Здравейте,
Имам нужда от малко разяснение и се надявам да може да ми помогнете.
Имам желание да запиша докторантура, като ми се иска да я завърша възможно по-бързо. Поради тази причина избрах да кандидатствам и запиша редовна такава, но от университетите ми казват, че не може да работя повече от 4 часа и да уча редовна докторантура едновременно.
Цитират ми подобен на този текст:
"Към датата на зачисляване и по време на докторантурата редовните докторанти не трябва да са в трудови правоотношения за повече от половината на законоустановеното работно време. Тези обстоятелства се декларират от докторанта.". Университетите са го заложили в правилниците за условията и реда за придобиване на научни степени или др.
Означава ли това, че ако кандидатствам и започна работа като държавен служител по ЗДСл, мога да работя и да уча редовна докторантура? Искам да работя, да трупам стаж и да уча, защото ако не работя и завърша докторантура на 30 без ден трудов стаж, кел файда от докторантурата.
Ако не може като държавен служител, може ли поне да работя на граждански договор или тази редовна докторантура се венчае за мен за следващите няколко години.
Чувствам се неловко, че питам подобен въпрос при положение, че постоянно се повтаря как младите нямат желание да работят, да учат, а всъщност им се пречи да го правят.
Благодаря Ви предварително!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 09:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус относно докторантура
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Казус относно докторантура
Граждански договор. Само така може да се заобиколи изискването за 4 - часа работен ден.
Иначе по ЗДСл. не може. Служебното правоотношение се приравнява на трудовото. То си е вид трудово. Именно труд се престира . Просто работодателя е особен субект.
Иначе по ЗДСл. не може. Служебното правоотношение се приравнява на трудовото. То си е вид трудово. Именно труд се престира . Просто работодателя е особен субект.
- svettoslav
- Активен потребител
Re: Казус относно докторантура
Принципно, идеята и на държавната служба, и на редовната докторантура е именно да им отдадеш времето си. А как се съвместяват задълженията на редовен докторант с работа И с писането на сериозна дисертация (с принос) да каже някой запознат.
- jzschrstsprstr
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|