начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Казарма

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казарма

Мнениеот Яки » 01 Юли 2005, 22:32

Някой да е получавал повиквателна за наборна комисия или да е ходил след скорошните промени на Закона за отбраната? Каква е същността - преглед ли, какво ли? И какво става ако не отидеш като те викат?

И за какво са тез прословути 27 години - за да ти пратят повиквателна да се явиш в поделението или за да влезнеш в поделението. Може ли да ти пратят повиквателна преди 27, а реално да влезеш след 27?
Яки

Мнениеот аз » 08 Юли 2005, 17:37

Значи трябва повиквателната заповед да ти е изпратена преди да си навършил 27 г. А на колко ще си като влезеш-това си е отделен въпрос.
аз

Мнениеот Гост » 09 Юли 2005, 14:13

A kak pra6tat povikvatelna? Obiknovena po6ta, prepory4ana? Kak 6te dokajat 4e sym polu4il takava?
Гост

Мнениеот Младши адвокат » 09 Юли 2005, 17:18

Чл. 107. От наборна военна служба се освобождават:
1. негодните за военна служба;
2. навършилите към момента на явяване на военна служба пределна възраст за повикване на наборна военна служба;

Момента на явяване следва да се счита според мене явяването във военното поделение. Тоест ако повиквателното е изпратено преди навършване на 27 години, но лицето ги навърши преди да се е яви в поделение следва то да не служи. Това е моето мнение, но интересно би било да чуем и мненията на други колеги!
Младши адвокат

Мнениеот Младши адвокат » 10 Юли 2005, 15:01

Няма ли други мнения!?
Младши адвокат

Мнениеот колега1 » 10 Юли 2005, 21:51

Anonymous написа:A kak pra6tat povikvatelna? Obiknovena po6ta, prepory4ana? Kak 6te dokajat 4e sym polu4il takava?

Обаждат ти се по телефона и те викат в окръжието, където ти връчват повиквателната.
В нея има дата, на която трябва да се явиш в дадено поделение. Според мен на тази дата,ако си навършил 27 години не може да влезеш. Но военните си тълкуват законите както поискат.
Мен ми е интересно примерно дали второто висше също освобождава от казармата? Различни мнения чувам.
Аз съм на комисия след 20 дена......
колега1

Мнениеот Гост » 11 Юли 2005, 14:20

Напълно подкрепям мнението на "Младши адвокат" всяко друго тълкуване изглежда несериозно, но да не забравяме че когато става дума за военни всичко е възможно. Техният "гений" е уникален.
Гост

Мнениеот Гост » 11 Юли 2005, 17:24

Научих от трето лице, че според изменение в ДВ бр. незнаен нямаш право да запишеш магистратура без да си отслужил. Вярно ли е това?
Гост

Мнениеот Гост » 17 Юли 2005, 15:02

Ami ako niama6 telefon kak 6te ti se obadiat za da te izvikat v okrajieto?
I ako vaob6te ne otide6 na komisia kakvo stava?

Kolega1 ti za kakvo 6te hodi6 na komisia?
Гост

Мнениеот Гост » 17 Юли 2005, 15:52

Вижте Закона за Отбраната и Въоръжените сили на РБ, там е описана процедурата, включително и глобите за неявяване и т.н.
Гост

Мнениеот Гост » 17 Юли 2005, 16:26

E to ako sa samo globi koito ima pari4ki 6te pla6ta dokato navar6i 28 godini i niama da go vzemat...
Гост

Бях на комисия на 12 юли

Мнениеот w » 20 Юли 2005, 11:59

Предната година юли също бях. Тогава ме отложиха за една година защото казах , че ще уча втора магистратура.
Отивам сега с уверението оня ми каза: еее те промениха закона сега трябва да влезеш!?!?!? Аз му показвам уверение и му цитирам закона той ми се хили и вика: е то ако те става да учиш ще те изтървем:). баси тея не спазват закона.
И ми показва копие на вестник ( някакъв селски вестник излизащ незнам си къде) и там някакъв генерал казал че ше вземат след бакалавър ...е баси никъде в закона не пише нито в държавен вестник това в оня вестник е мнение на някой си без никаква правна тежест. Оня ми се хили и вика е айде де какво толкова , а аз съм дал вече 1000 лева за магистратурата и да спра на средата1
Луди хора.
Лошото е че ме писа и май искат да ми праштат повиквателна въпреки уверение че уча з, студентска книжка носих всичко ми е изрядно.
Нагло нарушават закона.
Каза ми дай да измислим нещо с тая магистратура и...после вика разбираш ли ме какво искам да ти кажа? Май не ме разбираш?
Тоя подкуп ли ми искаше. Незнам. Комисията ми се състоеше само от един човек някакъв си подполковник
Какво да правя?
w

