начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Oswobojdawane ot kazarmata poradi tejko semejno polojenie?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Oswobojdawane ot kazarmata poradi tejko semejno polojenie?

Мнениеот jeneni_s_deca » 03 Сеп 2005, 19:59

Здравейте! Аз съм женен с 2 деца. Жената в момента е в отпуск по майчинство и получава помощи, които както всички помощи в милата ни родина, не стигат до никъде. Аз обаче работя и се оправямя някакси.
В ЗОВС пише:

Чл.107. От наборна военна служба се освобождават:
8. (нова,ДВ,бр.38 от 2005 г.) младежите в тежко семейно положение по предложение на органа на местната администрация, при условие че са подали молба до министъра на отбраната.
.....
§ 1. По смисъла на този закон:
6. В "тежко семейно положение" по смисъла на този закон се намира младеж, който:
а) е кръгъл сирак;
б) се грижи за отглеждането, възпитанието и издръжката на малолетните си деца или на малолетни и непълнолетни братя и сестри;
в) е единствен трудоспособен член на семейството, който се грижи за тежко болни или инвалиди - членове на семейството му;
г) е пострадал при или по повод отбраната на страната.

Аз попадам в категория 6.б) и според мен мога да се освободя от казармата, стига да подам молба до министъра на отбраната и да имам предложение от кмета.
Дотук добре - молбата ще я подам, кметът ще направи предложение.
Но като ходих до военното окръжие там на едно табло пише какви документи ти трябват, за да се освободиш от казармата по чл.107 т.8:
- молба до министъра
- удостоверение за родствени връзки (предполагам, че това е нужно, за да докажа, че имам малолетни деца)
- удостоверение, че съм единствен работоспособен
Тези документи се подават до началника на окръжието и той ги подава до кмета и министъра.
Проблемът ми е в това, че аз няма как да си изкарам удостоверение, че съм единствен работоспособен, тъй като жена ми е здрава (за което много се радвам).
Не знам дали аз съм тъп или просто не съм прочел нещата правилно, но в закона НЕ пише, че ако се грижиш за отглеждането, издръжката и възпитанието на децата си, трябва да доказваш, че си единствен работоспособен. Защо тогава в окръжието ми искат и това???

Моля помогнете ми да разбера къде греша!
jeneni_s_deca

Мнениеот Гост » 03 Сеп 2005, 20:57

Не съм особено вътре в нещата, но ми се струва, че уверение, че сте единствен работоспособен ще се изисква само ако претендирате, че сте в тежко семейно положение по смисъла на буква в) точка 6 от параграф 1 на допълнителните разпоредби на ЗОВС.
Всъщност вашият случай е по-близо по-скоро до хипотезата на буква в) на същата точка, където по мое лично мнение няма нужда от такова уверение. За мен обаче остава отворен въпросът, дали вие отговаряте на условията на §1 т.6 в) след като жена Ви също може да се грижи за децата ви. Ако не получите по-квалифицирано мнение по въпроса тук, бих ви посъветвал да се обърнете за съвет към адвокат.
И накрая ако ми позволите личното ми мнение: Службата във въоръжените сили на РБ е задължение на всеки български гражданин. Аз също съм я изкарал, макар, че ако си бях търсил оправдание, току виж и мен ме позаболяло нещо и хоп - НГВС.
Гост

Мнениеот jeneni_s_deca » 04 Сеп 2005, 13:55

Благодаря за мнението!
Не съм сигурен дали сте ме разбрали добре. Аз не искам да се изкарам НГВС. Просто мисля, че в моето положение, ще съм много по-полезен на държавата, семейството си и работодателя си ако се освободя от казармата.

Какво печели държавата от влизането ми в казармата?
* Ще ме научи да ставам рано и да поемам отговорност - мисля, че на това вече съм се научил: работя, имам жена и деца, за които се грижа, издържам се сам.
* Ще ме научи да боравя с оръжие ли - повечето от познатите ми, които са минали казармата наскоро, не са ги научили!
* Ще ме научи на устава - и за какво ще ми е тоя устав като изляза от казармата?
* Ще ме научи на подчинение към по-висшестоящите?

