начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Забрана от Етичен кодекс да заемам публична длъжност

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Забрана от Етичен кодекс да заемам публична длъжност

Мнениеот drenov » 23 Ное 2016, 13:44

Здравейте,
В етичен кодекс на частна фирма , в раздел "Конфликт на интереси" е разпоредено, че съм длъжен да искам разрешение от работодателя да заемам ръководна длъжност във външен бизнес. В случая желая да заема публична длъжност като член на Съвет на директорите в предприятие, което е 100% държавно.
Според ЗПУКИ въпросната длъжност е публична и се преследва строго от същия закон. Същата НЕ Е несъвместима със заеманата ми в частния сензор длъжност.
В трудовия ми договор няма забранителни клаузи да сключвам граждански договори или договори за управление и контрол. Според законите на България забрана да заемам такава длъжност могат да се въздигат от Конституцията и специални закони като ЗПУКИ, ЗДСл и КТ.
Законосъобразно ли е работодателя да налага задължението да искам съгласието му, съответно да не ми разреши заемането на гореописаната длъжност?

Предварително благодаря за отговорите ви!
drenov
Нов потребител

Re: Забрана от Етичен кодекс да заемам публична длъжност

Мнениеот svettoslav » 23 Ное 2016, 16:24

Така или иначе, за второ трудово, респективно -служебно правоотношение си изисква съгласие на работодателя.
За граждански няма законово изискване.
Сложно нещо е конфликта на интереси. Всеки, който плаща, иска да си му верен. На два стана трудно се тъче.
Във всеки случай даването на разрешение не е условие за сключването на новия договор. Но възниква въпроса за дисциплинарно нарушение, щом не е поискано или пък е искано, но не е получено това разрешение.
Така или иначе, етичния кодекс не може да се противопоставя на КТ. Там аргументите са в полза на работодателя, макар и да се говори за втори "трудов" договор . Няма да е трудов, вярно, но е обвързване с цел полагане именно на труд, от който факт работодателя ще черпи доводи за законността на въведеното от него изискване.

Държавно или частно предприятие -за настоящия ви работодател е трето лице, "външен бизнес " както са го писали.

Не съм специалист по конфликт на интереси; може друг колега с подобен опит да пише,но въпроса ви "дали е законно " има две страни.
В смисъл -може да се обвържете , не е незаконно . Но оставяте вратата за освобождаването ви отворена.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 23 Ное 2016, 21:39

Вземам си думите назад набързо.
П
Проверих Кодекса на труда. Оказа се, че не е необходима съгласие на работодателя. Но новата работа следва да не се осъществява през уговореното работно време. Ако има съвпадение, новия договор е незаконен.
Всичко това -само относно ново трудово правоотношение.

Така че, няма как да черпи аргументи от КТ настоящия работодател. Но ако някога сте се подписвали под някакъв документ, че сте съгласен с този етичен кодекс (което би било странна случка) , то как да възразиш сега? :?
Въпросът по - скоро е с фактически измерения значи. Дали ще ви освободят впоследствие . Законно или незаконно....ако работодателя реши, че повече не сте желан там, това ще са фактите, независимо от изхода на каквито и да е дела за възстановяване на работа.
Една моя учителка от техникума, трети път я връщат и пак я освобождават.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 23 Ное 2016, 21:47

Значи незаконно е такова изискване за " разрешение ".

Но ако ви вдигнат мерника, е въпрос на време приключването при първия работодател.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот drenov » 23 Ное 2016, 22:05

Благодаря за отговорите svettoslav !
Подписвал съм се преди 5 години, че съм запознат със съдържанието на Етичния кодекс. В декларацията към последния е записано: '"Прочетох и разбрах Кодекса ...", но не и че съм съгласен :)
В действителност написаното в Етичния кодекс е буквално преведено от кодекса действаш в държавата на компанията майка. Написано е "... служител е задължен, по силата на вътрешната политика и XXXXX закони ", като на мястото на ХХХХХ е чужда държава?! Чужда компания изисква да се спазват законите на чуждата държава в Р България. Няма да го коментирам :)

Длъжността, която заемам по граждански договор не изисква фиксирано време и мога да я упражнявам в свободно за мен време. Това не е проблем

Вече на дневен ред ми е питанката: Може ли неспазването на явно незаконосъобразното разпореждане в Етичния кодекс да се тълкува като "Злоупотреба с доверието на работодателя" , което да е основание за дисциплинарно уволнение? С пропуска от моя страна да искам разрешение не съм довел до каквито и да било последици за работодателя или нарушаване интересите му, още по-малко накърняване репутацията му.

Иначе не ме притеснява евентуално освобождаване от работа ! Работа бол за хора с Глава на раменете :)
drenov
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 24 Ное 2016, 03:16

drenov написа:
Вече на дневен ред ми е питанката: Може ли неспазването на явно незаконосъобразното разпореждане в Етичния кодекс да се тълкува като "Злоупотреба с доверието на работодателя" , което да е основание за дисциплинарно уволнение? С пропуска от моя страна да искам разрешение не съм довел до каквито и да било последици за работодателя или нарушаване интересите му, още по-малко накърняване репутацията му.

Е, не е изключено. Нямам опит точно в тая материя, но ако например се създават условия, реални такива, за увреждане или е очевиден конфликта на интереси, би било нарушение. Така да речем -започвате в предприятие с абсолютно същата или пък включваща дейност на първия работодател. Където закономерно ще се стигне до конфликта, който има предвид закона. Такива работи.

Ако има сходство в материята на бизнеса и допирни точки, редно е да бъде уведомен поне първия. Ако не се уведоми, поставете се на мястото на фирмата, не е приятно. Чувства се предаден човек в интерес на истината.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Трудово право