начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

Издирване на лице.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издирване на лице.

Мнениеот miroslav138 » 24 Май 2018, 04:10

Здравейте , може ли да ми кажете какво се случва , ако пълнолетно лице напусне дома си по негово желание без да уведоми => ОДИ (това ми е ясно). След като въпросното лице бъде намерено , какво се случва? Ще бъде ли върнат / върната обратно НАСИЛА или ще бъде ли семейството уведомено за настоящето местообитание или след като лицето потвърди , че е изчезнало по собствено желание , че е физически и психически здраво , пълнолетно , молбата за издирване да отпадне? Най-важното , което е - ще разбере ли семейството къде е или просто ще знае , че лицето е живо и здраво?
miroslav138
Нов потребител

Re: Издирване на лице.

Мнениеот katerinakuch » 27 Май 2018, 23:48

Лицето е пълнолетно и има пълната свобода да напуска дома си и не е длъжно да уведомява когото и да било за новото си местоопребиваване.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот vili_spasova » 28 Май 2018, 11:02

Все пак да не забравяме разпоредбите на закона за гражданската регистрация, в който се казва, че "Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес". Та дори и лицето да не иска близките и семейството му да са уведомени, къде е местонахождението му в момента, лицето е длъжно да заяви промяна в настоящия адрес. Дали лицето ще го направи е друг въпрос. Ако обаче пълнолетно и дееспособно лице, е решило да се поразходи за известен период от време из страната и/или чужбина, без да се установява за постоянно, без да информира близките си за това, не виждам как някой ще го задължи да дава отчет, къде точно се намира в момента. Или още повече, да кажем, че го издирят, намерят го жив и здрав на някой плаж пиещ освежителна напитка, не виждам кой ще го задължи да се върне при близките си или на работа, защото те така искали. Проблем има в семейството, което не общува помежду си.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот miroslav138 » 29 Май 2018, 16:41

Питах , защото имам приятелка от година. Момичето е пълнотелно , но поради религиозни причини не можем да сме заедно (техните не й позволяват и тя реши да напусне дома си и да дойде с мен) от там баща й тръгна да я заплашва , че щял да прати хора , да ме убият , че щели да ме съдят и т.н.
miroslav138
Нов потребител

Мнениеот kpts_ » 29 Май 2018, 21:48

Темата Ви е за издирване на лице, но не е ли по-важно, да предприемете мерки за сигурността си.
Една жалба в Прокуратурата би имала превантивен ефект срещу заплахи, или ако не - ще преценяте възможностите за раздяла или напускане на страната, или нещо трето.
kpts_
Потребител

Назад към Взаимопомощ