По-скоро ще ме научи на това, което научава всеки:
- как да правя нещо, независимо от полезността му, само и само да ми е ангажирано вниманието с нещо;
- как да се скатавам от задължения си;
- как да се отнасям с подчинените си един ден - ГАДНО! щото и мен са ме мачкали като съм бил новобранец;
- как да забравя всичко научено в университета и в работата, защото на всеки е ясно, че "В казармата всички влизат различно умни, но излизат еднакво тъпи!"
Ще ме научи и на още много "безценни" неща!

Какво "губи" държавата от моето освобождаване от казармата?
* Няма да има нужда да ме издържа 6 месеца и да ми плаща "заплата", макар, че това, дето го дават на наборниците, е много трудно да се нарече "заплата"
* Ще получава данъци от мен, тъй като работя и си ги плащам всичките!

Освен това няма да оставя семейството си в изключително тежко положение, защото със 130лв майчински не виждам как ще се издържат един възрастен и 2 малки деца. Да не говорим, че имам и заем да плащам, чиято вноска леко надвишава въпросните майчински!

Сега синът ми като ме пита:
- Тате, защо отиваш на работа?
- За да спечеля парички - му казвам аз. - За да можем да си купувам храна, дрешки и да си плащаме сметките.

А ако един ден (дано не се случва) ме попита:
- Тате, защо отиваш в казармата?
Аз какво да му отговоря?
- Защото много обичам Държавата си? Защото съм сигурен, че докато изпълнявам задълженията си, на вас с мама няма да ви е трудно? Тъй като Държавата се грижи за вас, докато аз изпълнявам дълга си? Дава ви ОГРОМНИ майчински, а с детските надбавки ще можете да ми идвате всяка седмица на свиждане!

Мисля, че няма какво да се убеждаваме кое решение е по-добре за всички. А и доколкото виждам, законът май позволява на хора като мен да се освободят от казармата и да бъдат полезни там, където се нуждаят най-много от тях!

Ще съм много щастлив ако науча, че някой със случай подобен на моя е освободен от казармата поради въпросното "тежко семейно положение". Засега обяче на няколко познати, които имат по 1 дете им е отказано освобождаване :(
Не мога да ги разбера тия военни - защо се запъват, след като в закона е описано какво може и какво не може. Ама то тяхното мислене е много по-различно от това на цивилните.
jeneni_s_deca

съгласен съм с теб

Мнениеот darko123 » 06 Сеп 2005, 11:22

Не може военните да искат от теб да служиш при тези обстоятелства!
Как може да ти правят проблеми - всеки говори, че българите намаляваме и има демографски срив и т.н., а на един баща ще попречат да си храни 2-е деца и да ги обрече на глад и мизерия :evil:
Не съм компетентен по правните въпроси - попаднах случайно на твоята тема, но си мисля, че не може да няма компетентни прависти в този форум. Та нали това е тяхното място в нета - ако тука няма не ми се мисли в каква изостанала държава живеем (щом повечето служители повтарят не съм компетентен - питайте друг).
Желая ти сам късмет с разрешаване на случая.
darko123

Мнениеот Гост » 18 Яну 2006, 09:09

Моля, дайте информация докъде е стигнал Вашият въпрос с молбата и има ли надежда в тези случаи? По времето, когато ще повикат съпруга ми да служи /това лято/, ще съм с бебе на 1 месец.
Гост

Мнениеот Гост » 18 Яну 2006, 09:59

Правилно сте се насочили именно към б. "б", а не към б. "в", тъй като съпругата Ви не е "нетрудоспособна", а просто ползва отпуск по майчинство. Нетрудоспособно е само лице, което порди здравословното си състояние не може постоянно или временно да полага труд-всякакъв или определен вид. Към момента Вие действително сам издържате семейството си, включително и двете си малолетни деца, тъй като при 160.00 лв. майчинство не може да се говори за издръжка, тъй като това е просто обективно невъзжно.
Гост

Мнениеот Гост » 18 Яну 2006, 09:59

Правилно сте се насочили именно към б. "б", а не към б. "в", тъй като съпругата Ви не е "нетрудоспособна", а просто ползва отпуск по майчинство. Нетрудоспособно е само лице, което порди здравословното си състояние не може постоянно или временно да полага труд-всякакъв или определен вид. Към момента Вие действително сам издържате семейството си, включително и двете си малолетни деца, тъй като при 160.00 лв. майчинство не може да се говори за издръжка, тъй като това е просто обективно невъзжно.
Гост

Назад към Взаимопомощ