начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Права на инвалиди

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Права на инвалиди

Мнениеот АЗ » 15 Авг 2005, 16:04

Здравейте, колеги /и не само/. Интересува ме точно в кои норм.актове /и по-специално от тази година/ има правата на инвалидите?. Но не общо формулирани, а например за правото на месечна помощ, за безплатно пътуване извън населеното място веднъж в годината. Занимавам се с нак.право и тази материя ми е малко... Благодаря предварително за акълите :)
АЗ

Мнениеот Гост » 15 Авг 2005, 16:31

Най-вече в Закона за интеграция на хората с увреждания и правилника за прилагането му. Там са добавките.
Отделни права на инвалидите има и в други закони. Например пенсиите са в КСО. За друго не се сещам в момента.
Гост

Мнениеот Гост » 15 Авг 2005, 16:56

Правилник за прилагане на Закона за социално подпомагане
Наредба № 5 на министъра на труда и соц. политка за помощите за отопление
Тези две неща определят дохода, под който се полага помощ. За инвалиди той е по-висок, отколкото за останалите.
Гост

Мнениеот alvisun » 20 Авг 2005, 21:20

Колегите са напълно прави, но забравете, моля, вече думата "инвалид", тя съществува в речника на обикновените хора само - нарича се вече "лице с увреждане".Ако нщ конкретно Ви интересува относно изчисленията на месечното подпомагане и вътрешните указания, които няма да намерите в нета можете да ми пишете на alvisun@lex.bg
alvisun
Младши потребител

Мнениеот Гост » 25 Сеп 2005, 21:16

маика ми е инвалид 75 % ., може ли да купим лек автомобил за неини нужди , без да се плаща мито .
Гост

Назад към Взаимопомощ