начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Осигурителен и трудов стаж по ГД

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Осигурителен и трудов стаж по ГД

Мнениеот dari944 » 06 Мар 2017, 21:03

Здравейте,
В продължение на 11 месеца работех на ГД. Сега, от 25.01 съм в друга фирма на ТД. Доколкото знам имам право на платен годишен отпуск след като имам 8 месеца трудов стаж. Аз имам общо 3 месеца.
Този трудов стаж общо ли трябва да бъде направен, или без прекъсване? И ако си заверя осигурителната книжка в НОИ ще имам ли право да платен годишен отпуск, или трябва да чакам 8 месеца?
dari944
Нов потребител

Re: Осигурителен и трудов стаж по ГД

Мнениеот jhoro » 07 Мар 2017, 17:18

Тези 8 месеца са само при първо постъпване на работа. Ако преди не сте работили никъде - ще трябва да изчакате.
Трудовият стаж се изчислява за трудови правоотношения, съгласно Кодекса на труда.
Работата на граждански договор не е трудово праноотношение по КТ, защото този вид договори се сключват по реда на Закона за задълженията и договорите - ЗЗД.

Ако за времето на действие на ГД има направени осигурителни вноски и Вие си заверите осигурителната книжка в НОИ, Вие ще увеличите само осигурителния си стаж. Не и трудовия.
jhoro
Активен потребител

Re: Осигурителен и трудов стаж по ГД

Мнениеот da345 » 15 Мар 2017, 08:51

НОИ не заверява осигурителни книжки за основания възникнали след 2011 г. Имам такъв проблем, обясниха ми, че стажа се вземал служебно при необходимост. :?: :cry:
da345
Младши потребител

Назад към Трудово право