начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Казус за личните данни

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус за личните данни

Мнениеот Аз » 07 Сеп 2005, 16:49

Значи имаме следния казус. Законово е забранено продаването на алкохол на лица под 18 години. В същото време само компетентните органи могат да изискват показването на лична карта за удостоверяване на самоличността/възрастта. При това положение как може един обикновен съдържател на квартално магазинче да спазва разпоредбата за непродаване на алкохол на лица под 18 години, след като няма законово средство как да изисква документите на съответното лице, за да установи възрастта му?

Поправете ме , ако греша някъде.
Аз

Мнениеот Гост » 07 Сеп 2005, 17:02

Еми просто не му продава алкохол, докато доброволно не си покаже картата?
Гост

Мнениеот kursant_amvr » 07 Сеп 2005, 17:16

Гост се изрази много кратко и ясно и е абсолютно прав.

Съдържателят на квартално магазинче дествително не може да ИЗИСКА личната карта на дадено лице. Т.е. той няма право да узнае личните данни от документа за самоличност ВЪПРЕКИ или НЕЗАВИСИМО от волята на титуляра. Такива правомощия имат полицейските органи по ЗМВР.
Друго е обаче, ако титулярът предостави личната си карта доброволно. А ако не я представи съдържателят, макар, че не може да изиска въпросният документ, може просто да откаже да му продаде алкохол и цигари.
Нещо повече, продавачът дори е ДЛЪЖЕН да откаже продажбата, ако има и най-малкото съмнение, че се касае до непълнолетен и лицето не удостовери по безпорен начин своето пълнолетие ( с лична карта, паспорт, шофьрска книжка, военна книжка и т.н. ).
kursant_amvr
Потребител

Назад към Взаимопомощ