начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Болничен за целия период

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Болничен за целия период

Мнениеот Konstans » 22 Сеп 2005, 14:41

Интересува ме плащат ли се болночни за цялата бременност.на мен ми ги издават месец за месец,но ми казаха,че трябвало поне за 2 дни да се върна на работа,за да ми се изплащат.Така ли е в действителност.
Konstans

Мнениеот shisha » 22 Сеп 2005, 15:51

Зависи кой период на бременността е. Опишете случая по-подробно.
shisha

Мнениеот Гост » 26 Сеп 2005, 10:10

Ако става въпрос за болничен за бременност и раждане, този болничен е непрекъснат. Няма изискване да се връщате на работа, за да Ви се изплащат. Освен това тези болнични не се издават месец за месец, а се издават като 3 или 4 документа - един за 45 дни преди термина, евентуално един след това за разликата, ако раждането е настъпило по-рано, следва болничен, който се издава при самото раждане и последните 42 дни се отпускат от личния Ви лекар. Но тези болнични следват един след друг. Няма прекъсване.
Ако ползвате някакви други болнични ( т.е. до термина Ви остават повече от 45 дни), тогава честно казано лекаря Ви ще прецени какви болнични да Ви дава. Но това изискване да се върнете на работа за два дни си е абсолютна измислица. Единствената причина да се прави това, за която аз мога да се сетя, е че първия ден от всеки болничен се плаща от работодателя, а останалите са за сметка на НОИ и по някаква причина лекарят Ви не иска да Ви издава болничните като продължения, а иска да си ги издава като първични болнични листове.
Гост

Мнениеот Гост » 26 Сеп 2005, 14:49

Ако под "целия период" имате предвид целите 8 чесеца - не, болничен не се полага. Все пак бременността не е заболяване!
Гост

Мнениеот Вера » 26 Сеп 2005, 16:39

Как не се полага болничен бе, имаш ли представа какви проблемни бременности има и какви случаи има. Има и жени, които лежат с месеци в болница Болничен се полага по преценка на наблюдаващия лекар, та ако ще и за целите 9 месеца. Как и по колко дни наведнъж и дават също няма значение. Само това с връщането на работа не е вярно. Какви са тези 2 дни връщане на работа. Пълни глупости.
Вера

Мнениеот Гост » 26 Сеп 2005, 18:16

Не съм казала, че изобщо не могат да се ползват болнични. И със сигурност по-добре от Вас знам какви случаи има и по колко стоят жените в болница.
Това, което съм казала, е че бременността сама по себе си не е основание за издаване на болничен, тъй като не е заболяване.
Основание за издаване на болничен са евентуалните усложнения на бременността, както и всички други нормални причини - общо заболяване, злополуки, гледане на болно дете ( защото бременната дама може да има и друго дете ) и т.н.
Само защото една жена е бременна не значи, че и се полага болничен. Ако бременността протече гладко и без проблеми и усложнения, бременната може да излезе в болнични чак 45 дни преди термина.
Гост

Назад към Взаимопомощ