начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Договор за заем за послужване

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор за заем за послужване

Мнениеот yamandiev » 01 Фев 2018, 09:41

Здравейте колеги,
Ще се опитам да бъда изчерпателен в помощта, която търся от Вас.

Тъй като по смисъла на закона, електроенергията е движима вещ, подлежи на предоставянето и под наем.
Има ли пречки ЮЛ да предостави на ФЛ чрез договор за заем за послужване , използването на електроенергия и съответно заплащането на употребената електроенергия за съответния месец към същото ЮЛ?

Ако е възможно , да ми дадете за пример или посочите линк, на бланка за договор за наем на потребление на електроенергия или питейна вода, бих ви бил много благодарен.
yamandiev
Нов потребител

Re: Договор за заем за послужване

Мнениеот atanasovlaw » 01 Фев 2018, 11:21

Не съм имал такъв случай, но имай предвид, че за да даваш заем, трябва да имаш вещно право върху вещта, а евентуално заемодателят има само една партида.
Най-простото нещо е заемателят да има отделен електромер, пък титулярът на партидата няма значение, макар че ако не е битов абонат цените за консумация са по-високи. Успех.
atanasovlaw
Младши потребител

Мнениеот yamandiev » 01 Фев 2018, 12:57

Казано в разговорен стил, ако другото лице /евентуалния ползвател/ , няма свой електромер и/или водомер (и партида) , може ли да се сключи поне договор за ползване или договор за наем , с което да се узакони ползването на електромера/водомера чиято собственост е лице Х и лицето У да заплаща изразходената и употребена електрическа енергия и питейна вода ?
Вещно право има в този случай, но може ли да се отдаде то на лицето У и по какъв начин би било най-удачно?

Да речем, лицето Х има партида и собствен водомер и прочие, към него желае да се включи лицето У. Това обстоятелство, може да се озакони с ДОГОВОР за използване на изградено външно захранване на ВиК , при което лицето У придобива правото да се включи и използва изграденото от него ВиК разклонение от централния водпровод на Общината, като същото лице У, се задължава да заплаща употребената питейна вода към лицето Х, чийто собственик е той на водопровода /партидата и тнт/.

А относно обстоятелството с електрическата енергия , ми идва малко странно дали би могло и не знам точно как може да се процедира при него...
yamandiev
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 01 Фев 2018, 19:32

Мели...ии..ии......!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот Melly » 01 Фев 2018, 20:13

ivanov_p написа:Мели...ии..ии......!

Кажи, Пейчо. Да не би да си се клонирал... :roll:

П.П. В Русия съм, в Русия съм. :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bvoykov » 01 Фев 2018, 22:05

Де факто вие уговаряте нито заем за послужване (такъв може да се уговаря само за непотребими вещи, а електроенергията очевидно е нещо, което се "потребява"), нито пък наем (поради същите аргументи). Това лицето Х да предоставя електроенергия и вода на лицето У, като лицето У се задължава да плаща парична цена на лицето Х представлява една препродажба на въпросните "вещи". Такъв договор сигурно е мислим, но предвид, че тези сфери са строго законодателно и административно регулирани, сигурно би имало някаква неблагоприятна правна последица, ако се установи наличието на такава уговорка от съответния контролен орган. Аз поне така смятам, не съм запознат със специалното законодателство.
bvoykov
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 01 Фев 2018, 22:18

Ти си в Русия, ама тук народът съвсем се разпищоли!

Електрическа енергия може да се даде под наем или на заем за послужване ако наемодател е Генератор, а наемател Акумулатор, при задължително условие наличните температури да са около абсолютната нула. Страните обаче са невъодушевени предмети и договорът ще нищожен, освен ако с нарочен закон не се разреши на НПО да ги представлява, както еко организации представляват дърветата.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 01 Фев 2018, 22:42

Здравейте,
Интересен въпрос, интересна теза. :roll:
Но мисля, че в съд никой няма да гледа на нещата от гледна точка на заем (наем), дог. за послужване и там както би се измислил някакъв обвързващ документ. Законът за енергетиката (ЗЕ) както и разните му там правила за търговия, за измервания и др. куп наредби и поднормативни документи, както и ОУ на ЕРП-тата са категорични в това, че без изричното съгласие на ЕРП не може да се допуска присъединяването на трето лице до собствените (на клиента) електрически уредби (виж. чл. 122, ал.3, т.2 от ЗЕ). Айде да беше упоменато само в ОУ... иди-дойди...? Но след като разпоредбата е и в закона... знам ли? :roll:
Вероятно въпросът на питащия е провокиран от завишените цени на така нар. промишлен ток, които наистина са драстично увеличени (мерзавско увеличени!!!). Наистина като вариант се явява договор за наем или послужване за помещението където ще се осъществи присъединяването. В който договор се упоменава, че наемателят (заемателят) ще го ползва с грижата на добър стопанин и другите му алибализми, но и ще понася за своя сметка всички дължими суми за .... .... електроенергия.... .... Нещо от сорта... :)
nikodim77
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