- Дата и час: 29 Ное 2024, 23:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разноски при административни дела
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Разноски при административни дела
Моля, отговорете ми дали се присъждат съдебни разноски при делата от административен характер. Благодаря ви.
- Dil
Какви административни дела имаш предвид?
Граждански или НАХД?
По първите се присъжда, ако имаш направени и си ги поискаш, най късно да приключване на делото в с.з., в което се обявява за решаване. В писмената защита - не е редно, тъй като това е извънпроцесуално действие, според мен.
По НАХД в нашия съд /Пловдив/ не присъждат, ама имам практика на ВАС по въпроса в обратния смисъл.
Граждански или НАХД?
По първите се присъжда, ако имаш направени и си ги поискаш, най късно да приключване на делото в с.з., в което се обявява за решаване. В писмената защита - не е редно, тъй като това е извънпроцесуално действие, според мен.
По НАХД в нашия съд /Пловдив/ не присъждат, ама имам практика на ВАС по въпроса в обратния смисъл.
-
scribtor - Потребител
От автора отговор на въпросите на Scribtor.
Става въпрос за гражданско дело предполагам. Осъдихме ОС Земеделие и гори за незаконосъобразни и необосновани решения. В решението на съда пише: “При този изход на процеса разноски не се присъждат, тъй като такива не са претендирани от ответницата по касация”.
Попитах адвоката защо не е претендирал разноските и той ми отговори, че от известно време разноски по административните дела не се присъждат. Вярно ли е това и ако не е какво мога да направя срещу този адвокат, защото се касае за значителни суми за експертизи и др. съдебни разноски. Благодаря Ви.
Попитах адвоката защо не е претендирал разноските и той ми отговори, че от известно време разноски по административните дела не се присъждат. Вярно ли е това и ако не е какво мога да направя срещу този адвокат, защото се касае за значителни суми за експертизи и др. съдебни разноски. Благодаря Ви.
- dil
Напомням на завършилите юридически пуцове,че визираните дела са административни и административно-наказателни.
Писмената защита,коятосъдебната практика отдавна е приела като начин на пледиране по съществото на делото може да съдържа искане за разноските,като несъобразяването с това искане представлява процесуално нарушние.
Писмената защита,коятосъдебната практика отдавна е приела като начин на пледиране по съществото на делото може да съдържа искане за разноските,като несъобразяването с това искане представлява процесуално нарушние.
- стар адвокат
Уважаеми " стар адвокат",
Би трябвало да знаете, че представянето на писмена защита , дори и да е прието е в нарушение на процесуланите норми. В тази връзка посредством писменото изложение се нарушава един от основните водещи принципи в правораздаването - този на устността ( чл.105 ал2 ГПК). От друга страна писмената защита нарушава и основния прицип - този на равенство на страните( чл. 4ГПК). Винаги едната страна ще е в по-изгодно положение - тази , която представя своята защита по-късно. Подобни размисли са възприели класиците Ж.Сталев, О.Стамболиев, Л.Корнезов, и т.н. Не на последно място, чрез рпедставяне на писмена защита се губи и закърнява изяшността, красотата от умението да може да се говори и излагат правни и обосновани доводи. Именно в това е и същността - чрез речта се постига и убеждението. В противен случай - защо да се явяваме на заседание - нека да направят процедурата подобна на арбитражното производство - само по документи........
Вярно е, че писмената защита има за цел пшроцесулана икономия, предпазва от възможността да се запише погрешно или да не се запише въобще в протокола определено твърдение.Вярно е и , че в началото дори е препоръчително да се използва....Но нека това не продължава години напред. Добро разрешение е следното, което е в съгласие с основните принципи на рпавото.
Писмена защита - добре - но се представя в самото заседание по същество!
MONTESKIO
Би трябвало да знаете, че представянето на писмена защита , дори и да е прието е в нарушение на процесуланите норми. В тази връзка посредством писменото изложение се нарушава един от основните водещи принципи в правораздаването - този на устността ( чл.105 ал2 ГПК). От друга страна писмената защита нарушава и основния прицип - този на равенство на страните( чл. 4ГПК). Винаги едната страна ще е в по-изгодно положение - тази , която представя своята защита по-късно. Подобни размисли са възприели класиците Ж.Сталев, О.Стамболиев, Л.Корнезов, и т.н. Не на последно място, чрез рпедставяне на писмена защита се губи и закърнява изяшността, красотата от умението да може да се говори и излагат правни и обосновани доводи. Именно в това е и същността - чрез речта се постига и убеждението. В противен случай - защо да се явяваме на заседание - нека да направят процедурата подобна на арбитражното производство - само по документи........
