Колеги,
благодаря предварително на отзовалите се с мнение по въпроса!
Възложител провежда открита процедура за възлагане на обществена поръчка, която приключва с решението му за определяне на изпълнител. Предмет на поръчката е доставка на стоки за срок 1 година, осъществяващи се чрез периодични заявки. Решението със сигурност ще се оспорва от неспечелил или некласиран кандидат. Какво препоръчваме на възложителя?
А)Да сключи договор със спечелилия кандидат. Договорът е едногодишен, дотогава съдебия спор едва ли ще е свършил, освен ако няма определение за спиране изпълнението на решението на възложителя за определяне на изпълнител. В този случай няма ли да се дължи от сключилите договора възложител и изпълнител обезщетение, ако все пак производството приключи един ден и съдът постанови отмяна на решението за класиране?
Б)Да не сключва договор до влизане в сила на решение по спора, но дотогава на какво основание възложителят ще получава необходимите му стоки? В отменения ЗОП имаше чл.16, ал.1, т.3 и можеше да се постигне този резултат. Сега как се случва?
Наистина ще съм страшно благодарна за мнения и съвети! Утре трябва да дам отговор, а не съм сигурна какъв да бъде!
- Дата и час: 02 Дек 2024, 07:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос по ЗОП
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
- Ваня Александрова
Ваня, не знам дали сме закъснели, но единствения ти шанс е да искаш от възложителя решението му да бъде с предварително изпълнениеи да видиш дали в хода на съд. процедура оспорващия обществената поръчка ще поиска спиране изпълнението на решението, с което е допуснато предварително изпълнение. Не направи ли възложителят това, договор не може да се сключва, изпълнение по поръчката няма, глобите за възложителя от АДВФК, ако направи противното, са големи.
- Гост
Напротив, възложителят има право и дори е длъжен да го сключи в едномесечен срок от обявяване на решението за определяне на изпълнител. Само съдът, ако прецени, може да спре изпълнението на оспорваното решение.
Така че отговорът ми е: Б. Рискът от последното изречение на А си остава. Няма какво да се направи. Идеята е, че съдът винаги е прав и щом ти е отменил решението, да не си взимал погрешно решение, сега ще плащаш.
Или аз пропускам нещо? Защото се учудвам, че питаш.
Така че отговорът ми е: Б. Рискът от последното изречение на А си остава. Няма какво да се направи. Идеята е, че съдът винаги е прав и щом ти е отменил решението, да не си взимал погрешно решение, сега ще плащаш.
Или аз пропускам нещо? Защото се учудвам, че питаш.
- Койчо от Конаре
Така е, защото
Защото аз отскоро работя с обществени поръчки, а предишния закон не съм го чел.
- Койчо от Конаре
Ваня,няма проблем да се сключи договор, защото евентуалното оспорване няма да спре изпълнението на решението на Възложителя и не е необходимо да изчакваш да изтече срока за оспорването му преди да се сключи договора. И за какво предварително изпълнение говорим в този случай??? Само в случай, че оспорващият направи искане за обезпечение на бъдещ иск, за да се спре изпълнението на решението, то може да бъде спряно от съда. Но ти и в двата варианта, които предлагаш си права и с нищо няма да нарушиш ЗОП и не виждам защо трябва да се внимава с АДВФК /според някои мнения/. Наистина в случай, че сключите договор и той бъде изпълнен и след това има съдебно решение в полза на ищеца, той може да подаде по общия исков ред иск за обезщетение за претърпени вреди.
Успех и не се притеснявай![/b]
Успех и не се притеснявай![/b]
- da
Re: Така е, защото
Койчо от Конаре написа:Защото аз отскоро работя с обществени поръчки, а предишния закон не съм го чел.
То новия не, че е цвете, но стария, колега, беше отврат!
- Гост
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|