Здравейте!
Попаднах в много оплетена ситуация, надявам се някой да успее да ми помогне със съвет:)
Работя в една белгийска фирма и преди месец получих предупреждение"на основание чл. 187, т. 3 от Кодекса на труда във връзка с неизпълнение на възложената работа - изключително ниско ниво на ефективност - 3 пъти по-ниско от средното за компанията за изминалия мес. период.
Предупреждаваме, че при констатиране на продължаващо безпричинно неефективно изпълнение на възложената работа в рамките на следващия отчетен месечен период ще бъдем принудени да прекратим трудово-правните отношения помежду ни."
получих екземпляр от предупреждението на 25.05.2005 г. , започнах усилено да си търся работа и си намерих, но все още не съм уволнена, въпреки ниските ми резултати, трябва да се появя на новата работа на 4.07. , за да подпища трудов договор, но все още съм обвързана със старата фирма, която не ме уволнява, тъй като този месец много от служителите напускат, а фирмата има нужда от работници! Носят се слухове, че в края на другия месец ще се раздават уволнения! А какво да правя аз?! Не смея сама да прекратя трудовия договор, който съм подписала с тях, тъй като според условията " При прекратяване на договора от страна на СЛУЖИТЕЛЯ поради недостатъчно основателни причини преди изтичането на срок от шест месеца, считано от датата на сключване на договора, същият следва да възстанови на РАБОТОДАТЕЛЯ всички разноски свързани с неговото обучение."
Все още не са изминали шестте месеца, които ме задължават и не бих могла да изплатя тази сума! Тоест не мога да си позволя да искам прекратяване на трудовите ни отношения!
Би било некоректно от моя страна да подведа бъдещите си работодатели, които очакват на 4.07 да подпишат трудов договор с мен! Много държа на работата, която съм си намерила . . . Имам една седмица да намеря изход . . .
Как да постъпя?
- Дата и час: 30 Ное 2024, 08:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помогнете!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Ами искайте от работодателя си прекратяване на договора по взаимно съгласие, пишите една молба ...моля да бъде прекратен трудовия ми договор по взаимно съгласие считано от.... и т.н. завеждате в деловодството, взимате я и отивате при боса и ревете да ви я подпише. Защото в трудовия ви договор пише "......При прекратяване на договора от страна на СЛУЖИТЕЛЯ....." т.е. има се предвид едностранно прекратяване от ваша страна, а иначе това ще е по взаимно съгласие и тази клауза не може да има правни последици да ви искат неустойка.
- Оки
Re: Помогнете!
И какво обучение ти е изплащал работодателя и ако е плащал сключвали ли сте договор за обучение , има ли избрно приложимо право ,след като фирмата е белгийска ,щото ако няма ще се приложи чл.96 ал.2 от КМЧП -Тоест нашия КТ .
ХАЙДЕ ДАЙ МАЛКО ПО-ВЕЧЕ ИНФО
ХАЙДЕ ДАЙ МАЛКО ПО-ВЕЧЕ ИНФО
- донна2
обучението ми беше 4-месечен курс по нидерландски език, като в предния договор пишеше, че таксата за обучението - 189 EUR и останалите допълнителни доходи, учебници и т.н. , са за сметка на работодателя. Тоест трябва да ги възвърна в случай, че сама поискам уволнението си! Ето там е проблема, хем ще ме уволняват, хем не го правят!
- Гост
С договорите във тази фирма всичко е ОК, те много държат на това. Първо постъпих като маркетинг-войс оператор с френски език, после подписах договор за преквалификация, т. е. договорът, според който те поемат разноските по обучението ми и се обвързваха да ме наемат на работа след вече придобитата квалификация. И последният договор, който подписах беше за започване на работа с нидерландски, от него цитирах в началото условията. Значи, според вас, след като съм получила предупреждение, бих могла сама да поискам да напусна, по взаимно съгласие?
- Гост
С договорите във тази фирма всичко е ОК, те много държат на това. Първо постъпих като маркетинг-войс оператор с френски език, после подписах договор за преквалификация, т. е. договорът, според който те поемат разноските по обучението ми и се обвързваха да ме наемат на работа след вече придобитата квалификация. И последният договор, който подписах беше за започване на работа с нидерландски, от него цитирах в началото условията. Значи, според вас, след като съм получила предупреждение, бих могла сама да поискам да напусна, по взаимно съгласие?
- Allegra
И да допълня от това което си написала стигам до извода ,че работодателя ти е включил в ТД и клауза свързана с д-ра за преквалификация. Не е нужно тъй като има скл. д-р за преквалификация и там има изброени права и задължения на страните е ти не написа какви са твоите задължения за тях мога само да предполагам ,но според мен не пречи .
И да не беше я включвал тая клауза ти по силата на д-р за преквалификация пак щеше да му дължиш сумата все пак там понякакъв начин е защитил интересите си .....или е пропуснал.
И да не беше я включвал тая клауза ти по силата на д-р за преквалификация пак щеше да му дължиш сумата все пак там понякакъв начин е защитил интересите си .....или е пропуснал.
- Гост
да допълня от това което си написала стигам до извода ,че работодателя ти е включил в ТД и клауза свързана с д-ра за преквалификация. Не е нужно тъй като има скл. д-р за преквалификация и там има изброени права и задължения на страните е ти не написа какви са твоите задължения за тях мога само да предполагам ,но според мен не пречи .
