- Дата и час: 02 Дек 2024, 08:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
SMS има ли тежест в съда
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Anonymous написа:А ако се бият слон и кит, кой ще победи?
нали знаете най правилния отговор на един въпрос. И той е "зависи". И на вашият въпрос е такъв. Зависи къде ще се бият дали на сушата или в океана. Та сега без майтап. въпросът ми е сериозен. не съм юрист и затова питам. Иначе ако се чудите с кой да се заяждате едва ли форума е най-подходящото място.
- Мала
- аз
Отговорът не е толкова елементарен както го представят отговарящите до тук, макар че и самият въпрос е малко неясен. На много юристи им е замъглена разликата в понятията доказателство, доказателствено средства и способ за събиране и проверка на доказателства, което до някъде е резултат на различната регламентация в гражданския и наказателния процес. Питащият явно обаче не се интересува от теоретичните постановки, а от практическа гледна точка.Краткият отговор е "зависи", но във всеки случай SMS а е доказателство. То може да се събере било чрез оглед, било чрез разпит на свидетел, който го е видял при изпращащия или при получаващия. Дали мобилния оператор може да го възпроизведе с удостоверение не зная - би следвало да не може, но трябва да се провери.Във всеки случай обаче фактът на изпращане и получаване на SMS от дадени телефонни апарати може да се удостовери и от мобилния оператор и e доказателство.Самото съдържание , изпращащия и времето на запознаване от получаващия и кой е получаващия са обстоятелства, които също трябва да се доказват. Не бива да се забравя, че те могат да се докажат и с признание на обвиняемия в наказателния процес или обяснение или отказ на насрещната страна в гражданския процес.Тежестта му ще е различна в гражданския процес, където с него не можете да докажете факти, за които се изисква само документ например и различна в наказателния процес. Във всеки случай той ще бъде преценяван от съда заедно с останалите доказателствва по делото и най-вече след като е доказано автора и адресата му, а и действителното му съдържание. Изводът е, че според конкретния казус и наличните други доказателства следва да се прецени използването на SMS a като доказателство.
- nedkov
- Младши потребител
Gotin otgovor
Готин отговор!!!
Само едно допълнение - моят апарат (сим - картата ми) е пълна с СМС-и от оператора, от които се вижда, как сметката ми ту нараства, ту намалява, ту е неизвестна..
Изпратени са от машина или по-точно : чрез машина, но при всички положения - чрез оператора...
Много ме мързи, да пусна една жалба срещу Глобул, но че могат да се превърнат в годно доказатеслтво пред съда, чрез становище на вещи лица...
Мисля, че няма спор.
И така, дали СМС е доказателство - зависиии..
Ант
Само едно допълнение - моят апарат (сим - картата ми) е пълна с СМС-и от оператора, от които се вижда, как сметката ми ту нараства, ту намалява, ту е неизвестна..
Изпратени са от машина или по-точно : чрез машина, но при всички положения - чрез оператора...
Много ме мързи, да пусна една жалба срещу Глобул, но че могат да се превърнат в годно доказатеслтво пред съда, чрез становище на вещи лица...
Мисля, че няма спор.
И така, дали СМС е доказателство - зависиии..
Ант
- Ant
mnogo xubavo pitane ........
kakto sa spodelili i predi men.....ZAVISI
1. kakvo se opitvash da dokajesh....
2. ako e nqkakva oferta dobre ...no trqbva da svarjesh nomera s izprashtacha....ako nqma nomer....losho
3. ako vlizash v nakazatelno pravo tam stava po-slojno i edva li e nai- dobroto dokazatelstvo....no ako nqma drugo....
kakto sa spodelili i predi men.....ZAVISI
1. kakvo se opitvash da dokajesh....
2. ako e nqkakva oferta dobre ...no trqbva da svarjesh nomera s izprashtacha....ako nqma nomer....losho
3. ako vlizash v nakazatelno pravo tam stava po-slojno i edva li e nai- dobroto dokazatelstvo....no ako nqma drugo....
- ludiq Max
според мен би бил доказателство единствено ако има свидетел, който го е прочел по време на изпращането и такъв при получаването. иначе всеки би могъл да прати СМС от чужд телефон, брат ми го е правил от моя, като разбирам след няколко дни, преглеждайки си изходящите съобщения. освен това пред очите ми един приятел /който не става от компютъра, тоест гаден хакер / изпрати СМС чрез интернет на приятелката ми уж от номера на мъжа й - с очите си го видях - изпращача беше мъжа й, а всъщност не е/ ако ме разбрахте въобще-доста е объркано, но просто бях изумена/ Затова вече не вярвам много на по-странните СМС-и, винаги си имам едно наум
- Гост
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|