Поради разнопосочност на мненията на адвокати и съдии се ибръщам към Вас с надеждата да получа еднозначно аргументирано мнение по въпроса, кой е прав в конкретния случай:
1.От 01.10. 1999г. работех по определена задача на длъжност XX. Задачата завърших на 30.08. 2000година .
2.Колкото и странно да изглежда на 10.01.2000г. ми беше връчено предизвестие за прекратяване на трудовото правоотношение на длъжност YY, която се съкращва в щата и ми се предлага да заема длъжност ZZ, след изтичане срока на предизвестието.
3. Писмено информирах работодателя, че длъжността ми по договор не е YY, a е XX . Длъжността XX, която изпълнявам не се съкращава в щата и не съм съгласен да изпълнявам длъжността ZZ. След изтичане на срока на предизвестието останах на работа, защото не ми беше връчена заповед за прекратяване на трудовото ми правооношение, нито беше вписано в трудовата ми книжка някаква промяна и аз реших, че договара ми на длъжност XX е останал в сила.
4. През септември 2000г. трудовото ми правоотношение беше прекратено. В заповедта за уволненеие ми беше вписана длъжност ZZ.
Заведох дело за незаконно уволнение, защото съм уволнен на длъжност, която не съм изпълнявал.
Първите две инстанции на съда решиха, че договорът ми на длъжност XX не е прекратен, защото в предизвестието е посочено несъществуващо трудово правоотношение, длъжността XX не се съкращава в щата и признаха уволнениетo за незаконосъобразно.
ВКС прави друг извод: след изтичане срока на предизвестието, трудовия договор на длъжност X X е прекратен и с оставането си на работа съм започнал да изпълнявам длъжността ZZ, следователно съм уволнен законно на длъжност ZZ.
Надявам се на Вашето мнение, за изясняване кое е правилното решение.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Koе е правилното решение?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Означих длъжностите символно с XX,YY,ZZ , защото считах ,че пълното наименование е без значение.
Ето и конкретните наименования:
XX - проектант
YY - специалист експлоатация
ZZ - технолог
Решението на ВКС, към този момент, го разбирам по следния начин:
За съдиите от ВКС, щом на служител е връчено предиизвестие(може и с вписана длъжност "маймуна" и други безмислици), след изтичане срока на предизвестието служителят е уволнен. Служителят, ако не се обърне в 6 месечен срок към съда, е уволнен като маймуна. Ако се обърне към съда трябва да чака 3-4 години и независимо от решението, реално пак е станал на маймуна.
Ето и конкретните наименования:
XX - проектант
YY - специалист експлоатация
ZZ - технолог
Решението на ВКС, към този момент, го разбирам по следния начин:
За съдиите от ВКС, щом на служител е връчено предиизвестие(може и с вписана длъжност "маймуна" и други безмислици), след изтичане срока на предизвестието служителят е уволнен. Служителят, ако не се обърне в 6 месечен срок към съда, е уволнен като маймуна. Ако се обърне към съда трябва да чака 3-4 години и независимо от решението, реално пак е станал на маймуна.
- MCC
Правилното решение е на ВКС. Единствената причина за това в случая е, че то НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ. И аз съм чел незаконни актове на ВКС, с които правото се изопачава, но нищо не можеш да направиш. Освен да потърсиш пресата, за да дадат гласност на глупостите на най-"уважаваната" съдебна инстанция в България друго не мога да те посъветвам.
- Гост
Aдвокатът ми казвaше: важно е волеизявлението в предизвесието, то решава . Оказа се, че според ВКС думата "предизвестие" е най-важна и волеизявлението в него е без значение.
Сега ме съветват да обжалвам в Страсбург. Първата мисъл, която ми минава през главата обаче е, какво би станало ако спечеля в Страсбург.
Подавам молба за отмяна решението на ВКС.
Вместо да отмени решението, ВКС решава да се преразгледа делото от друг състав.
Друг състав на ВКС решава, че губя делото на някакво друго измислено основание.
Kakва е вероятността това да ми се случи?
Сега ме съветват да обжалвам в Страсбург. Първата мисъл, която ми минава през главата обаче е, какво би станало ако спечеля в Страсбург.
Подавам молба за отмяна решението на ВКС.
Вместо да отмени решението, ВКС решава да се преразгледа делото от друг състав.
Друг състав на ВКС решава, че губя делото на някакво друго измислено основание.
Kakва е вероятността това да ми се случи?
- MCC
Драги(а) МСС,
така е - прав(а) сте, както и Вашия адвокат! Но да се стига до Страсбург, особено пък по трудово дело няма смисъл - ще потрошите толкова пари, време и нерви, че не виждам смисъл да се занимавате с това. Изходът въобще не е ясне и не може да се предвиди - всичко може да се случи.
Било каквото било и толкова!
така е - прав(а) сте, както и Вашия адвокат! Но да се стига до Страсбург, особено пък по трудово дело няма смисъл - ще потрошите толкова пари, време и нерви, че не виждам смисъл да се занимавате с това. Изходът въобще не е ясне и не може да се предвиди - всичко може да се случи.
Било каквото било и толкова!
