начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Прекратяване на ТД чл.70 ал.1

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на ТД чл.70 ал.1

Мнениеот dredd » 27 Сеп 2005, 13:37

На 10.06.2005г бях назначен на трудов договор в полза на работодателя за срок от 5 месеца
Работата не е това, което очаквах и бих искал да напусна след изтичането на този договор, но си мисля че ще имам проблеми от страна на работодателя.
Чудя се дали да подам молба за напускане с едномесечно предисвестие, т.е. на 7.10.2005г (за да мога на 10.11.2005г да съм освободен от длъжност) или да я пусна по пощата с разписка за получаването и
Бих искал да ме посъветвате как да постъпя, така че да ме освободят по взаимно съгласие и без санкции, тъй като това е първият ми трудов договор и не ми се иска да ми пишат, че съм уволнен по някой член, който те на драго сърце биха си измислили

Благодаря Ви предварително
dredd
Нов потребител

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 13:46

щом трудовия договор е със срок на изпитване в полза на работодателя, тогава предизвестието от Ваша страна е задължително. Препоръчително е да го подадете лично. Препоръчано с обратна разписка се изпраща предизвестие, когато по обективни причини не можете да го дадете лично или когато при опит да го връчите, работодателя е отказал да го приеме и не е било възможо отказа да бъде удостоверен със свидетели.
Гост

гост

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 14:24

Срокът на предизвестието на срочни трудови договори е три месеца, така че и да го подадете, ще трябва тези три месеца да си ги отработите. Или ако ви се напуска веднага плащате за срока на предизвестието толкова брутни трудови възнаграждения. Ако работодателя реши да не спази вашето предизвестие тогава той ще ви дължи обезщетение в размера на неспазеното предизвестие - толкова брутни трудови възнаграждения.
Но неможе ако сте си подали предизвестие да ви уволни на някакво основание.
Гост

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 14:29

От написаното от Вас не става много ясно - Вие на срочен договор ли сте или на договор със срок за изпитване.
Гост

Мнениеот гост » 27 Сеп 2005, 14:29

уточнение - срокът е три месеца, но не повече от остатъка на срока на договора. :lol:
гост

Мнениеот allina » 27 Сеп 2005, 14:32

Няма значение дали е срочен договор по чл. 68, или договор със срок за изпитване - той също е вид срочен договор и за него важат общите правила за срочните договори.
allina
Младши потребител

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 14:59

Това абсолютно не е вярно. Трудовия договор със срок за изпитване е безсрочен трудов договор.
Гост

Мнениеот pams » 27 Сеп 2005, 15:02

този договор не го поставяйте под общата формула на срочните. той не е срочен, той е договор за изпитване. Срочните се считата безсрочни ако в продължение на 5 дни след изтичане на срока няма противопоставяне от страна на работодателя, а работника продължи да работи, този автоматично става безсрочен в последния ден, ако преди това не е прекратен. Следва да отправите искане за прекратяване на договора по взаимно съгласие, в случай, че работодателя не е съгласен да се счита за месечно предизвестие.
pams

Мнениеот pams » 27 Сеп 2005, 15:06

аргумент чл. 70, ал.3 през време на изпитването страните имат всички права и задължения като при окончателен трудов договор.
този текст го няма в срочните договори по чл. 68
pams

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 15:38

Учудвам се, че тук има юристи, които твърдят, че договорът по чл.70 е срочен. Това абсолютно не е вярно. Това е ДОГОВОР СЪС СРОК ЗА ИЗПИТВАНЕ, а това са две различни неща. Във вашия случай предизвестието ще е един месец, а не три - както ви съветват по-нагоре!!!
Гост

Мнениеот студент » 27 Сеп 2005, 17:03

Вижте решение №98 от 04.04.00г.по гр..д.№1083/99г.,||| г.о.
"Уговорка за изпитване можа да се направи както за скл.на договор за неопределено време,така и за срочен тр.договор,но последното трябва да е изрично уговорено".
Що се отнася за срока на предизвестие тъкъв не може да се уговаря!!!нормата е повелителна!договора по чл.70,ал.1 е спец договор само да се провери дали работата е подходяща или работника е се справи с нея или...!нека си подаде молба по взаимно съгласие!
студент

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 18:39

чл.70, ал.3 По време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.

Ако не е уговорено, че след срока на изпитване договора преминава в срочен, следва да се приеме, че той преминава в безсрочен трудов договор. Следователно тук важат същите правила за прекратяване, както при безсрочния трудов договор, с това изключение, че страната, в чиято полза е уговорен срока на изпитване, може да го прекрати без предизвестие.
Другата страна дължи предизвестие, което, ако не е уговорено друго, е един месец.
Естествено, възможността за прекратяване по взаимно съгласие също я има.
Но не трудовия договор със срок на изпитване е специален договор, а срокът на изпитване е специален срок.
Гост

Мнениеот Гост » 30 Сеп 2005, 09:28

Благодаря на всички за оказаната помощ

Значи като крайно решение се стигна до извода да подам едномесечно предизвестие за освобождаване от работа по взаимно съгласие, ако правилно съм успял за тълкувам думите Ви?

И според вас няма от какво да се притеснявам, че може да ми напишат някакъв член при освобождаване от работа ако аз пръв подам предизвестие?
Гост

Мнениеот Гост » 30 Сеп 2005, 10:02

Би било глупаво от страна на работодателя да напише нещо различно от чл.326 ( евентуално би могъл да напише и чл.325 - по взаимно съгласие ). Всеки друг запис в заповедта ти е повод да ги съдиш.
Гост

Назад към Взаимопомощ