начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Заложна къща.....

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заложна къща.....

Мнениеот Гост » 05 Авг 2005, 08:33

Здравейте !
Искам да отворя заложна къща. Тъй като патентния данък е висок, как мога, и мога ли въобще да го избегна ?? Отнякъде ми подхвърлиха, че ако си регистрирам фирмата по ДДС ще мога да работя, без да плащам патент. Да, обаче аз нямам задължителния оборот, защото фирмата през последната година няма дейност...
Може ли да се направи нещо в случая ?
Гост

Мнениеот галина » 05 Авг 2005, 13:41

За да получите адекватен,точен и бърз отговор се обърнете за консулт към счетоводна къща.Един счетоводител/поне за такъв казус/ би могъл да ви отговори по-добре от десет юристи.Успех!
галина

Мнениеот Гост » 06 Авг 2005, 09:06

Благодаря Ви, Галина, през седмицата ще се консултирам и със счетоводители....що си мислех, че юристи ги движат тия неща... ;-)))
Все пак, ако на някой му дойде нещо умно на ум по моя проблем, моля спешно да го сподели ! ;-)))
Гост

Мнениеот бивш счетоводител » 09 Авг 2005, 11:44

има начин, но не знам дали те устройва. Ако спреш временно патентната дейност и започнеш да осъществяваш друга /непатентна/ дейност и чрез нея си осигуриш необходимия оборот, позволяващ ти регистрация по ЗДДС така ще избегнеш патентния данък.
Имай предвид, че ДДС-то също си е значителна данъчна тежест, така че после ще трябва да правиш други работи, за да я снижаваш, но за всичко си има лек:)
бивш счетоводител

Мнениеот бивш счетоводител » 09 Авг 2005, 11:45

Все пак направи си добре сметката преди да предприемеш каквото и да било:)
бивш счетоводител

ДДС

Мнениеот Счетоводител » 09 Авг 2005, 11:59

Здравей,

Не знам защо си мислиш, че по-добрия вариант е регистрация по ДДС. Повечето фирми умишлено си снижават оборота, за да си останат на патентен данък.
ДДС-то не само е значима данъчна тежест, но и процедурно е много по-усложнена.
Не говоря за регистрацията, а в последтвие.
Първо-задължително ще ти трябва счетоводител и то ежемесечно.
Защото ти не само ще трябва да подаваш дневници всеки месец, но и ще трябва да внасят получения от теб ДДС.
Второ, когато имаш за възстановяване ДДС, трябва да ти се направи ревизия, за да ти се възстанови. И ако всеки месец го докарваш до там, че имаш суми за възстановяване - това значи - всеки месец данъчни.
Помисли си много добре!
Счетоводител

Мнениеот Гост » 09 Авг 2005, 15:10

Няма какво да му мисля, патентния данък за заложна къща на територията на София е 28000 лв. !
А дейността на заложната къща е много специфична, там няма фактури, всичко става по граждански договори, така че оборота може да е 2 и 200 хил. месечно, това е най-малкото, което ме притеснява....

А какво казва закона за новорегистрирано ООД в което единия от съдружниците е фирма, регистрирана по ДДС и участвува с апортна вноска ?? Тогава новообразуваното ООД има право на автоматична регистрация по ДДС....законодателят не е уточнил размера на апортната вноска, може да е 1%....коментирайте това, моля...
Гост

Мнениеот бивш счетоводител » 09 Авг 2005, 16:42

има и още нещо, освен ДДС-то като ООД ще дължите и корпоративен данък. ДДС-то няма да бъде единствената данъчна тежест, но признавам, че размера на патентния данък 28000 е доста висок.
Като се върна от отпуската ще видя докъде сте стигнали с апортната вноска :roll:
бивш счетоводител

Мнениеот адовкат » 25 Авг 2005, 18:12

Всичко казано по отношение на регистрацията на заложните къщи, макар и да е вярно е по скоро чисто теоритична постановка!
Регистрацията по ДДС ще ти спести 28 000 патентен данък / за сравнение, за да платиш 28 000 ДДС трябва да си направил оборот за 120 000/. Дейността на заложната къща не предполага издаването на фактури, а опериране през касов апарат, което ще сведе щанса да излезеш на ДДС за възстановяване почти до нула, т.е е месечно ще внасяш ДДС в минимален размер. Затова и варианта с регистрация по ЗДДС е за предпочитане!
А по отноюение на счетоводителя, и като си на патент, пак ще ти трябва ежемесечно счетоводно обслужване!
адовкат

Мнениеот Гост » 26 Авг 2005, 12:16

За апортната вноска и ДДС-то - нищо подобно. Дружеството, регистрирано по ДДС е просто съдружник в новоучреденото ООД. Последното е така да се каже "на чисто" т.е. не е упражнявало дейност и не може да има никакъв оборот. Обаче това, което може да се направи е следното. Учредява се едно ООд/ ЕООД/, което след това изкупува предприятието на онова дружество, което е вече регистрирано по ДДС /което може да се прекрати, но може и да продължи да си работи/ и така автоматично се приема и неговата регистрация по ДДС.
Гост

