начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

плаща ли се мито след смърта на инвалид

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

плаща ли се мито след смърта на инвалид

Мнениеот питащ » 17 Сеп 2005, 17:28

моля помогнете !
при смърт на инвалида на който се води автомобил купен с инвалидно право ( без да е платено мито)дължи ли се мито от законите наследници ако не са изтекли 3 години от покупката?
предварително благодаря
питащ

Мнениеот галина » 17 Сеп 2005, 17:55

Преди се плащаше,но сега не! Казвам го тъй като имах случай инвалид закупил автомобил почина и неговите трима наследници продадоха на трето лице колата,без да заплащат мито.
галина

Мнениеот питащ » 17 Сеп 2005, 18:27

Благодаря ти Галина и аз съм чувал нещо подобно но не бях сигурен.
Кой закон урежда тези случаи
питащ

Re: плаща ли се мито след смърта на инвалид

Мнениеот Гост » 17 Сеп 2005, 19:04

Нормата на чл. 753 ал. 2 от Правилника за прилагане на закона за митниците предвижда, че ако стоките предмет на безмитен внос бъдат предмет на заемане, залагане, отдаване под наем, прехвърляне преди изтичане на 3-годишния срок, за тях възниква митническо задължение.
Ако разпоредителната сделка от наследниците на вносителя е след изтичане на този 3 - годишен срок, то мито не се дължи, ако не направят тази грешка да прехвърлят автомобила на трето лице.
В подкрепа мога да посоча и Решение № 8816 от 06.10.2003 г. на ВАС по повод касационна жалба на митническа дирекция Русе във връзка с искане за събиране на митни сборове за подобен автомобил, където се сочат доводи за неоснователност на подобно искане.
Гост

Мнениеот Гост » 17 Сеп 2005, 19:21

Почива инвалида преди изтичането на 3 год. срок, а аз карам с пълномощно от инвалида преди смъртта му. Какво да правя след като наследниците не желаят да ми прехвърлят автомобила , изнудват ме за повече пари, или какво ли не измислят. Последното беше, че трябва да се плащат мита, т.к. имали писмо от Митницата.МОЛЯ ВИ ДА МИ ОТГОВОРИТЕ КАК ДА ПОСТЪПЯ?
Гост

Мнениеот галина » 18 Сеп 2005, 19:57

Да ви пита човек,защо карате с пълномощно? А,да бе за по-малко пари,но сега май ви се връща.За съжаление,топката е в тях.Те са собственици на колата, а не вие/въпреки,че сте броили не малко пари,но пък нямате документ/.Така,че може да правят с колата каквото си искат.Поискайте да ви покажат писмото от митницата/аз се съмнявам,че има такова,но........все пак./Каквото и да ви каже някой от нас ,знайте че вие сте от"страната на булката".Освен да им дадете толкова колкото искат и да ви прехвърлят колата.Все пак ви желая успех и ако се сетя за нещо друго отново ще се включа.
галина

Мнениеот MS » 19 Сеп 2005, 10:13

Галина, Галина ,чула недочула, пак обърквате човека.
При смърт на инвалида на чието име е внесен автомобил с преференция по П-е №2 от 1993г. за облагане вноса на автомобили преди да изтече митническото ограничение от 3 години, считано от датата на оформяне на вноса , за наследниците възниква вносно митническо задължение по чл.199,ал.1 от ЗМ и въпросния питащ няма да може да регистрира колата на свое име в КАТ, докато не представи документ удостоверяващ, че са заплатени митните сборове за автомобила. Така, че рано или късно ще му се наложи той, като ползвател или наследниците да платят.
MS

Мнениеот Питащ » 19 Сеп 2005, 13:25

Нещо не разбирам, ако наследниците не пордават колата какво сава?
наследяването за разпоредителна сделка ли се счита?
Питащ

Re: плаща ли се мито след смърта на инвалид

Мнениеот Съпричастен » 19 Сеп 2005, 16:42

Моя дядо взе инвалидна кола и даде на брат ми пълномощно.Но почина преди да изтекат 3-те години.Дължат ли наследниците мито?До колко е реална опасността да ни "изловят" че все още не сме го платили?
Съпричастен