Мнениеот ivaylo_ganchev » 20 Юли 2005, 12:31

Опитът сочи, че с военните не може да се излезе на глава с метода на убеждаването. Няма и нужда да се прави. Обаче има един начин на измъкване, който успешно е приложен - засега само веднъж в България. За какво става въпрос? Да речем получил си повиквателна заповед за казармата. Смяташ, че е налице основание за отлагане, и че заповедта е неправилна. Пак повтарям - важно е да има заповед, какво е казал чиновникът в окръжието е абсолютно без значение. Заповедта, както ни учи административното право, е индивидуален административен акт по смисъла на ЗАП. Следователно той подлежи на обжалване пред окръжния съд по седалището на военното окръжие. Аз преди около три години точно това направих. Тогава окръжният съд отхвърли жалбата, но ВАС я уважи. И най-важното - съдът вече има практика, че повиквателната заповед е административен акт, подлежащ на обжалване, тъй като не е включен в кръга на актовете, които не подлежат на обжалване по реда на ЗАП. А както също така е известно, жалбата срещу административния акт има суспензивно действие, т. е. спира се изпълнението му. Изрично е да казвам, че делото може да продължи толкова време, че донаборникът вече да е навършил съответните години... Е-ми, това е накратко ноу-хау - то :twisted:
ivaylo_ganchev
Нов потребител

Мнениеот Гост » 21 Юли 2005, 00:15

ivaylo_ganchev написа:Опитът сочи, че с военните не може да се излезе на глава с метода на убеждаването. Няма и нужда да се прави. Обаче има един начин на измъкване, който успешно е приложен - засега само веднъж в България. За какво става въпрос? Да речем получил си повиквателна заповед за казармата. Смяташ, че е налице основание за отлагане, и че заповедта е неправилна. Пак повтарям - важно е да има заповед, какво е казал чиновникът в окръжието е абсолютно без значение. Заповедта, както ни учи административното право, е индивидуален административен акт по смисъла на ЗАП. Следователно той подлежи на обжалване пред окръжния съд по седалището на военното окръжие. Аз преди около три години точно това направих. Тогава окръжният съд отхвърли жалбата, но ВАС я уважи. И най-важното - съдът вече има практика, че повиквателната заповед е административен акт, подлежащ на обжалване, тъй като не е включен в кръга на актовете, които не подлежат на обжалване по реда на ЗАП. А както също така е известно, жалбата срещу административния акт има суспензивно действие, т. е. спира се изпълнението му. Изрично е да казвам, че делото може да продължи толкова време, че донаборникът вече да е навършил съответните години... Е-ми, това е накратко ноу-хау - то :twisted:

Хихи! Добре Шерлок!
Гост

Мнениеот batsali » 21 Юли 2005, 07:53

Момчета какво лошо има да влезете в казармата?! А може би и ви трябва.......
иначе варианта за измъкване с обжалването на повиквателната ми хареса - тарикатско е браво !!!
Поздрави!!!
......и правете партенки.....
batsali

Мнениеот Гост » 22 Юли 2005, 18:19

ivaylo_ganchev, za kakvo si objalval povikvatelnata? kakvo i e bilo krivoto na povikvatelnata 4e si objalval? za kolko vreme mina deloto i za6to ne te vzeha nakraia?
Гост

Мнениеот ivaylo_ganchev » 24 Юли 2005, 14:07

Чакай - чакай :lol: , не ставаше въпрос за моята повиквателна за казарма, а за случая на мой клиент. Няма значение какво в конкретния случай не е било наред с повиквателната, но ако все пак те интересува - младежът беше подал молба за замяна на службата с алтернативна. Според закона, до произнасянето на комисията по алтернативна служба, нямат право да викат в казарма. Само че той си получи повиквателната преди да има решение на молбата си за алтернативна служба. Но в действителност казусът е много по-комплициран, това е само в най-общи линии. Та ето ти една идея ако наистина искаш да отървеш казармата по един сравнително законен начин - когато ти се обадят за да отидеш да си получиш повиквателната, сядаш и си написваш една молба за замяна на военната служба с алтернативна служба. Виж си закона - все може да се измисли някакво основание. След това, но преди датата на връчване на повиквателната, си подаваш молбата във военното окръжие. Там е много вероятно да намерят предтекст за да откажат да ти я приемат. Не се отчайвай - използвай куриерска служба - ще ти струва около 4 лв. :wink: А след това спокойно си получаваш повиквателната, и я обжалваш като издадена по време на производство по замяна на воинските задължения с алтернативна служба :idea:
ivaylo_ganchev
Нов потребител

Може ли някой да коментира

Мнениеот Пешо » 25 Юли 2005, 16:45

Може ли някой да коментира този постинг в Днес.БГ:
http://www.dnes.bg/forum/viewtopic.php?p=4945#4945

Гошо:
" Някои хора, включително прес-центърът на НДСВ, явно тълкуват само първата магистратура като продължение на образованието (във връзка с израза "[b]до завършване на образованието[/b]" от Чл. 106 (1) на военния закон.