- Гост
Много дълъг и сложен са Ви го направили казуса....Та:
1. След като сте работил по определена задача от 01.10.1999г. до 30.08.2000г., това означава че между Вас и работодателя Ви е имало срочен трудов договор за постигане на определен резултат. Този трудов договор е бил прекратен с изпълнението на задачата от Вас. Грешките на личния състав на работодателя Ви(неотразяването на обстоятелствата в тр. Ви книжка) не водят до трансформерането на срочния Ви тр.договор в безсрочен. Това пролонгиране и трансформация са възможни при положение, че е имало напр. срок за изпитване и работодателят Ви не е възразил след изтичането му и в някои др. хипотези.
2. Обстоятелството, че след този срок(30.08.2000г.) Вие сте останал на работа без сключване на някакъв договор, води до извода, че е имало фактическо трудово правоотношение без да има сключен в писмена форма договор. Връченото предизвестие касае именно това ново правоотношение, а не описаното в т. първа на изложението ми.
3. Колкото и незаконосъобразно и странно да ми изглежда оставането ви на работа в периода от 10.02.2000г. до месец септември с.г. (с оглед Вашия писмен отказ да изпълнявате длъжността и изтичане на срока на предизвестието), то явно е факт. В този смисъл, без да съм запозната с Решението на ВКС и с риск да предизвикам негативни реакции от Ваша страна и от страна на колегите във форума, мисля, че този път ВКС е отнесъл повече хули, отколкото заслужава. Не се и опитвам да им "адвокатствам", самата аз съм се сблъсквала с доста безумия, но това не е от тях...Съжалявам за похабените Ви нерви по дела и напразните Ви очаквания. Но това е живота
1. След като сте работил по определена задача от 01.10.1999г. до 30.08.2000г., това означава че между Вас и работодателя Ви е имало срочен трудов договор за постигане на определен резултат. Този трудов договор е бил прекратен с изпълнението на задачата от Вас. Грешките на личния състав на работодателя Ви(неотразяването на обстоятелствата в тр. Ви книжка) не водят до трансформерането на срочния Ви тр.договор в безсрочен. Това пролонгиране и трансформация са възможни при положение, че е имало напр. срок за изпитване и работодателят Ви не е възразил след изтичането му и в някои др. хипотези.
2. Обстоятелството, че след този срок(30.08.2000г.) Вие сте останал на работа без сключване на някакъв договор, води до извода, че е имало фактическо трудово правоотношение без да има сключен в писмена форма договор. Връченото предизвестие касае именно това ново правоотношение, а не описаното в т. първа на изложението ми.
3. Колкото и незаконосъобразно и странно да ми изглежда оставането ви на работа в периода от 10.02.2000г. до месец септември с.г. (с оглед Вашия писмен отказ да изпълнявате длъжността и изтичане на срока на предизвестието), то явно е факт. В този смисъл, без да съм запозната с Решението на ВКС и с риск да предизвикам негативни реакции от Ваша страна и от страна на колегите във форума, мисля, че този път ВКС е отнесъл повече хули, отколкото заслужава. Не се и опитвам да им "адвокатствам", самата аз съм се сблъсквала с доста безумия, но това не е от тях...Съжалявам за похабените Ви нерви по дела и напразните Ви очаквания. Но това е живота
- друг
Извинявам се за непълната информация.
Договорът ми беше безсрочен. Написал съм,че работя по определена задача с цел да обърна внимание на факта, че не е нормално в средата на една задача да ти сменят длъжността, защото трудовата ти функция от началото на задачата до края, реално не се закрива и с нищо не се променя.
Договорът ми беше безсрочен. Написал съм,че работя по определена задача с цел да обърна внимание на факта, че не е нормално в средата на една задача да ти сменят длъжността, защото трудовата ти функция от началото на задачата до края, реално не се закрива и с нищо не се променя.
- МCC
Ako решението на ВКС е правилно, ще съм удовлетворен ако има аргументи в тази посока.
Основните спорни моменти според мен са :
1. Прекратен ли е трудовия ми договор на длъжност XX на 10.02.2000г. при така дефинираното предизвестие?
Ако не е прекратен решението на ВКС очевидно е неправилно.
Ако е прекратен следват въпросите на които ВКС не е дал отговор:
-Защо съдът го приема за прекратен след като длъжността ми XX по договор не се съкращава в щата и нямам отношение към длъжността YY, която работодателя е изявил желание да закрие?
-Как при една и съща задача/работа и една и съща трудова функция XX след 10.02.2000г. в възникнало ново трудово правоотношение на друга трудова функция за друга длъжност ZZ?
Задачата и работата е една и съща преди и след 10.02. 2000г. и очевидно няма нова трудова функция за нова длъжност.
1. Прекратен ли е трудовия ми договор на длъжност XX на 10.02.2000г. при така дефинираното предизвестие?
-Защо съдът го приема за прекратен след като длъжността ми XX по договор не се съкращава в щата и нямам отношение към длъжността YY, която работодателя е изявил желание да закрие?
-Как при една и съща задача/работа и една и съща трудова функция XX след 10.02.2000г. в възникнало ново трудово правоотношение на друга трудова функция за друга длъжност ZZ?
Задачата и работата е една и съща преди и след 10.02. 2000г. и очевидно няма нова трудова функция за нова длъжност.
- MCC
Ako решението на ВКС е правилно, ще съм удовлетворен ако има аргументи в тази посока.
- Гост
- GGGG
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|