- донна2
А ти как би постъпила на мое място? Друг начин е да изчакам на тази работа и да се надявам, че ще ми дадат неплатен отпуск...и в най-скоро време ще разберат, че все пак нямат полза от мен и ще изпълнят предупреждението си
а през това време аз ще отида на новото място, на което държат да сключим договор . . . и той в такъв случай трябва да бъде граждански договор, защото вече съм обвързана с един трудов. Преди време един адвокат ми каза във връзка с " при прекратяване на договора от страна на служителя поради недостатъчно основателни причини преди изтичането на срок от шест месеца, същият следва да възстанови на работодателя всички разноски свързани с неговото обучение " за основателна причина, според въпросния адвокат може да се счита и това, че съм си намерила по-високо платена работа.
а през това време аз ще отида на новото място, на което държат да сключим договор . . . и той в такъв случай трябва да бъде граждански договор, защото вече съм обвързана с един трудов. Преди време един адвокат ми каза във връзка с " при прекратяване на договора от страна на служителя поради недостатъчно основателни причини преди изтичането на срок от шест месеца, същият следва да възстанови на работодателя всички разноски свързани с неговото обучение " за основателна причина, според въпросния адвокат може да се счита и това, че съм си намерила по-високо платена работа.
- Allegra
Все пак допълвам ,доколкото разбирам към тоя ТД ще се приложи нашият КТ , предполагам че става въпрос за безсрочен трудов договор /а не договор със срок на изпитване така ли е / ,ако е първото ще дължите и една брутна заплата ако напуснете без предизвестие ,затова опитайте най-добре по взаимно съгласие .
- Гост
трудовият ми договор не е безсрочен, сключен е за шест месеца, като след това може да се поднови.
Благодаря Ви за отговорите !
Ще помисля още малко какво да правя.
във всеки случай не ми се иска да плащам обучението си .
Фирмата определено много се разраства. Сега построиха нова сграда в Бизнес Парка и е предвиден цял етаж за новите служители, които ще се обучават на нидерландски. Учителите са добри и това е една голяма възможност за всеки, който иска да научи нов език. След 4-месечния курс следва една седмица обучение в Call-cener-a/залата за обаждания/.
След това се подписва договор, като моя, от който трудно може човек да се измъкне;) Работата е много напрегната, изчислих, че за 8-часов работен ден извършваме 400 обаждания. Там е работата, че освен, че хората, на които звъним са неучтиви-меко казано/на кого ли му е приятно да го безпокоят по 3 пъти на ден с една и съща оферта/и шефовете имат господарско отношение към всички, които се намират в тази зала. За да се следи реда има няколко човека, които постоянно обикалят зад гърбовете ни. Политиката на фирмата, спрямо служителите е да ги държи в неведение, отскоро започна да излиза фирмен вестник, който се разпространява по електронната поща, затова съм наясно за новата сграда, но предимно информацията за почти всичко случващо се във фирмата се разпространява под формата на слухове. По такъв начин разбрах, че разходите за курсовете по нидерландски не се плащат от фирмата, а са отпуснати от Европейския съюз. Доколко това е вярно, не зная, но има реална възможност да е така! Тогава този момент от моя договор може да се окаже просто начин за задържане на служителите на една доста неприятна работа. Познавам много хора, които с радост биха напуснали, но се страхуват, както и аз, от последствията.
Фирмата определено много се разраства. Сега построиха нова сграда в Бизнес Парка и е предвиден цял етаж за новите служители, които ще се обучават на нидерландски. Учителите са добри и това е една голяма възможност за всеки, който иска да научи нов език. След 4-месечния курс следва една седмица обучение в Call-cener-a/залата за обаждания/.
След това се подписва договор, като моя, от който трудно може човек да се измъкне;) Работата е много напрегната, изчислих, че за 8-часов работен ден извършваме 400 обаждания. Там е работата, че освен, че хората, на които звъним са неучтиви-меко казано/на кого ли му е приятно да го безпокоят по 3 пъти на ден с една и съща оферта/и шефовете имат господарско отношение към всички, които се намират в тази зала. За да се следи реда има няколко човека, които постоянно обикалят зад гърбовете ни. Политиката на фирмата, спрямо служителите е да ги държи в неведение, отскоро започна да излиза фирмен вестник, който се разпространява по електронната поща, затова съм наясно за новата сграда, но предимно информацията за почти всичко случващо се във фирмата се разпространява под формата на слухове. По такъв начин разбрах, че разходите за курсовете по нидерландски не се плащат от фирмата, а са отпуснати от Европейския съюз. Доколко това е вярно, не зная, но има реална възможност да е така! Тогава този момент от моя договор може да се окаже просто начин за задържане на служителите на една доста неприятна работа. Познавам много хора, които с радост биха напуснали, но се страхуват, както и аз, от последствията.
- Allegra
Не се притеснявай
Знам за коя фирма говориш. Не се притеснявай. Такива заплахи се сипят там на поразия. Няма скоро да те уволнят. повече информация на лично съобщение.
- agent391
Allegra написа:трудовият ми договор не е безсрочен, сключен е за шест месеца, като след това може да се поднови.
- Гост
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|