Мнениеот Гост » 19 Сеп 2005, 17:05

MS, толкова си прав, че не мога да се сдържа да не ти го кажа - и юридически, и за колегата Галина.
Гост

Мнениеот MS » 20 Сеп 2005, 15:48

Благодаря, опитвам се да помогна и се включвам само по въпроси по които съм компетентна.
MS

Мнениеот Val » 26 Сеп 2005, 11:02

Прочетох всичко написано тук и пак не мога да разбера, плащат ли мито наследниците ако инвалида почине преди да са изтекли трите години? Ако някой знае нещо конкретно моля нека го сподели.
Val

Мнениеот Гост » 26 Сеп 2005, 11:20

ДА,АКО ИНВАЛЕДЪТ ПОЧИНЕ ПРЕДИ ТЕЗИ ТРИ ГОДИНИ ДА ИЗТЕКАТ ,НАСЛЕДНИЦИТЕ ПЛАЩАТ МИТО!
Гост

Мнениеот Гост » 26 Сеп 2005, 11:36

наскоро имах такъв случай... и се присъединявам към преобладаващото становище, че се плаща мито
Гост

Мнениеот Val » 26 Сеп 2005, 12:09

Мерси за отговора макар и да не ми харесва.
А няма ли възможност колата да продължи да се води на починалия още 9 месеца и тогава да се прехвърбли ? Още повече че единия наследник е в чужбина, има ли някакви срокове в които трябва да се уреди наследството?
Val

Мнениеот Гост » 26 Сеп 2005, 12:48

ПО ПРИНЦИП СРОК ЗА УПРАЖНЯВАНЕ ПРАВОТО НА НАСЛЕДЯВАНЕ НЯМА,НО ТРЯВА ДА СЕ ВНИМАВА ДА НЕ БИ С НЯКОЕ ДИЙСТВИЕ НАСЛЕДНИЦИТЕ ДА ПОПАДНАТ В ХИПОТЕЗА НА МЪЛЧАЛИВО ПРИЕМАНЕ НА НАСЛЕДСТВОТО!ИНАЧЕ ДЕЙСТВИЯ ПО УПРАВЛЕНИЕ НА НАСЛ. ИМУЩЕСТВА МОЖЕ!-ЧЛ58 ОТ ЗН!В ОТГОВОР НА ВАШИЯ ВЪПРОС МИ СЕ СТРУВА ,ЧЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ НАПРАВИТЕ НА УДАРЕНИ ОЩЕ 9 МЕСЕЦА .
Гост

Мисля, че има един начин....

Мнениеот Алекс » 26 Сеп 2005, 14:40

Аз си мисля, че ако си затраете докато изтекат трите години, ще можете да си прехвърлите автомобила сам на себе си, като представите пред нотариуса генералното пълномощно, което е безсрочно....Едва ли нотариуса ще се сети да пита дали упълномощителят (собственика) е все още жив.....Аз непрекъснато ползвам пълномощно за разпоредителни сделки и не ме питат дали упълномощителят ми е жив...:)))))))))...Когато вече станете собственик, си регистрирате колата в КАТ, като представяте квитанция за платен данък...и......готово.....да го духат митниците....!!!:)))))
Алекс

Мнениеот Гост » 26 Сеп 2005, 14:48

А ТАКА АЛЕКС ,ДА ГО ДУХАТ МИТНИЦИТЕ!
Гост

Мнениеот Гост » 26 Сеп 2005, 16:12

А има ли някакъв вариант да засекат в КАТ, че инвалида е починал преди 3-те години и да изискват платежен документ за мито?
Нека кажем че от вноса са минали 5-6г. примерно.
Гост

:)))

Мнениеот Алекс » 26 Сеп 2005, 16:33

Никъде никой нищо не засича служебно...В България се намираме....Всяка административна единица иска да и се представи документ...Заинтересованият човек тича като магаре да си набавя документите, след като много по-лесно е да се направи служебно една справка...
Според мен никой няма да се светне, че инвалидът е починал и наследниците дължат мито....
Алекс

Следваща

Назад към Взаимопомощ