Мнениеот Гост » 26 Авг 2005, 12:46

Благодаря на всички за компетентните мнения, с помоща на моята счетоводителка и нейните връзки (само за въпроси) в общината, вече си реших проблема по най-добрия възможен начин, и от понеделник започваме работа!
Гост

н тгйчАОНгшюаггнш

Мнениеот нщжнтгл » 26 Авг 2005, 13:28

Anonymous написа:За апортната вноска и ДДС-то - нищо подобно. Дружеството, регистрирано по ДДС е просто съдружник в новоучреденото ООД. Последното е така да се каже "на чисто" т.е. не е упражнявало дейност и не може да има никакъв оборот. Обаче това, което може да се направи е следното. Учредява се едно ООд/ ЕООД/, което след това изкупува предприятието на онова дружество, което е вече регистрирано по ДДС /което може да се прекрати, но може и да продължи да си работи/ и така автоматично се приема и неговата регистрация по ДДС.
Код за потвърждение: Избери целия код
[list][color=red][/color][color=red][/color][color=orange][/color][size=18][/size] :idea: [/list]
нщжнтгл

Мнениеот Гост » 26 Авг 2005, 15:55

пинсионерите плащат 50% от патента!!!не се набутвай с ДДС
Гост

Мнениеот Гост » 26 Авг 2005, 15:56

пенсионерите плащат 50% от патента!!!не се набутвай с ДДС
Гост

Мнениеот Гост » 26 Авг 2005, 17:10

Anonymous написа:пенсионерите плащат 50% от патента!!!не се набутвай с ДДС

Що не прочетете закона /ЗОДФЛ/ първо...?! Това не се отнася за буква "Щ" !

Има други гимнастики, които осезаемо намаляват патентния данък /с пъти/,....и са напълно в рамките на закона ! Аз се възползувах именно от такава вратичка, и както казах, /живот и здраве/, в понеделник почваме !

Четете закона дами и господа, четете закона и знайте, че това, което не е изрично забранено, е позволено !
Гост

Мнениеот бивш счетоводител » 30 Авг 2005, 15:41

Ще ти кажа само, че ние добре четем законите, а също и че всеки случай е индивидуален и изисква детайлно запознаване със ситуацията. Имам предвид да се направят нужните анализи, за да се вземе правилното ръководно решение. Ако се влияеш на слухове оттук и оттам, това означава, че твоят бизнес се управлява въз основа на случайностите, или по-точно на автопилот.
Както вече веднъж ти казах направи си добре сметката. Точно това имах предвид - изчисления, а не питания тук и там - счетоводители, юристи. ДДС-то в някои случаи е много изгоден стига да знаеш как да го използваш.

Цитат:
Четете закона дами и господа, четете закона и знайте, че това, което не е изрично забранено, е позволено !

Благодарим ти за съвета!
бивш счетоводител

Мнениеот Гост » 31 Авг 2005, 20:38

бивш счетоводител написа:Ще ти кажа само, че ние добре четем законите, а също и че всеки случай е индивидуален и изисква детайлно запознаване със ситуацията. Имам предвид да се направят нужните анализи, за да се вземе правилното ръководно решение. Ако се влияеш на слухове оттук и оттам, това означава, че твоят бизнес се управлява въз основа на случайностите, или по-точно на автопилот.
Както вече веднъж ти казах направи си добре сметката. Точно това имах предвид - изчисления, а не питания тук и там - счетоводители, юристи. ДДС-то в някои случаи е много изгоден стига да знаеш как да го използваш.

Цитат:

Благодарим ти за съвета!

Абе, "бивш счетоводителю", за мене е пределно ясно, че в тоя форум нито някой ще ми даде читав съвет, нито ще срещна читав адвокат....аз свестен адвокат си имам, счетоводителка също, и съответно си плащам качествено за качествени услуги....и както съм написал, точно с тяхна помощ вече съм си уредил нещата, но ти явно не четеш написаното, просто искаш да се дърляш с някой.... :evil:

Лошо нема, дърляй се, обикновено не обръщам внимание на дребни заяжданици, но внимавай некой път да не ме фанеш в лошо настроение.... :wink:
Гост

Мнениеот Гост » 03 Сеп 2005, 01:03

Баровец, като си толкова отворен и плащаш така добре, защо си губиш времето да питаш там, където няма да получиш качествен съвет? А за номера с двата вида дейност - нито ти, нито твоя адвокат сте открили топлата вода - това не е вратичка, а позволен от закона трик, само че такива като тебе си мислят, че техният адвокат пише законите. Е, блажен да си в своето невежество.
Гост

Мнениеот Гост » 03 Сеп 2005, 10:06

Моя адвокат вече 5-та година наистина пише законите, а ти го разбирай както си искаш...
Гост

Мнениеот Гост » 03 Сеп 2005, 13:23

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , o-o-o-oх, заболя ме корема :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Гост

Следваща

Назад към Взаимопомощ