начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Разширение на банята

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разширение на банята

Мнениеот atanaskanev » 21 Юли 2020, 02:24

Здравейте.
Наскоро си купих къща, горе-долу ново строителсто - от 90те години, но банята е много малка (към 3 кв) и искам да я разширя. Реално гърба на банята е една от терасите (около 3 кв и тя), която изобщо работа не върши, и мисля да и свържа покрива с бетонената конструкция на къщата и слея с банята и я затворя плътно с тухли и преустроя в обща баня.
Въпроса ми е след като къщата си е изцяло моя, в мой си парцел, и нямам съседи - трябва ли ми разрешително или мога да си го преустроя ?
atanaskanev
Младши потребител

Re: Разширение на банята

Мнениеот jhoro » 21 Юли 2020, 03:22

Здравейте!
Ето нещо за четене - по въпроса.Ремонти и реконструкции и по-подробно.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 21 Юли 2020, 09:27

Ваша или чужда къщата има конструкция, която е изчислена за определени натоварвания и затова за всичко, изключая цвета на пердетата, се иска разрешение, особено за подобен род действия, засягащи не само конструкцията, а и фасадата. От друга страна, ако тръгнете да вадите разрешение, ще влезете в голямо приключение.
В случая е добре да помислите дали неясно описаните преустройства са необходими, ако са необходими - струват ли си нервите и парите, а ако си струват дали да тръгнете по трънливия път на закона или да направите каквото сте решили и да забравите.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 21 Юли 2020, 15:35

Добро утро! Не гледайте часовника - в момента съм ... „по друга часова зона“! Сутринта нямах възможност за много писане, но сега ще обясня по-подробно.
Първо - да благодаря на ivanov_p за отговора! Спокоен, толерантен, но все още - лаконичен. Не съм сигурен, дали питащия ще разбере всички загатвания.
Затова ще си позволя, да обясня като ... за лаици!

Уважаеми atanaskanev - от Вашия въпрос се разбират няколко основни неща.
1. Става дума за „жилищна сграда с ниско застрояване, пета категория“ (понятие „къща“ има само в разговорния език). 99,99% съм сигурен, че строителството е „монолитно“ - тоест, почти всички стени са „носещи“, освен допълнителни, леки, преградни стени. Всяка носеща стена в горния си край има „греда (бетонен трегер), на която „стъпва“ плочата. Нарушаването целостта на такава стена, може да повреди цялата сграда.
2. Има една възможност. Стените, на които има прозорци - (в тази зона) не са носещи. Стената под прозореца, носи само него и може да се премахне без проблеми.
В момента „около мен“ има подобен казус, но не разширяване на съществуващо - а изграждане на ново (пристрояване) санитарно помещение. Малката подробност - в стената е имало врата, сега има прозорец, който ще се махне и пак ще бъде врата.
3. Относно решението Ви - дали ще е „по официалния ред“ или както сте си решили - зависи от Вас. Проблем не са евентуални санкции от ДНСК или друга институция.
Лошо ще стане, ако конструкцията на сградата „се изсипе“ върху нечия глава.
Затова е нужно - поне неофициален оглед и становище от строителен инженер ПГС (конструкции).

Желая Ви приятен ден!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот atanaskanev » 21 Юли 2020, 22:37

Искрени благодарности за отговорите.
Наистина не съм запознат с нещата, а не искам да дойдат с багери да ми бутат банята на втория етаж.
Което всъщност наистина ли е възможно ?
atanaskanev
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 22 Юли 2020, 00:34

За „незаконно строителство/ремонт” едва ли ще пратят багер. Най-много да Ви накарат, да го премахнете сам.
Както преди казах - по-лошо ще е, ако повредите конструкцията на сградата.
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот atanaskanev » 22 Юли 2020, 23:54

Отново благодарности.
atanaskanev
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация