начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ПРОМЯНА В КАДАСТРАЛНИЯ ПЛАН

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПРОМЯНА В КАДАСТРАЛНИЯ ПЛАН

Мнениеот profilms » 20 Дек 2017, 10:44

Баща ми има имот в регулация, в градска застроена част, с реални граници около 370кв.м., а разполага с нотариален акт само за 290кв.м.
Въпросът ми е: може ли баща ми да иска от геодезист да направи снимка на реалните граници, т.е. на 370кв.м. от имота, а после да придобие по давностно владение останалите 80кв.м., които ползва повече от 10 години? Или да иска една геодезическа снимка на 290-те кв.м., за които баща ми има нотариален акт, и отделно втора снимка на останалите 80 и после да се приложи процедура по придобиване по давностно владение на тези 80кв.м.?
Въпросните 80кв.м. са били на собствениците, от които баща ми е купил имота,но не са имали документ за тях, защото са попадали в някаква част от кадастрален план от 1968г., която част е подлежала на отчуждаване - тези 80кв.м. За това баща ми купува само 290кв.м. Впоследствие, ПО НОВ КАДАСТРАЛЕН ПЛАН, тази част (тези 80кв.м.) не е била отчуждена и баща ми ползва тази част от 80кв. м. вече над 30г., като влага в нея някакви средства за изграждане на подпорна стена и други. Никой от комшиите не е изявявал претенции към тази част от нашия двор, защото тя реално е в границите на нашия двор (реалните граници), както е обособен по скицата от 1977г. Дори наскоро единият съседски имот беше купен от нов собственик. В резултат от всички тези кадастрални еквилибристики днес баща ми не може да си извади актуална скица на имота, а такава е необходима, ако се наложи ремонт на къщата, примерно.
Затова, баща ми иска промяна на кадастралния план, който е сгрешен и при който към неговия двор от тези 370кв.м. от реaлните граници са добавени още 100кв.м., които реално са в границите на двора на съседа, който наскоро купи имота над този на баща ми. Как го е купил без актуална скица за мен остава загадка.

Проблемът е в това, че нотариусът иска скица, съответно геодезическа снимка, на реалните граници на имота, а от Общинска служба по кадастър и... последния да затвори вратата, не могат да ми издадат скица за имот по-голям от тези 290кв.м по нотариален акт.

Надявам се някой с подобен проблем да сподели мнение и опит или специалист да ми даде поне някакви насоки какво да искам от геодезиста, защото казусът се оказа мъчен за българската бюрократична машина и само ваденето на геодезическа снимка е истинско предизвикателство.
Благодаря Ви предварително!
profilms
Младши потребител

Re: ПРОМЯНА В КАДАСТРАЛНИЯ ПЛАН

Мнениеот teogeo » 20 Дек 2017, 14:55

§8 от ЗУТ.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот profilms » 22 Яну 2018, 15:38

Благодаря!
profilms
Младши потребител

Мнениеот profilms » 24 Яну 2018, 14:42

teogeo написа:§8 от ЗУТ.

Здравейте,
Не бих си позволил да Ви притеснявам, но получавам разнородни и разнопосочни съвети за ситуацията, в която се намирам и за това бих искал да Ви помоля да погледнете заявлението, което написах, защото не можах да намеря образец в lex.bg или Интернет за него. Моля, коригирайте ме, ако имам пропуск някъде, или не съм разбрал правилно нещо. Надявам се тази форма да послужи и на други в последствие!

До кмета на
Община Свищов
Вх. № ..........................
.....................................

ЗАЯВЛЕНИЕ
от (трите имена,адрес и тел.: .....), собственик на урегулиран имот № ................. с административен адрес: гр................; ул. ................... №....

Г-н кмет,
По силата на нотариален акт № ................. (и други данни!) за покупко-продажба съм собственик на идеални части от гореспоменатия имот заедно с баща ми и брат ми. През месец септември 2017г. подадох заявление за издаване на скица на имота, но такава ми беше отказана поради грешка в кадастралната карта и разминаване в квадратурата и трасировката на същия имот. С оглед на горното, най-настоятелно Ви моля да разпоредите да бъдат определени границите на гореописания имот за регулационни в съответствие с §8, ал.2, т.3 от ЗУТ, поради неприложена при условията на §6 ал.4 и 6 от ПР на ЗУТ регулация, както и поради липсата на спор по местоположението на съществуващите реални граници на имота!
Моля да бъда информиран писмено за предприетите от Вас действия в законоустановените срокове!
Прилагам следните документи:
1. Ксерокопие от нотариален акт № ................. (Вярно с оригинала и подпис на собственика)
2. Три броя скици от 1977г., 1979г. и 2001г.

Дата: Подпис:
..... ..... 2018 г.

Всъщност въпросът ми е: До кмета ли се адресира това заявление или до друга... институция? Видях, че различните общини имат свои форми за различни заявления и други документи, но в Община Свищов няма такива.
Благодаря Ви предварително!
profilms
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