзка, трябва да изискате да се запознаете с това решение / или друг вътрешно служебен акт./. При всеки случай, според мен трябва да потърсите компетентен съвет от юрист, вещ в областта на трудовото право, т.к. тук има доста специфика.

УСПЕХ!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот ЕПМК » 27 Сеп 2005, 22:33

Тъй като ще навляза в подробности, които биха разкрили организацията, Ви пуснах съобщение по имейла.
Ще Ви бъда благодарна да ми съдействате с име на специалист в областта на трудовото право, към когото да се обърна в следващите дни.
Благодаря Ви, Монтескьо!
/и аз съм франкофон, между другото/
ЕПМК

Мнениеот monteskio » 27 Сеп 2005, 22:51

Ако е налице извършен подбор за една и съща длъжност, / т.к. вие споменахте, че е предпочетена друга служителка/, то тряба да имате предвид следното:
На първо място при съкращение на работници с еднакви длъжности, работодателят трябва да прецени квалификацията и качеството на работата им. Когато тези качества са еднакви, се прави допълнителна преценка на семейното, материалното и здравословното им състояние. Ако критериите не са приложени в тяхната последователност, както ви казах по-горе, уволнението може да се оспори пред съда. Установена практика е , че работодателя уволнява най-напред работещите пенсионери и работниците с право на пенсия. При равна квалификация не могат да бъдат уволнявани работници, чиито съпрузи са регистрирани като безработни или работника или служителя единствено осигуряват издръжка на семейството си. Независимо от терминологията, че за семейство се приема родителите и ненавършилите пълнолетие деца, мисля, че във вашия случай, може да се наблегне именно на това, ако в хипотеза са налице горните предпоставки - еднаква квалификация, еднакрав трудова производителност, еднако качество на прозивежданата стока или услуга.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Кратък обход на ситуацията

Мнениеот gun4eva » 27 Сеп 2005, 22:54

Първото условие, за да се даде точен отговор на въпроса Ви е да посочите дали се касае за съкращение в щата или за закриване на част от предприятието като основания за уволнението Ви, тъй като, макар и уредени и двете в чл. 328, ал. 1, т. 2 от КТ, същите са с различен обхват и респективно решението на работодателя да Ви освободи по такава причина следва да има различно съдържание. Самото решение на работодателя да преструктурира предприятието не подлежи на правораздавателен контрол (т.е. дали да закрива част от предприятието и дали да съкращава дадени щатни бройки си е изцяло негово право и си зависи от преценката му и нуждите на дейността му.) Важен е въпросът относно компетентността на взелият решение орган за съответната структурна промяна - напр. ако по устав/нормативен акт, работодателят Ви е бил длъжен да вземе това решение с помощта на свой определен орган, взето ли е решението именно от този орган, имало ли е кворум в заседанието по вземане на това решение, прието ли е с необходимото за целта мнозинство и т-н. С две думи, посочете точно как е записано основанието, на което ще Ви освобождават. Защото от основанието ще зависи и преценката дали работодателят е бил длъжен да прави подбор или такъв е имал право да направи и т.н., но подробни отговори по тази част на нещата могат да се дадат само след повече информация от Ваша страна.
Когато са Ви отправяли предизвестие, била ли сте на работа или сте била в някакъв вид законоустановен отпуск - по болест, платен или неплатен? Ако сте била в определен вид отпуск, връчването на предизвестието е опорочено, а щом сте го получила, работодателят не може да го оттегли без Ваше съгласие, което означава, че ако е порочно предизвестието, това ще опорочи и последвалото го уволнение (което вече ще има само т.нар. декларативен характер - т.е. изтичането на срока на предизвестието ще Ви прекрати договора, а самата заповед само ще уреди другите Ви отношения с работодателя - обезщетение за неползван отпуск и др.)
За съжаление Вашето имуществено и социално положение няма отношение към подбора, ако такъв е правен от работодателя - било задължителен или като упражнено негово право по чл. 329 от КТ, защото с отмяната на ал. 2 и 3 от КТ през 2001г., отпаднаха социалните критерии за подбор и критериите са само два - квалификация и ниво на изпълнение на работата. Интересът на работата е този, който ръководи работодателя, при подбора. Така, че това, че социалното Ви положение е тежко, както и обстоятелството, че другата работничка е пред пенсия, нямат особено значение. От значение е само дали обективно и съобразно законоустановените критерии работодателят е извършил подбора.
gun4eva
Потребител

доста

Мнениеот epmk » 27 Сеп 2005, 23:02

сложна ситуация.
Тъй като не мога да изпращам съобщения и имейли, се оказа - аз се регистрирах вече.
Можете да ми пишене на имейл:
sofianski@mail.bg
Бихте ли ми написали своя имейл адрес?
Не разбирам защо написания от мен имейл не достигна до Вас, а се върна недоставен.
epmk
Нов потребител

Мнениеот epmk » 27 Сеп 2005, 23:25

На работа съм и не ползвам отпуск в момента. Беше ми заявено, това което споделих с вас и че ще ми подготвят до няколко дни самото предизвестие. Ето защо не мога да кажа как ще бъде формулирано юридически. Като неспециалист и не знаех какво да попитам всъщност, което си е... срам.
Ако въпросът е за квалификацията - моята е по-голяма в случая за извършваната работа, по мое мнение се справям и по-добре, но да не звучи самохвално все пак. Наистина трябва друг да прецени.
Мога ли да откажа подписването на подобно връчване на предизвестие?
epmk
Нов потребител

Мнениеот blinded » 27 Сеп 2005, 23:53

epmk написа:На работа съм и не ползвам отпуск в момента. Беше ми заявено, това което споделих с вас и че ще ми подготвят до няколко дни самото предизвестие. Ето защо не мога да кажа как ще бъде формулирано юридически. Като неспециалист и не знаех какво да попитам всъщност, което си е... срам.
Ако въпросът е за квалификацията - моята е по-голяма в случая за извършваната работа, по мое мнение се справям и по-добре, но да не звучи самохвално все пак. Наистина трябва друг да прецени.
Мога ли да откажа подписването на подобно връчване на предизвестие?

Можете да откажете да получите предизвестие, но работодателят може да ви го връчи в присъствие на двама свидетели. Не си струва с две думи. А е хубаво да си го имате като екземпляр. - Най-малко да знаете с какво точно ще си имате работа. Иначе като гледам, въпросът ви е още преждевременен. Срокът да оспорвате уволнението е два месеца от деня на прекратяването на трудовия договор.
blinded
Нов потребител

Мнениеот гост » 28 Сеп 2005, 11:23

Защото от основанието ще зависи и преценката дали работодателят е бил длъжен да прави подбор или такъв е имал право да направи и т.н., но подробни отговори по тази част на нещата могат да се дадат само след повече

Работодателят в нито една от възможните хипотези не е длъжен да прави подбор, това е негово право,поне по този начин се урежда в КТ
гост

Мнениеот auctor » 28 Сеп 2005, 12:49

Работодателят в нито една от възможните хипотези не е длъжен да прави подбор, това е негово право,поне по този начин се урежда в КТ[/quote][/quote]

Че КТ го урежда като "ПРАВО на подбор" е вярно, но в определени хипотези съдебната практика приема, че за работодателя е налице ЗАДЪЛЖЕНИЕ за извършване на подбор и при незаконосъобразност на извършения такъв (напр. защото е извършен по критерии, които не са посочени в закона) или при липсата на подбор, уволнението може да бъде отменено само на това основание! В този смисъл виж казаното от другите по-горе и се порови в съд. практика към чл.329 КТ (преди да тълкуваш нормите на закона и да даваш категорични отговори!).
Що се отнася до конкретния случай, поне от тази гледна точка мисля, че и в случая работодателят е длъжен да извърши такъв подбор, тъй като (доколкото разбирам) става дума за еднакви (или сходни) длъжности, щатната бройка на едната от които се съкращава. Следователно подбор трябва да се извърши въз основа на посочените от закона 2 критерии - ниво на изпълнение на работата и квалификация. Ако това не е сторено по предвидения от закона ред, уволнението може да се атакува пред съда и на това основание.
auctor
Нов потребител

pams

Мнениеот peip » 28 Сеп 2005, 12:56

КОЛЕГИ ОТДАВНА НЕ СЕ ИЗВЪРШВА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛА ПРИ СЪКРАЩАВАНЕ НА ЩАТА. ТРИТЕ МЕСЕЦА ЗА МЕН ОЗНАЧАВАТ МАТЕРИАЛНО ОТГОВОРНО ЛИЦЕ. МОЖЕТЕ ДА АТАКУВАТЕ В СЪДА САМО ПРОЦЕДУРАТА ПРИ СЪКРАЩАВАНЕ НА ЩАТА 1. РЕШЕНИЕ ЗА РЕОРГАНИЗАЦИЯ ОТ РЪКОВОДСТВОТО 2. ПРОМЯНА НА ЩАТНОТО РАЗПИСАНИЕ 3. УВЕДОМЛЕНИЕ ЧЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ВИЕ СЪКРАТЕНА ВСИЧКО Е С ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ ДАТИ ТОВА, ЧЕ СЕ ГРИЖИТЕ ЗА РОДИТЕЛИТЕ ВИ Е БЛАГОРОДНО НО НЯМАТЕ ЗАЩИТА ПО КТ ОСВЕН ТОВА ВИЕ СТЕ ПЪЛНОЛЕТЕН ГРАЖДАНИН И КАТО ТАКЪВ СТЕ СИ СЕМЕЙСТВО МАЙКА ВИ И БАЩА ВИ НЕ СА СЕМЕЙСТВО ДОРИ САМОТНИТЕ РОДИТЕЛИ КОИТО СЕ ГРИЖАТ САМИ ЗА ДЕЦАТА СИ НЯМАТ ЗАЩИТА ОПИТАЙТЕ СЕ ДА СЕ ДОГОВОРИТЕ ДА БЪДЕТЕ НАЗНАЧЕНА НА ДРУГО МЯСТО В ПРЕДПРИЯТИЕТО МОЖЕТЕ ДА РАЗЧИТАТЕ САМО НА ЛИЧНИ РАЗГОВОРИ И НА НЯКАКВА ПРОМЯНА ДО СРОКА НА ПРЕДИЗВЕСТИЕТО ВИ.
peip
Потребител

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 12:59

какво е длъжен да направи работодателя, за да изпълни това си "право" на подбор. въпросът е принципен.
Гост

Назад към Взаимопомощ