начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

юридически стаж?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

юридически стаж?

Мнениеот Жана » 13 Сеп 2005, 11:59

Моля Ви, някой да ми разясни какво се има в предвид под "юридически стаж" и по-точно това изискване за юридическо образование и правоспособност къде трябва да са регламентирани - в изискванията за длъжността, формулирани от работодателя или в норм. акт? Това което намерих в ЗА не ми дава отговор на въпроса.

Закон за адвокатурата:
§ 1. По смисъла на този закон:
1. "Юридически стаж" е времето, през което лицето е работило на длъжност или упражнявало професия, за която се изискват юридическо образование и правоспособност, включително стаж на лицата с висше юридическо образование, които работят като дознатели в системата на Министерството на вътрешните работи.
Жана

Мнениеот Гост » 13 Сеп 2005, 12:12

§ 1 от ЗА пресъздава текст в ЗСВ, където е дадено определение за " юридически стаж". Какво толкоав за неразбиране има? Някъде във форума прочетох мнение, че се задават елементарни въпроси, без питащият изобщо да си е направил труда да потърси източници преди това или да помисли.
Гост

Мнениеот Жана » 13 Сеп 2005, 12:38

търсих в ЗСВ, но не намерих такъв, ако не Ви представлява трудност да ми споделите номера на разпоредбата или поне в коя глава се намира ще съм Ви много благодарна!
Жана

Мнениеот brei-brei » 13 Сеп 2005, 12:46

Е нали вече знаете къде да го търсите - не можете да поразровите един закон?!
brei-brei

Мнениеот Жана » 14 Сеп 2005, 17:02

за знаещите във форума - текстът в ЗСВ е идентичен с този от ЗА и все пак въпросът ми е от кого трябва да е регламентирано изискването за образование и правоспособност?
Жана

Мнениеот znae6t » 14 Сеп 2005, 17:13

а някой може ли да ми каже дали има и някакви особени изисквания на закона относно образованието, в смисъл трябва ли задължително да е юридическо, а не например магистратура по тракология
znae6t

Мнениеот Жана » 14 Сеп 2005, 17:18

може и по тракторология? иначе казано - оператор на трактор!
Жана

Мнениеот Жана » 14 Сеп 2005, 17:28

Вижте може би не съм задала въпроса си достатъчно ясно - ще постъпвам на работа във фирма, но не на длъжност юрисконсулт, а друга... За длъжността има изискване, поставено от работодателя за висше юридическо образование, но се питам времето през което ще работя във фирмата ще ми се зачита ли за юридически стаж или не?
може въпроса ми да много плосък, но не се интересувам от трудово и осигурително право и съм на мнение, че човек не може да е специалист по всичко, затова моля тези които могат да ми дадат отговор или поне да ми дадат някакви насоки да го направят, а на злобарите и кибиците, които се заяждат им желая късмет!
Жана

Мнениеот Жана » 15 Сеп 2005, 16:52

никой ли не желае да ми отговори?
Жана

Мнениеот Zu » 17 Сеп 2005, 09:42

Това наистина е проблем, във форума беше коментира подобна тема и въпроса така и не се изясни. За да сте сигурни по мое мнение длъжността трябва да е юрисконсулт. Другия вариант е в длъжностната Ви характеристика или по-добре направо в договора да има текст, че за длъжността е необходимо лицето да притежава юридическо образование. Проблема според мен възниква, когато след време трябва да докажете, че определени години трудов стаж имат характера на юридически стаж. Ако сте били юрисконсулт, тогава това ще е записано в трудовата Ви книжка и тогава тя ще Ви служи за доказателство. В другите случаи трябва да си пазите екземпляра на трудовия договор или на длъжностната характеристика към трудовия договор, за да докажете, че за длъжността се е изисквало юридическо образование. Незнам обаче дали органа пред който ще доказвате стажа си би приел това за достатъчно доказателство - имам предвид екземпляра на трудовия договор. Според мен би следвало да се приеме.....
Zu

Мнениеот някой » 17 Сеп 2005, 10:00

Жана написа:никой ли не желае да ми отговори?

Вижте Единния класификатор за длъжностите
някой

Мнениеот Гост » 17 Сеп 2005, 10:25

А ТИ КАКЪВ БЕШЕ, КОГАТО НЯМАШЕ НИЩО?
Гост

Мнениеот Гост » 18 Сеп 2005, 17:00

проверете ако е възможно номерът по Класификатора,който работодателят ще постави в заявлението до НОИ и вижте каква е длъжността,за която Ви наемат.Мисля,че така ще прецените по-лесно дали тя съответства на определението дадено от ЗА и ЗСВ.Задължително в длъжностнато Ви характеристика,която е неразделна част от трудовия договор, трябва да фигурират задължения,които изискват юридическо образование. Напр.процесуално представителство,консултации по трудовоправни въпроси и т.н.
Гост

Назад към Взаимопомощ