Здравейте,
Имам 2 административни дела, срещу НАП, на фаза-адм.съд. И двете ги спряха, заради образуваното ТД пред ВАС.Спряха всички данъчни дела в страната.
По едното, днес ще депозираме частна жалба до ВАС, срещу Определението с което спират производството, на осн. 229, ал.1, т.4
Основание в жалбата ни ТР 8 на ВКС, което казва, че производството се спира само на касационна инстанция, но не и от първа и втора инстанция
Какво мислите, има ли вероятност да се отмени О и да гледат спора?
- Дата и час: 28 Ное 2024, 06:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
229, ал.1, т.4 ГПК.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: 229, ал.1, т.4 ГПК.
leia76 написа:Какво мислите, има ли вероятност да се отмени О и да гледат спора?
Нищо не губиш- опитай, според мен имаш основание въпреки масовото спиране на делата.
Гледам как се движи ТД№10 и не съм оптимист, въпреки че в нета се пишат срокове "до тази нова година". От друга страна може и да избързат, защото времето не работи в полза на НАП, а се пусна легенда, че Р няма да облагодетелства ревизираните лица.
leia76 написа:Спряха всички данъчни дела в страната.
, толкова за доброто законодателство! ОТ 2013 до сега никой не понечи да оправи кашата.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Много благодаря.Депозирах си жалбата, платих 5 лв., ДТ, но не намерих текст в Наредбата, който да указва изобщо, че се дължи такава такса. Аз ли не го намирам, или няма такса при подаване на частна жалба?
-
leia76 - Потребител
leia76 написа:...
По едното, днес ще депозираме частна жалба до ВАС, срещу Определението с което спират производството, на осн. 229, ал.1, т.4
Основание в жалбата ни ТР 8 на ВКС, което казва, че производството се спира само на касационна инстанция, но не и от първа и втора инстанция
Какво мислите, има ли вероятност да се отмени О и да гледат спора?
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
- lawchoice
- Потребител
ВАС отмени Определението. Освен за практиката, кога може да се спре производство, за мен вече няма значение, тъй като ТР излезе.
-
leia76 - Потребител
leia76 написа:ВАС отмени Определението. Освен за практиката, кога може да се спре производство, за мен вече няма значение, тъй като ТР излезе.
Стана ми интересно...,
Върховният касационен съд на Република България не е компетентен да дава задължителни указания по прилагането на ГПК от административните съдилища...
Независимо от това се поразрових и открих определение № 14188/22.12.2016г. по адм.д№ 13920/2016г. на ВАС, Първо отделение, където е разгледан сходен на описания по темата случай.
Ако този акт е постановен по Вашата жалба, бихте ли уточнили действителното основание за спиране на производството /по темата твърдите чл.229, ал.1, т.4, а в определението на ВАС е посочен чл.292 ГПК/? Според мен такова уточнение се налага именно с цел, чрез него да бъде увеличен приносът при създаването на законосъобразна и непротиворечива практика при решаването на сходни като Вашия казус.
.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
- lawchoice
- Потребител
Точно това е О по нашата жалба.
Първите работни дни, след нова година, ако на някой е интересно ще публикувам тук О за спиране. До тогава не ми е възможно, а вече не го откривам на сайта на БАС.
Първите работни дни, след нова година, ако на някой е интересно ще публикувам тук О за спиране. До тогава не ми е възможно, а вече не го откривам на сайта на БАС.
-
leia76 - Потребител
leia76 написа:Точно това е О по нашата жалба.
За мен би представлявало интерес... Весело посрещане на новата 2017 година.
- lawchoice
- Потребител
Иии, брех, много си ... пунктоален/пунктоална.
229, ал.1 т.4 или 292 ГПК ( ако изобщо е посочена правна норма като основание), или 144 АПК, а може и за цвят да е притурен § 2 ДОПК, какво значение има, когато говорим за опущение на съд, който не разполага с правомощие да спира делото на кое да е от посочените основания ( може и всички, че да е по-интересно за четящите)?