(отговорът на НДСВ е тук) http://www.dnes.bg/forum/viewtopic.php?t=517&postdays=0&postorder=asc&start=50

(а членът е тук)
Чл. 106. (1) От наборна военна служба се отлагат:
1. (изм. - ДВ, бр. 40 от 2002 г.) учащите се в основни и средни училища, в редовна форма на обучение във висшите училища и в други училища, създадени по законоустановения в страната ред, и приравнените към тях чужди учебни заведения - до завършване на образованието, но не по-късно от 27-годишна възраст

ОБАЧЕ аз смятам трактовката на НДСВ за правно нерегламентирана и за отживелица. В наши дни човек може да допълва базисното си бакалавърско образование с различни по специалност магистратури, както намери за добре.

Опитах се да намеря нещо за "завършване на образованието" в Закона за висшето образование и не откривам такова нещо. Следователно този израз трябва да се тълкува стеснително, в смисъл "до завършване на степента"

Може ли някой с юридическо образование да потвърди моите наблюдения за стеснителното тълкуване. [Бел. Пешо: T.e., че втората магистратура се смята за продължение на образованиет - звучи логично, но явно хората го тълкуват както им кеф.]

ЗАКОН ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ
Чл. 42. (1) Системата на висшето образование организира обучение след завършено средно образование и се състои от следните степени:
1. първа степен - с минимален срок на подготовка по учебен план 4 години, като на завършилите се присъжда образователно-квалификационна степен "бакалавър";
2. (изм, ДВ, бр. 60 от 1999 г.) втора степен - с минимален срок за подготовка 5 години или не по-малко от една година след степента "бакалавър", като за завършилите се присъжда образователно-квалификационна степен "магистър";
3. (изм, ДВ, бр. 60 от 1999 г.; попр., бр. 66 от 1999 г.; изм., бр. 48 от 2004 г.) трета степен - с минимален срок за подготовка 3 години след придобиват степента "магистър", като на завършилите се присъжда образователна и научна степен "доктор".
(2) (Нова, ДВ, бр. 60 от 1999 г.) Обучението в степента "бакалавър" осигурява базова широкопрофилна подготовка по професионални направления и специалности.
(3) (Нова, ДВ, бр. 60 от 1999 г.) Обучението в степента "магистър" осигурява задълбочена фундаментална подготовка, съчетана с профилиране в определена специалност... "
Пешо

Към W

Мнениеот Иво » 25 Юли 2005, 17:41

Колега,разбира се че ти искат подкуп,на мой близък приятел му се случи същото.Като му казаха идва ред да те вземаме,той започна да увърта........"Ами туко що се вписах като адвокат,това ще ми срине кариерата,не може ли да се отложа ако на есен запиша нещо"Последва от военния...."А неееможе,ама щом си адвокат,ти знаеш че Няма невъзможни неща" ще дойдеш другата седмица да помислим.Разбира се помислиха и го отложиха за 1 година ,не ми каза колко..........Тази година-Вчера ,пак беше на комисия и му казали оооооооо ти септември ставаш на 27-ами освобождаваме те.........
Иво

Мнениеот Гост » 03 Авг 2005, 12:09

Ще се радвам, ако някой от пишещите и четящи тук прависти ми разясни, дали мога да обжалвам на следното основание:

Завършил съм семестриално, но не съм защитил дипломна работа. Според правилника на моя университет имам право да отлагам завършването 3 години и са ми казало, че в този срок ще ми дават уверения, че не съм завършил. Законът за висшето образование казва следното -

Чл.45. (1) Обучението по всяка специалност на първа и втора степен завършва с държавен изпит или със защита на дипломна работа.

А ЗОВС казва следното -

Чл. 106. (1) От наборна военна служба се отлагат:
1. (изм., ДВ, бр. 40 от 2002 г.) учащите се в основни и средни училища, в редовна форма на обучение във висшите училища и в други училища, създадени по законоустановения в страната ред, и приравнените към тях чужди учебни заведения - до завършване на образованието, но не по-късно от 27-годишна възраст;

При това положение, законосъобразно ли е от страна на военните да пращат повиквателни на хора, които са им представили валидно уверение, защото според мен като чета закона, това противоречи на него? На мои колеги, които все още не са завършили с дипломна или държавен са им казали, че не ги интересувало едно такова уверение. Е как може да не ги интересува, след като законът ясно казва какво е "завършване" и съответно докога се водиш незавършил и, че преди това имаш право да се отлагаш. И имат ли право военните да не приемат уверения, защото са счели така за подходящо, независимо, че влиза в противоречие с тези текстове?

Та ще се радвам ако някой специалист ми отговори -
1 - имам ли право да обжалвам на тези основания повиквателна и
2 - има ли смисъл да го правя и
3 - какво би било евентуалното развитие на едно такова обжалване?
Гост

Следваща

Назад към Взаимопомощ