начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

Глоби на газо-енергийни дружества

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Глоби на газо-енергийни дружества

Мнениеот merykey » 07 Мар 2018, 13:23

Здравейте на газ сме повече от 10 години и такова чудо, не ни се бе случвало. На 28.02.2018г, бях уведомена по телефона, че газоподаването към имота ми е спряно, поради манипулиране на газомера ( до този момент идея си нямах какво е това). На 01.03.2018 отидох в газовото дружество, където ми заявиха, че трябва да платя 146 лв. такса ( 120 за нов газомер и 26 такса включване) ако искам пак да ползвам газ. Обясних им, че аз нямам вина ако някой е повредил газомера, тъй като те стоя ниско долу на улицата и няма как да съм му пазач. Много често се е случвало, на съседи да се поврежда при паркиране на автомобил или от малките гаменчета разхождащи се в късните часове на деня. от там заявиха, че не ги интересува , аз съм го била повредила не били те и за да има пак газ трябва да платя. Въпреки, че вината не е в мен заплатих съответната сума, тъй като посред зима с две деца без топла вода и готварска печка ( само това ни е на газ) е невъзможно. При смяната на газомера,поисках да ми оставят стария, след като аз плащам новия, но ми бе отказано.
От както сме газифицирани плащаме сметки между 7 и 40 лева. В зависимост от сезона и колко сме я ползвали. Днес обаче ми пристига фактура за 302 лева, служебно начислена поради , както те се изразиха, кражба на газ. И ако не платя в срок, после пак трябвало да плащам такси.
Твърдо съм решена да ги съдя, тъй като за мен това е незаконно и възползвайки се от ситуацията искат буквално да ме ограбят.
Моля дайте ми съвет да платя ли сметката и тогава да подам жалба в съда или директно да подам жалбата.
И някой би ли ми препоръчал добър адвокат занимаващ се с подобни въпроси.
Предварително благодаря на отзовалите се :)
merykey
Нов потребител

Re: Глоби на газо-енергийни дружества

Мнениеот doondie » 08 Мар 2018, 01:24

Ама че гнусна постъпка - да те рекетират посред зима! Кой е доставчикът?

Не мога да препоръчам адвокат. Само мога да изкажа мнение.

По отношение на плащането на сметката - не я плащай, а подай възражение до търговеца. Ако ти спре газта, тогава плати сметката, за да не оставате отново без топла вода. Имай предвид, че немалко ВиК и прочие доставчици на комунални услуги са осъдени (често след несъобразяване с препоръки на КЗП) да променят общите си условия така, че да не задължават клиентите си да плащат оспорени сметки, докато трае оспорването.

По отношение на кражбата на газ - на първо място, тя е недоказана. На второ място, правилно отбелязваш, че не си пазач на съоръженията. В този смисъл има не едно и две дела между енерго дружества и потребители, обвинени в кражба на ток чрез манипулиране на електромерите им. Основният мотив за отхвърляне на претенциите на ЕРП-тата е, че кражбата/манипулацията не е доказано извършена от абоната, тъй като електромерът не е в имота му. Дори самото констатиране на манипулацията би следвало да се извърши в присъствието на полицейски служител.

Конкретно за твоя случай - документи във връзка с въпросната кражба виждала ли си? Например протоколи и прочие от страна на доставчика и/или полицията? При положение че инсталацията не е твоя собственост, нито е в дома ти, а на улицата, на какво основание искат от теб да заплащаш подмяната на газомера? Разбирам да не ти оставят стария, но без независима констатация за манипулиране на уреда как точно ще докажат, че хем е манипулиран, хем конкретно от теб?

Според мен имаш основание да ги съдиш за възстановяване на недължимите суми - за нов измервателен уред, за такса за повторно включване, както и в последствие за „глобата” за предполагаемата кражба. Обезщетение е малко вероятно да получиш - евентуално някакви жълти стотинки, понеже в това отношение българският съд е доста стерилен. На всичкото отгоре трябва да искаш възможно най-малко, за да не трябва ти да плащаш после част от разноските.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Re: Глоби на газо-енергийни дружества

Мнениеот merykey » 10 Мар 2018, 13:24

Благодаря за бързия отговор и съжалявам, че аз отговарям със закъснение. Става въпрос за Газо-енергийно дружество Елин Пелин ЕООД.
Абсолютни нагли и безочливи. Свекър ми е ходил да провери какво се случва и те са го измамили да подпише, че на 28.02 е присъствал на проверката, под претекст, че подписва да не ни спират газта докато се изясни случая. Твърдо съм решила да не оставям нещата така и да си търся правата до край,
merykey
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