- Дата и час: 04 Дек 2024, 20:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казарма
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
98 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Можете
За да бъдем съвсем точни - това дали можете да обжалвате или не не зависи от основанията, на които смятате да обжалвате. С други думи - можете да обжалвате винаги, независимо дали са верни доводите ви, стига да сте спазил срока за обжалване. Освен това - важно е да сте наясно какво целите: отмяна на заповедта, или отдалечаване напред във времето на влизането в казарма. Във вашия конкретен казус, не бих казал, че можете да оспорвате на посоченото основание. ЗОВС е специален закон по отношение на ЗВОбразование, що се касае до реда за изпълнение на военната служба. В този смисъл ЗОВС е съвсем ясен и категоричен: имате право да отлагате казармата до завършване, НО НЕ ПО-КЪСНО от 27-годишна възраст. Но да повторя - казаното не означава, че нямате право да обжалвате, дори напротив...
- ivaylo_ganchev
- Нов потребител
E i?
ivaylo_ganchev написа:Опитът сочи, че с военните не може да се излезе на глава с метода на убеждаването. Няма и нужда да се прави. Обаче има един начин на измъкване, който успешно е приложен - засега само веднъж в България. За какво става въпрос? Да речем получил си повиквателна заповед за казармата. Смяташ, че е налице основание за отлагане, и че заповедта е неправилна. Пак повтарям - важно е да има заповед, какво е казал чиновникът в окръжието е абсолютно без значение. Заповедта, както ни учи административното право, е индивидуален административен акт по смисъла на ЗАП. Следователно той подлежи на обжалване пред окръжния съд по седалището на военното окръжие. Аз преди около три години точно това направих. Тогава окръжният съд отхвърли жалбата, но ВАС я уважи. И най-важното - съдът вече има практика, че повиквателната заповед е административен акт, подлежащ на обжалване, тъй като не е включен в кръга на актовете, които не подлежат на обжалване по реда на ЗАП. А както също така е известно, жалбата срещу административния акт има суспензивно действие, т. е. спира се изпълнението му. Изрично е да казвам, че делото може да продължи толкова време, че донаборникът вече да е навършил съответните години... Е-ми, това е накратко ноу-хау - то
Хитро. Но имам няколко въпроса.
Какво означава "начин за измъкване, който е успешно приложен"? Клиентът отърва ли казармата в крайна сметка?
Колко време продължи делото по инстанциите? А колко би могло евентуално да продължи?
- kolega1
Re: Можете
ivaylo_ganchev написа:За да бъдем съвсем точни - това дали можете да обжалвате или не не зависи от основанията, на които смятате да обжалвате. С други думи - можете да обжалвате винаги, независимо дали са верни доводите ви, стига да сте спазил срока за обжалване. Освен това - важно е да сте наясно какво целите: отмяна на заповедта, или отдалечаване напред във времето на влизането в казарма. Във вашия конкретен казус, не бих казал, че можете да оспорвате на посоченото основание. ЗОВС е специален закон по отношение на ЗВОбразование, що се касае до реда за изпълнение на военната служба. В този смисъл ЗОВС е съвсем ясен и категоричен: имате право да отлагате казармата до завършване, НО НЕ ПО-КЪСНО от 27-годишна възраст. Но да повторя - казаното не означава, че нямате право да обжалвате, дори напротив...
Благодаря за отговора. Аз първо искам да разбера доколко основателни могат да бъдат доводите ми, за да си направя сметка какви цели е най-вероятно и изгодно да бъдат постигнати и съответно какви цели да си поставя. Ако съм сигурен, че имам стабилни доводи, бих се насочил към отмяна на заповедта. Иначе бих протакал, но интересува ме тези две цели не могат ли да бъдат съчетани?