Вярно е, че писмената защита има за цел пшроцесулана икономия, предпазва от възможността да се запише погрешно или да не се запише въобще в протокола определено твърдение.Вярно е и , че в началото дори е препоръчително да се използва....Но нека това не продължава години напред. Добро разрешение е следното, което е в съгласие с основните принципи на рпавото.
Писмена защита - добре - но се представя в самото заседание по същество!
MONTESKIO
- monteskio.
Браво, Monteskio! Добре казано ..., дано някой ден юридическата ни реторика се върне при корените си - при словото! Сега милата е заприличала на собствената си сянка... Ех процесуална икономио ..., о времена, о нрави! Синтетика и полуфабрикати, това е Минке положението!
- justine
- Потребител
не получих директен отговор "да" или "не"
Благодаря на всички за мненията, но аз – авторът на темата не съм юрист и не разбирам вашата полемика. Моля ви да ми отговорите на въпроса дали моят адвокат ме е подвел, като ми е казал, че по този вид дела не се присъждат разноски. Просто и ясно с няколко думи: присъждат се или не се присъждат. Мисля, че е криворазбрана проява на професионална етика да премълчите за евентуалната грешка на свой колега. В случая се касае за доста пари за експертизи и то платени от възрастни и бедни пенсионери. Благодаря ви.
- dil
Re: не получих директен отговор "да" или "не&
dil написа:Благодаря на всички за мненията, но аз – авторът на темата не съм юрист и не разбирам вашата полемика. Моля ви да ми отговорите на въпроса дали моят адвокат ме е подвел, като ми е казал, че по този вид дела не се присъждат разноски. Просто и ясно с няколко думи: присъждат се или не се присъждат. Мисля, че е криворазбрана проява на професионална етика да премълчите за евентуалната грешка на свой колега. В случая се касае за доста пари за експертизи и то платени от възрастни и бедни пенсионери. Благодаря ви.
По-горе съм Ви отговорил на въпроса!
- oli_frrren
- стар адвокат
И още нещо да добавя към " стар адвокат "......
Практиката въз основа на какво е резултат?! Може би на теорията?! Ако е така - н е трябва ли да са взаимно свързани, т.е. практиката да е " живота " на теорията?! В тази връзка, не виждам правната логика да бъдат различни.
Но вие може би от дългоодишния стаж, се открили пътя към различието?!
MONTESKIO
Практиката въз основа на какво е резултат?! Може би на теорията?! Ако е така - н е трябва ли да са взаимно свързани, т.е. практиката да е " живота " на теорията?! В тази връзка, не виждам правната логика да бъдат различни.
Но вие може би от дългоодишния стаж, се открили пътя към различието?!
MONTESKIO
- monteskio.
oli_frren
Благодаря. Прав сте -когато има много дела......но както написах по-горе - не отричам писмената защита - само да се спазва ТЕОРИЯТА.)))))
MONTESKIO
MONTESKIO
- monteskio.
Питащия - просто и ясно - присъждат се, ако: са поискани до приключване на заседанието по същество /най-късно/.
Няма писмени бележки, няма молби за допълване. Допълване има, когато си поискал нещо, а съдът е пропуснал да ти го даде. Като не си поискал - сори!
А що се отнася до това да ли ви е подвел някой- не е редно да даваме такива квалификации без да познаваме в детайли казуса или практиката на съответния съд .
Няма писмени бележки, няма молби за допълване. Допълване има, когато си поискал нещо, а съдът е пропуснал да ти го даде. Като не си поискал - сори!
А що се отнася до това да ли ви е подвел някой- не е редно да даваме такива квалификации без да познаваме в детайли казуса или практиката на съответния съд .
- ivon
Безкрайно ми е неприятно като вляза в съдебно заседание да виждам оттегчените и нетърпеливи да претупат делото погледи на някои съдии. Обидно ми се струда да ставам на крака когато влизат хора, нямащи никакво желание да си свършат работата и не даващи възможност дори на свидетели да кажат какво са видяли, за адвокатите да не говорим. Все пак се решават съдбите на хората или аз още не съм претръпнала към нечувствителността и незаинтересованността на някои "съдии", за които по-подходяща е думата "чиновници"
Ето затова хората гледат с лошо око на съдебната система. Защото тя не помага на хората, а просто обслужва определени интереси. Защото за да станеш съдия се искат в почти всички случай пари и връзки. За нотариус да не говорим как се става.
Ето затова хората гледат с лошо око на съдебната система. Защото тя не помага на хората, а просто обслужва определени интереси. Защото за да станеш съдия се искат в почти всички случай пари и връзки. За нотариус да не говорим как се става.
- fenix_f
- Потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|