Мисълта ми е, че не следва да се публикува този порочен акт (който е само една брънка в плетеницата на мазалото), защото е неправилен, а ВАС имат обилна практика по тези въпроси ( доколкото ми е известно се затвърди след ТР 8/2014 ВКС)- отменят определения за спиране на АС, които позовавайки се на т.д. мотивират невъзможност за правилно решаване на делото.
229, ал.1 т.4 или 292 ГПК ( ако изобщо е посочена правна норма като основание), или 144 АПК, а може и за цвят да е притурен § 2 ДОПК, какво значение има, когато говорим за опущение на съд, който не разполага с правомощие да спира делото на кое да е от посочените основания ( може и всички, че да е по-интересно за четящите)?
Мисълта ми е, че не следва да се публикува този порочен акт (който е само една брънка в плетеницата на мазалото), защото е неправилен, а ВАС имат обилна практика по тези въпроси ( доколкото ми е известно се затвърди след ТР 8/2014 ВКС)- отменят определения за спиране на АС, които позовавайки се на т.д. мотивират невъзможност за правилно решаване на делото.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Твоите мнения, казвала съм винаги, ценя напълно. Няма да публикувам акта.
Желая ти, весело посрещане на Новата година!
Здраве и спокойствие в семейството.
Желая ти, весело посрещане на Новата година!
Здраве и спокойствие в семейството.
-
leia76 - Потребител
bird_of_paradise написа::lol: Иии, брех, много си ... пунктоален/пунктоална.
Да, в това отношение съм пунктуален. Това се дължи на убеждението ми, че мотивите на съдебния акт следва да отразяват вярно и точно наличните данни по делото /229, ал.1 т.4 или 292 ГПК не са с идентично съдържание и адресати/. Неоспорим факт е, че качеството при мотивирането на съдебните актове спадна драстично. Както всички знаем причините затова са много - и обективни и субективни... Важното обаче е друго, че към днешна дата сме се приспособили към това състояние и вече сме склонни да ги пренебрегнем, търсейки по логически път обосновката на крайният резултат. Да, вярно е, че определението на ВАС не илюстрира в пълна степен това състояние, обаче това не може да оправдае липсата на критично отношение към мотивите му.
Но..., последният ми пост би израз най-вече на възмущението ми от това как върховен съдебен орган на тази държава може ,ей така с лека ръка, да сочи като правен аргумент за постановяване на своето определение - акт на некомпетентен държавен орган.... За да стане по-ясно, въпросът за приложимостта на чл.292 ГПК към административното производство, следва да бъде анализиран и обоснован въз основа на мотивите на законодателя при приемането на въпросната правна норма, а не след съблюдаване на ТР, постановено от ВКС /след съобразяване особеностите на приетия през 2007 г. ГПК, относими единствено към разглеждането на граждански и търговски дела/.
Задавам си едни въпроси... Чрез такова поведение ли се гради авторитетът на орган на съдебната власт? Или идеята е само да взимаме /получаваме трудовото си възнаграждение/, без да даваме - пък авторитетът на институцията "кучета го яли"? Не знам, вече се обърках тотално!
bird_of_paradise,
Весело посрещане на Новата 2017 години. Много здраве, щастие, късмет!
- lawchoice
- Потребител
Идва Нова година... а след това всичко започва отначало- сезони, нови очаквания за по-добър живот, за институционално по-уредена държава, за отпочване на дълго чаканите реформи в съдебната и адвокатската професия, за нов късмет, за разбиране.
Пожелавам годината да е мирна и благословена, Вие да сте живи и здрави, да бъдете част от този кръговрат на очакване, надежда, чудесни вълнения и емоции.
Да си пожелаем и необходимата почтеност, която позволява с гордост да упражняваме професията, която сме избрали.
Весели празници... и бъдете здрави .
Пожелавам годината да е мирна и благословена, Вие да сте живи и здрави, да бъдете част от този кръговрат на очакване, надежда, чудесни вълнения и емоции.
Да си пожелаем и необходимата почтеност, която позволява с гордост да упражняваме професията, която сме избрали.
Весели празници... и бъдете здрави .
- bird_of_paradise
- Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|