Ами след като не мога да оспорвам на посоченото основание, то следователно следва да го елиминираме, т.е. да не правим аналог между двата закона и да го използваме за основание, поне доколкото разбирам. Но тогава предполагам може да се обжалва на основата само на ЗОВС. Независимо, че текстът е категоричен, как тогава следва да бъде тълкувано понятието "завършване"? Защото явно военните го тълкуват по свой начин ако съдя по отношението им към мои колеги и това, което са им казали. Моят университет с издаването на уверение дефакто заявява, че не съм завършил. Стана ми ясно, че имам право да обжалвам във всички случаи в съответните срокове, независимо от това дали имам основание. И съответно прав ли съм ако считам, че имам основание да обжалвам само като се позовавам на текста от ЗОВС, според който трябва да съм завършил, за да ме извикат, а аз дефакто не съм завършил според моя университет?
- Гост
Прочетох внимателно всичко по-горе казано и имам следните въпроси.
1) Завърших бакалавър и вече съм записан за магистър (в ИУ Варна имаше юлско записване! - да са живи и здрави). Повечето мои колеги вече ходиха на комисиите и им бълваха всевъзможните тъпотии. Но аз живея във Варна, а съм от друг град и там в апартамента ми в момента никой не живее и не знам дали съм получил "покана". Най-вероятно да! Въпосът ми е: Подлежа ли на глоба, за това че не съм се явил, при положение че не съм получил "поканата" (и да съм получил ще твърдя че не съм ? Длъжен ли съм да проверявам във Военното окръжие дали "има нещо за мен" или е достатъчно да им тръсна уверението след месец?
2) Имам ли право ли да записвам (картина или звук), когато отивам във Военното окръжие да предавам уверението (ако случайно ми го скъсат или нещо подобно)? Имам диктофон, но искам да знам дали няма да наруша някой закон, ако тайно записвам "великите слова" на командира!
Мерси предварително за отговорите!
1) Завърших бакалавър и вече съм записан за магистър (в ИУ Варна имаше юлско записване! - да са живи и здрави). Повечето мои колеги вече ходиха на комисиите и им бълваха всевъзможните тъпотии. Но аз живея във Варна, а съм от друг град и там в апартамента ми в момента никой не живее и не знам дали съм получил "покана". Най-вероятно да! Въпосът ми е: Подлежа ли на глоба, за това че не съм се явил, при положение че не съм получил "поканата" (и да съм получил ще твърдя че не съм ? Длъжен ли съм да проверявам във Военното окръжие дали "има нещо за мен" или е достатъчно да им тръсна уверението след месец?
2) Имам ли право ли да записвам (картина или звук), когато отивам във Военното окръжие да предавам уверението (ако случайно ми го скъсат или нещо подобно)? Имам диктофон, но искам да знам дали няма да наруша някой закон, ако тайно записвам "великите слова" на командира!
Мерси предварително за отговорите!
- донаборник
Подлежа ли на глоба, за това че не съм се явил, при положение че не съм получил "поканата" (и да съм получил ще твърдя че не съм ?
Не подлежиш на глоба.
Длъжен ли съм да проверявам във Военното окръжие дали "има нещо за мен" или е достатъчно да им тръсна уверението след месец?
Направо след месец им дай уверението. Аз така ще правя. С препоръчано писмо, като ще сканирам всичко за всеки случай. И уверението и писмото може да го снимам в пощата... Разбира се обратната разписка ще пристигне на друг адрес от където ще си я взема.
Имам ли право ли да записвам (картина или звук), когато отивам във Военното окръжие да предавам уверението (ако случайно ми го скъсат или нещо подобно)?
Що не поговориш с някой журналист от вестник или медия, да му обясниш ситуацията. Това си е повод за една добра статия в някой вестик. Ще дойде с теб, ще направи едно кратко интервю
- Джото
Искам да попитам пича който е обжалвал повиквателната- по реда на кой закон си я обжалвал ,защото в ЗАП пише следното:
Чл. 34. (Изм.- ДВ, бр. 9 от 1983 г. и бр. 61 от 1991 г.) Не подлежат на обжалване по предвидения в този закон съдебен ред административните актове:
1. свързани непосредствено с отбраната и сигурността на страната;
Притеснява ме точка 1 на първа алинея.
Чл. 34. (Изм.- ДВ, бр. 9 от 1983 г. и бр. 61 от 1991 г.) Не подлежат на обжалване по предвидения в този закон съдебен ред административните актове:
1. свързани непосредствено с отбраната и сигурността на страната;
Притеснява ме точка 1 на първа алинея.
- INT13-offline
донаборник написа:Ще те помоля да се аргументираш Мерси.
Не могат да те глобят, освен ако не си се подписал, че си получил известието или са ти го пратили с обратна разписка и ТИ си се разписал.
Няма просто как да се докаже писмото получено ли е от теб. Знаеш в какво съсътояние са повечето пощенски кутии.. всеки може да бръкне и да си извади от там каквото му трябва... Какво си виновен ти, че някой ти е пребъркал пощенската кутия...
- Гост
ОТЛАГАНЕ ДО 27 Г И ОСВОБОЖДАВАНЕ НА 27Г-ЯСНО Е КАТО БЯЛ ДЕН
Аз завърших бакалавър и магистър но съжалявам,че им дадох дипломато за магистър защото те нямаше как да разберат да ли съм завършил или не но въпрек и това записах второ висше в колеж в който бях започнал и бях изкарал 2 години и ми остава дефакто една до завършване като си права сметката че напролет догодина навършвам 27г и приключвам с военните.Явих се на комисия преди няколко дена но предварително бях във военното окръжие и пратих писмо до Министерството на отбраната.До окръжието бях с баща ми който е бивш военен.Началника на окръжието сам разбра за какво става дума и каза че му е необходимо само уверение за редовно обучение друго не.Междувременно бях на комисия и на председателя някакъв майор беше му предадох уверението за редовно обучение и му споменах че съм разговарял с началника на окръжието и с МО той нищо не каза прибра уверението и ми каза че ме отлага въприк и че нее много редно след като съм завършил магистър на което аз му отговорих че Чл.106 е категоричен, че при положение че си студент или ученик редовно обучение ти влизаш в категорията УЧАЩ както е записано в закона.Мойто тълкувание на закона е следното като човек с втора специалност право и бивш съдебен заседател мисля че е налице следната правна хипотеза.Чл 106 е достатъчно ясен и категоричен,че се отлагт лица в категорията учащ а за да си в тази категория са налице два случая първият е да си ученик учещ се в редовно убочение в средно училище.И студент със студентски права в редовна форма на обучение без значение в каква степен защото никаде не е уписано.Освен това Закона за народното просвета отговарящ за образованието в средните училища не позволява второ средно образование докато Закона за висшето образование няма ограничение да има човек 1,2 или 3 висши образования ето защо оз мисля че няма пречка човек да учи колкото си иска и да се развива освен това никаде няма забрана за повече от 1 висше образование и в днешно време сме свидетели на много хора с по няколко висше образования.Изискването на Чл.106 е спазено щом лицето е записано за студент и има уверение от съответния ВУЗ че учи редовно обучение.Момента на второто изречение на този член който гласи "до завършване на образованието " според мен обуславя факта че Вие сте студент/ученик и трябва да завършите вече започнотото образование затова те ще Ви отлагат до завършването му.Според мен това изречение няма смисъла на това до завършване на образованието и продължаването в друга степен затова е и сложено уграничението но не по късно от 27г.До тогава както позволява закона може да учиш в различни Вузове и влизаш в категорията учащ а това означава,че може да учиш по степените специялист,бакалавър,магистър и доктор.Завършването на една степен например магистър ти дава няколко пътя за ново образование в системата на висшето образование а то е да продължиш в по-горната степен доктор или да изкараш още една магистратура или да кандидатстваш за второ висше по общия кандидат студентски прием.Закона за висше образование дава възможност за придобиване на студентски права многокротно а с придобиване на тези права Вие влизате в категорията Учащ се както изрично изисква закона до завършването на започнатото вече каквото и да е то образование защото никой в тази държава няма право да прекъсва образованието на човек ,това е висша човешка форма на право освен ако не са налице груби наказателни прояви от рода -убйство,изнасилвания,кражби ит.н в които Вие сте обвинен за извършването им и съда или прокуратурата постанови да ви се прекъсне образованието.Конвецията по спазването правата на човека ясно казва че свобода на мисълта, съвестта, религията и убежденията са основни неприкосновенни човешки права .
Накрая искам само да Ви кажа, отговорът на МО е следният в моя случай цитирам го едно към едно :
Уважаеми господине,
Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили - Чл. 106. (1) От наборна военна служба се отлагат:
1. (изм. - ДВ, бр. 40 от 2002 г.) учащите се в основни и средни училища, в редовна форма на обучение във висшите училища и в други училища, създадени по законоустановения в страната ред, и приравнените към тях чужди учебни заведения - до завършване на образованието, но не по-късно от 27-годишна възраст.
Ако продължите висшето си образование - редовна форма на обучение до 27-годишна възраст, Вие можете да се освободите от наборна военна служба, но трябва да представите необходимите документи в съответното военно окръжие.
Но ако променат закона вече става друго но с този закон нищо немогат да направат.
Накрая искам само да Ви кажа, отговорът на МО е следният в моя случай цитирам го едно към едно :
Уважаеми господине,
Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили - Чл. 106. (1) От наборна военна служба се отлагат:
1. (изм. - ДВ, бр. 40 от 2002 г.) учащите се в основни и средни училища, в редовна форма на обучение във висшите училища и в други училища, създадени по законоустановения в страната ред, и приравнените към тях чужди учебни заведения - до завършване на образованието, но не по-късно от 27-годишна възраст.
Ако продължите висшето си образование - редовна форма на обучение до 27-годишна възраст, Вие можете да се освободите от наборна военна служба, но трябва да представите необходимите документи в съответното военно окръжие.
Но ако променат закона вече става друго но с този закон нищо немогат да направат.
- гост
?
до горниа потребител...
Пич как пусна писмото да МО до кой отдел??? имаш ли входящ номер и т.н.
Ако ти е възможно сканирай писмото от МО
С него на комисиите всички ще ни отложат
Това ми е адреса , мерси предварително
kalin_net@yahoo.com
kalin_net@yahoo.com
- kalin1
Re: ?
Ако можеш прати и на мене сканираното писмо до МО.kalin1 написа:до горниа потребител...
kalin_net@yahoo.com
Предварително благодаря.
- Julian
Глава на семейство
Здравейте! Искам да ви попитам някой знае ли повече за процедурата за освобождаване на глава на семейство. Имат ли право да отхвърлят молбата ни, при положение че само съпругът ми работи, а аз съм в майчинство. Какви са процедурите за обжалване, ако я отхвърлят?
- Съпруга
Re: Глава на семейство
По принцип за глава на семейство не се освобойдава нито отлага. При вас можеби трябва ад се талкува по друг начин. Нещо пишеше в закона за тежко социално и материлано положени. трбява сериозно да проучите въпроса какъв е реда за отлагане по този член. Мисял че на комисията трябва да му кажат на мажа ти какъв анчина за освобождаване. Иначе може да се обжалва повиквателанта за казарма като административен акт.Съпруга написа:Здравейте! Искам да ви попитам някой знае ли повече за процедурата за освобождаване на глава на семейство. Имат ли право да отхвърлят молбата ни, при положение че само съпругът ми работи, а аз съм в майчинство. Какви са процедурите за обжалване, ако я отхвърлят?
- Julian
Да предположим че всички от нас вече са навършили 27 години и са се оттървали от казармата. Знаем че след това ще не извикат в окръжтето подпишем че сме необучени и да подпишем задължителанат клетва. Въпроса е има ли право да не се подпиша на кетвата. Ето какво прочетох в закона.
Чл. 89. (1) Военнослужещите са длъжни да положат военна клетва.
(3) Отказът от полагане на военна клетва се смята за отказ от изпълнение на задълженията по военна служба.
До тук илиза че каот не си военно служещ немогат да те задължат да се заквлеваш. Но ето каква пише по надолу в закона.
Чл. 139.
(3) (Предишна ал. 2, ДВ, бр. 122 от 1997 г.; изм., бр. 49 от 2000 г.) Гражданите, които не са положили военна клетва до зачисляването им в мобилизационния резерв, подписват клетвен лист, в който се съдържа клетвата, полагана от военнослужещите.
Да но вече не пише че ако не се закълна е престъпление както е написано по горе за боеннослужещите.
Според мен не би трябвали нищи да ми кажат ако не за закълна. Но вероятно пак ще трябва да се минава през съда. Който има някаква идея дали могат да ми направят нещо ако не се закълна да казва.
Чл. 89. (1) Военнослужещите са длъжни да положат военна клетва.
(3) Отказът от полагане на военна клетва се смята за отказ от изпълнение на задълженията по военна служба.
До тук илиза че каот не си военно служещ немогат да те задължат да се заквлеваш. Но ето каква пише по надолу в закона.
Чл. 139.
(3) (Предишна ал. 2, ДВ, бр. 122 от 1997 г.; изм., бр. 49 от 2000 г.) Гражданите, които не са положили военна клетва до зачисляването им в мобилизационния резерв, подписват клетвен лист, в който се съдържа клетвата, полагана от военнослужещите.
Да но вече не пише че ако не се закълна е престъпление както е написано по горе за боеннослужещите.
Според мен не би трябвали нищи да ми кажат ако не за закълна. Но вероятно пак ще трябва да се минава през съда. Който има някаква идея дали могат да ми направят нещо ако не се закълна да казва.
- Julian
До Госта автор на темата: ОТЛАГАНЕ ДО 27 Г И ОСВОБОЖДАВАНЕ НА 27Г-ЯСНО Е КАТО БЯЛ ДЕН
Ще ми пратите ли и на мен сканиран отговора от МО?
В момента съм в почти същото положение като вас и ми казаха да се готвя да влизам спетември месец...
Майла ми е: brat4eto@yahoo.com
Благодаря предварително.
Ще ми пратите ли и на мен сканиран отговора от МО?
В момента съм в почти същото положение като вас и ми казаха да се готвя да влизам спетември месец...
Майла ми е: brat4eto@yahoo.com
Благодаря предварително.
- s.d.
Добре де аз съм на 23г студент в Варненски свободен но това няма значение....До сега не съм получил нито една повиквателна и не съм ходил на нито една комисия а защо незнам а и не питам за да се бутам между шамарите .... Та моя въпрос е
какви са ми правата и задалженията ...какво могат да ми направят, да ме глобят да ме вземат ли знам ли ... дайте мнения ....че ме хваща страх вече мойте връсници минаха сумати комисий аз нито една аа ине съм получил повиквателна со сега ...странен случей съм определено :):)
какви са ми правата и задалженията ...какво могат да ми направят, да ме глобят да ме вземат ли знам ли ... дайте мнения ....че ме хваща страх вече мойте връсници минаха сумати комисий аз нито една аа ине съм получил повиквателна со сега ...странен случей съм определено :):)
- Тотев
Тотев написа:Добре де аз съм на 23г студент в Варненски свободен но това няма значение....До сега не съм получил нито една повиквателна и не съм ходил на нито една комисия а защо незнам а и не питам за да се бутам между шамарите .... Та моя въпрос е
Нищо странно няма. Възможно е картона да ти е забутан някъде, а даже не е изключено да е изгубен. Те нали военните ползват "супер модерна система база данни" с картончета на които се пише с молив и се изтрива с гумичка. А иначе щом не си минавал прегледи скоро и други комиисии дори и да те извикат на последна комисия немогат да те вземат защото не се знае че си годен. Между другото ако те извикта наистина кажи на доктора че не си ходил на прегледи от много години включителнио и флуорограф. Иначе твоите задължрния са да им носиш всяко годни уверение в съответния срок.
П.С. И на мен пратете сканирано писмото от МО. julian78@mail.bg
- Julian
98 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
|
|